string(0) ""

Θεραπεία μέσω αλόγων: Μια «άλλη» εμπειρία

Δημήτρης Φαλλιέρος

29/03/2024

Πώς ένα άλογο γίνεται συνοδοιπόρος σε ένα θεραπευτικό ταξίδι; Μιλήσαμε με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Θεραπευτικής Ιππασίας, Δημήτρη Σακκά για να μάθουμε.

Στην περιοχή του Γουδή στην Αθήνα, υπάρχει ένας χώρος αφιερωμένος στα άλογα και τους ανθρώπους. Εκεί που η λέξη «δέος» έχει τέσσερα πόδια, οπλές και χαίτη, εκεί βοηθιούνται καθημερινά άνθρωποι με δυσκολίες (π.χ. που αντιμετωπίζουν κινητικές αναπηρίες, ή βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού, ή έχουν κάποια ψυχική πάθηση). Τα άλογα γίνονται για αυτούς το μέσον για μια θεραπεία, για μια εξέλιξη και μια υψηλότερης ποιότητας ζωή. Ο Δημήτρης Σακκάς, πριν αναλάβει ως Πρόεδρος του Συνδέσμου Θεραπευτικής Ιππασίας Ελλάδας (ΣΘΙΕ), ήταν απλώς ο μπαμπάς ενός παιδιού με αυτισμό: έτσι γνώρισε τα οφέλη της θεραπευτικής ιππασίας. Ο γιος του στην αρχή, περίπου 9 ετών τότε, δεν ήθελε την επαφή με το άλογο, του φαινόταν πολύ μεγάλο, πολύ επιβλητικό. Πολύ γρήγορα η αρχική αντίσταση κάμφθηκε, το παιδί εμπιστεύτηκε το ζώο και μέσα σε μια εβδομάδα πέτυχε στόχους που κανονικά θα χρειάζονταν 2-3 χρόνια για να επιτευχθούν. Σήμερα, λίγα χρόνια αργότερα, το παιδί -νεαρός έφηβος πλέον- έχει αλματώδη εξέλιξη. Ρωτάμε τον κ. Σακκά για να μάθουμε περισσότερα:

Πώς οι άνθρωποι ωφελούνται μέσα από την επαφή τους με το άλογο; Τι είναι αυτό πού κάνει το άλογο τόσο ξεχωριστό;

Το άλογο είναι ένα μοναδικό ζώο. Σε όλο τον κόσμο είναι αποδεδειγμένα τα οφέλη της θεραπευτικής ιππασίας. Η επαφή με ένα τέτοιο πλάσμα για τον καθένα έχει μια ξεχωριστή θετική επίδραση. Το άλογο γίνεται η προέκταση του σώματος του ιππέα, βοηθώντας τον να ανακαλύψει πρωτόγνωρα συναισθήματα. «Βγάζει» μια κινητική και προσωπική ανεξαρτησία στον βηματισμό του, μεταφέροντας στον αναβάτη νευροφυσιολογικά ερεθίσματα. Αναπτύσσονται οι μύες του κορμού μας, εξομαλύνονται τυχόν σωματικά προβλήματα, ενώ το ευθύ κάθισμα βοηθά και στην αναπνοή μας. Είναι μια πολυδιάστατη αισθητικοκινητική εμπειρία.

Έχετε πρόσφατα παραδείγματα ανθρώπων που έχουν εντυπωθεί στη συνείδησή σας;

Ένα παιδί με ένα σπάνιο σύνδρομο, ερχόταν στην αρχή στην αγκαλιά των γονιών του, με σοβαρές νοητικές και κινητικές δυσκολίες, και πλέον περπατά και έχει βελτιωθεί η αντίληψή του. Όπως δεν θα ξεχάσω και μια νέα γυναίκα 35-36 ετών η οποία δεν ίππευε αλλά ήθελε απλώς να βαδίζει μαζί με το άλογο, πράγμα που τη βοηθούσε πολύ σε ψυχικές διαταραχές που αντιμετώπιζε. Η ενέργεια που εκπέμπει ένα άλογο είναι γεμάτη δύναμη και ηρεμία, συμβάλλει πολύ σε τέτοιες καταστάσεις.

