string(0) ""

Πάρνηθα: Εθελοντές πήγαν και επανένταξαν 100 χελώνες από τις φωτιές

Μυρτώ Τζώρτζου

18/09/2023

Εικόνα: ΑΝΙΜΑ

Η υπέροχη Πάρνηθα είναι ένα μοναδικό οικοσύστημα. Γνωστή για την τεράστια βιοποικιλότητά της, φιλοξενεί δεκάδες σπάνια φυτά (περιλαμβάνει σχεδόν το 1/6 του συνολικού αριθμού φυτών που υπάρχουν στην Ελλάδα) και πολλά απειλούμενα ζώα. Ελάφια, λύκοι, απειλούμενα αρπακτικά πτηνά, ακόμη και κρι-κρι βρίσκουν καταφύγιο στο πανέμορφο αυτό βουνό.

Η φωτιά της Βαρυμπόμπης πριν από ένα χρόνο έκανε τεράστια καταστροφή αφού έκαψε περίπου 30 χιλιάδες στρέμματα.

Η φετινή καταστροφή από τη φωτιά ήταν επίσης τεράστια. Οι επιστήμονες εξέτασαν τα δορυφορικά δεδομένα και προχώρησαν σε έναν πρώτο απολογισμό και για τη φωτιά, τη 12η πυρκαγιά που ξεσπά στο βουνό από το 2007.

Σύμφωνα με την ανάλυση δορυφορικών εικόνων Sentinel-2, VIIRS και MODIS, η καμένη έκταση ανέρχεται σε 64.330 στρέμματα, 47% της οποίας βρίσκεται εντός της Προστατευόμενης Περιοχής Όρους Πάρνηθας.

Τα ζώα που κάηκαν φέτος στη φωτιά είναι αδύνατον να υπολογιστούν. Ελάφια, αλεπούδες, λύκοι, σκυλιά, χελώνες και πολλά άλλα.

Οι εθελοντές φιλόζωοι ήταν και φέτος στην πρώτη γραμμή διάσωσης. Συχνά με κίνδυνο της ίδιας τους της ζωής έμπαιναν στα μέρη της φωτιάς και απεγκλώβιζαν ζώα που ήταν αδύνατον να βρουν διέξοδο. Σε αυτές τις περιπτώσεις το πιο αδικημένο ζώο είναι η χελώνα. Η χελώνα δεν μπορεί να τρέξει να σωθεί, έτσι σε μια τέτοια κατάσταση δυστυχώς δεν έχει καμία ελπίδα.

Κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς αλλά και μετά οι εθελοντές δεν σταμάτησαν να μαζεύουν τραυματισμένες και καμένες χελώνες. Οι χελώνες μεταφέρονταν στην ΑΝΙΜΑ όπου για άλλη μια φορά φέτος γέμισε με ζώα της άγριας ζωής που ήταν σε ανάγκη.

Ο αριθμός από τις χελώνες τεράστιος και δεν ήταν δυνατόν η οργάνωση να τις κρατήσει όλες. Έτσι με μεταφέρθηκαν σε χώρο που παραχώρησε το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο όπου έμειναν δύο μήνες για να γίνουν καλά και να επιστρέψουν και πάλι στη φύση τους. Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο ανέλαβε και τη διατροφή τους.

Όπως αναφέρει η ΑΝΙΜΑ τις τελευταίες μέρες ελέγχθηκαν και φροντίστηκαν από Γάλλους επιστήμονες του SOPTOM-CRCC που ήλθαν στην Ελλάδα με την υποστήριξη του IFAW-International Fund for Animal Welfare και εργάστηκαν με τους ανθρώπους της ΑΝΙΜΑ μια εβδομάδα μαζί.

Και ήρθε η μεγάλη στιγμή της επανένταξής τους στη φύση. 100 χελωνίτσες ήταν έτοιμες για την επιστροφή. Η οργάνωση της επιστροφής τους στη φύση έγινε από τους συνεργάτες της ΑΝΙΜΑ, τους ανθρώπους του Save Your Hood, που οργάνωσαν υποδειγματικά όλες τις εξορμήσεις στις πληγείσες περιοχές.

Έτσι λίγες μέρες πριν έγινε το ανάλογο κάλεσμα στα social media. Τη μέρα της επανένταξης οι 100 χελώνες μεταφέρθηκαν στην Πάρνηθα με μεγάλη προσοχή και ασφάλεια και αφέθηκαν ελεύθερες στη φύση. Τις επόμενες μέρες θα γίνουν και άλλες επανεντάξεις.

Και στην ερώτηση πολλών για το πώς θα τραφούν και θα βρουν νερό οι χελώνες στα καμένα οι άνθρωποι της ΑΝΙΜΑ απάντησαν: «Σαν ζώα οι χελώνες είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές και αντέχουν έως και εβδομάδες χωρίς νερό και τροφή. Παρόλα αυτά ταΐστηκαν και ποτίστηκαν από τους εθελοντές. Τέλος αναμένουμε πρωτοβρόχια. Εμείς ήδη είδαμε κυκλάμινα και μικρό φρέσκο χορταράκι σε κάποια σημεία».

Σχετικά άρθρα

Σε ποια πόλη της Ευρώπης μπορείτε να πιείτε τον καφέ σας παρέα με 4 αξιολάτρευτα Xάσκι

10 ζώα που θεωρούνται ζωντανά απολιθώματα

Πώς να βοηθήσετε τον σκύλο σας να επανέλθει μετά από επίθεση άλλου σκύλου