Υπάρχουν άνθρωποι που εξελίσσονται και αθλητικά μέσα από τη θεραπευτική ιππασία;

Ασφαλώς. Για να καταλάβετε το μέγεθος της εξέλιξης, παιδιά του Συνδέσμου συμμετέχουν στις Παραολυμπιάδες. Πέρσι στο Παγκόσμιους Αγώνες Special Olympics του Βερολίνου, στείλαμε τρεις δικούς μας αθλητές, οι οποίοι κέρδισαν και οι τρεις τις πρώτες θέσεις.

Πόσους ωφελούμενους έχετε αυτή τη στιγμή;

Αυτό τον καιρό οι άνθρωποι και τα παιδιά που κάνουν ως ιδιώτες συνεδρίες με άλογα υπολογίζονται γύρω στους 250-280. Εκτός από αυτούς, έρχονται και ομαδικά ωφελούμενοι από δομές όπως είναι η Αμυμώνη, η Ανάσα, ο Σύνδεσμος Προστασίας Παιδιών και ΑμεΑ, κ.ά.

Ποιοι είναι αυτοί που βοηθούν στο έργο σας;

Καταρχάς οι εξειδικευμένοι θεραπευτές μας, οι ειδικοί αποκατάστασης, που είναι ο πυρήνας της δουλειάς μας. Και φυσικά πρέπει να αναφέρω και τους εθελοντές, ανθρώπους κάθε ηλικίας, από 18 ετών ως και 60-70 ετών που έρχονται με όρεξη να προσφέρουν, που δείχνουν την αγάπη τους στον συνάνθρωπό τους και στο άλογο, και συμμετέχουν στην καθημερινή λειτουργία μας, από τη φροντίδα των χώρων και των αλόγων μέχρι τη φροντίδα και τη συντροφιά στους θεραπευόμενους πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις συνεδρίες.

Για το μέλλον τι θα θέλατε; Πώς θέλετε να εξελιχθεί η θεραπευτική ιππασία στην Ελλάδα;

Ξέρετε, η θεραπευτική ιππασία είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένη θεραπευτική μέθοδος και ανήκει στο σύστημα υγείας πολλών χωρών. Το ξέρετε ότι στην Ελλάδα δεν συμβαίνει αυτό; Υπάρχουν εκατοντάδες άνθρωποι που σε συνδυασμό με τις παραδοσιακές θεραπείες -φυσιοθεραπεία, εργοθεραπεία, λογοθεραπεία κ.λπ.- βλέπουν μεγάλη βελτίωση μέσα από την επαφή τους με το κομμάτι αυτό. Αυτό θα ήθελα: να αναγνωριστεί και στην Ελλάδα, ώστε να μην κινδυνεύει συνεχώς η βιωσιμότητά μας από το γεγονός ότι απουσιάζει η κρατική επιχορήγηση. Είναι απαραίτητο να αναγνωριστεί κρατικά γιατί έτσι μόνο θα συνταγογραφείται, και αυτό θα δώσει ανάσα και στους γονείς και όσους χρειάζονται το είδος αυτό ιππασίας-ιπποθεραπείας. Επίσης όνειρό μου είναι να έχουμε έναν μεγαλύτερο χώρο ώστε να μπορούμε να εξυπηρετήσουμε περισσότερους ανθρώπους. Σκεφτείτε ότι εκκρεμούν 2.500 αιτήσεις, και προσπαθήσουμε να τηρήσουμε μια σειρά προτεραιότητας.

Σύνδεσμος Θεραπευτικής Ιππασίας Ελλάδας, είναι πρότυπο κέντρο στη χώρα μας. Οι θεραπευτές είναι εξειδικευμένοι και πιστοποιημένοι στη θεραπευτική Ιππασία από την Αμερικανική Ένωση Ιπποθεραπίας και το Γερμανικό Kuratorium. Πλην της Αθήνας, υπάρχει και το αντίστοιχο Κέντρο Θεραπευτικής Ιππασίας Σερρών.

Σχετικά άρθρα

Πώς ζουν τα ζώα με αλφισμό στην άγρια φύση

10 ράτσες σκύλων για να «πάρετε» τα βουνά

Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν πάτε για πρώτη φορά τον σκύλο σας σε πάρκο σκύλων