string(0) ""

22 Απριλίου: Η Ημέρα της Γης με τα κατοικίδιά μας

Δημήτρης Φαλλιέρος

22/04/2024

Photo: Pexels

Κάθε χρόνο βλέπουμε τη φθορά που προκαλούν στη Γη οι επιλογές μας και παρ’ όλα αυτά, λίγα αλλάζουν. Τούτου λεχθέντος, ποτέ δεν είναι αργά για να δούμε το αποτύπωμα που αφήνουμε, εμείς αλλά και τα μουσουδάκια που μας συντροφεύουν στο «ταξίδι» μας σε αυτόν τον πλανήτη.

Για να λέμε του στραβού το δίκιο, τα ζώα σέβονται τη Γη ενστικτωδώς πολύ περισσότερο απ’ ό,τι εμείς, και το αποτύπωμα άνθρακα που αφήνουν είναι μηδαμινό σε σχέση με το δικό μας. Παίρνοντας παράδειγμα από αυτά, φέτος στις 22 Απριλίου που όπως κάθε χρόνο είναι παγκοσμίως Ημέρα της Γης, υπάρχουν μερικοί τρόποι για να ξεκινήσουμε μερικές πρωτοβουλίες που θα κάνουν τη γη ένα πιο βιώσιμο μέρος – μαζί με τα κατοικίδιά μας!

Βήμα 1. Κάνουμε «πράσινες» επιλογές στις ζωοτροφές που παίρνουμε. Φυσικά όσο λιγότερο πλαστικό, τόσο καλύτερα, μιας και το φετινό σύνθημα της Ημέρας της Γης είναι “Planet vs. Plastics”. Στο εμπόριο υπάρχουν και χάρτινες συσκευασίες αλλά και συσκευασίες από 100% κομποστοποιημένα υλικά. Ό,τι ανακυκλώνεται, φυσικά το ανακυκλώνουμε. Και τις κονσέρβες μπορούμε να τις ξεπλένουμε και να τις πετάμε στην ανακύκλωση.

Βήμα 2. Κρατάμε όσες συσκευασίες τροφής κλείνουν ερμητικά. Αρκετές μάρκες συσκευασιών έχουν σύστημα για να ξανακλείνουν άψογα. Δεν χρειάζεται να τις πετάμε. Μπορούμε να τις κρατήσουμε για να βάζουμε μέσα χύμα τροφή για τα δικά μας ή για τα αδέσποτα, ώστε να διατηρείται φρέσκια.

Βήμα 3. Οικολογική «άμμος» γάτας; Ναι, υπάρχει. Το πέλλετ. Αυτά τα μικρά κομματάκια ξύλου που χρησιμοποιούνται ως υπόστρωμα υγιεινής για τις γάτες. Σε αντίθεση με την άμμο από μπετονίτη και την άμμο σιλικόνης, το πέλλετ δεν επιβαρύνει το περιβάλλον, δεν περιέχει χημικά, είναι απολύτως βιοδιασπώμενο και μπορούμε να το πετάξουμε όταν θέλουμε στη λεκάνη της τουαλέτας μας. Άρα ούτε χημικές ουσίες στα σκουπίδια, ούτε σακουλάκια, ούτε τίποτα. Επίσης, έχει βγει και «άμμος» από τόφου, καλό είναι να το ξέρουμε.

Το πέλλετ ως υπόστρωμα υγιεινής για γάτες είναι 100% φυσικό και βιοδιασπώμενο.

Βήμα 4. Κάνουμε βόλτες με «καθαρό κούτελο». Αν ήξερε ο σκύλος μας ότι χρησιμοποιούμε πλαστικά poop bags, θα μας κοιτούσε με χαμηλωμένο βλέμμα σαν Basset hound. Μπορούμε να επιλέξουμε βιοδιασπώμενα σακουλάκια για τη βόλτα.

Ύφος «Τι εννοείς ότι ρίχνουμε τόσα πλαστικά σακουλάκια στα σκουπίδια;».

Βήμα 5. Βόλτα τερπνή μετά του ωφελίμου. Και μιας και μιλήσαμε για βόλτα, αφού όσοι έχουμε σκυλάκι την κάνουμε αναγκαστικά περίπου δυο φορές τη μέρα, μπορούμε να τη συνδυάσουμε με το να μαζέψουμε από τη γειτονιά μας μερικά πεταμένα σκουπίδια που ρίχνουν οι «πολιτισμένοι» (#not) γείτονές μας.

Βήμα 6. Παλιό σπιτάκι σκύλου; Παλιό κουβερτάκι; Παλιά πετσέτα; Παλιά μπολάκια φαγητού και νερού; Οτιδήποτε δεν χρειάζεται πια το κατοικίδιό μας, μπορούμε να το πλύνουμε καλά και να το δωρίσουμε σε εθελοντές, σε καταφύγιο ή στη φιλοζωική της γειτονιάς μας. Έτσι μειώνουμε σημαντικά τα απορρίμματα, και ταυτοχρόνως κάνουμε κάποια λιγότερο τυχερά ζωάκια απείρως χαρούμενα.

Βήμα 7. Παιχνίδια. Η αλήθεια είναι ότι οι γατο-σκυλο-γονείς παίρνουμε συνέχεια παιχνίδια και κουκλάκια για τα τριχωτά μπομπιράκια που έχουμε στο σπίτι. Ας θυμόμαστε ότι τα ζώα χαίρονται εξίσου με ένα αυτοσχέδιο παιχνίδι (προσοχή μόνο μήπως το ζωάκι μας έχει την τάση να τρώει διάφορα μη βρώσιμα πράγματα). Αν επιμένουμε να πάρουμε παιχνιδάκι ας διαβάσουμε πρώτα την ετικέτα του για να δούμε αν είναι φτιαγμένο από υλικά πιο φιλικά προς το περιβάλλον, ή ανακυκλώσιμα.

Βήμα 8. Φσσσιιτ και καθαρίσαμε. Πόσους τόνους απορρυπαντικού χρησιμοποιούμε για να είναι το σπίτι καθαρό; Τα προϊόντα καθαρισμού με φυσικά συστατικά πλέον είναι ευρέως διαθέσιμα, και πιο ασφαλή για τον πλανήτη αλλά και τα κατοικίδιά μας.

Βήμα 9. Συμβάλλουμε, στειρώνοντας. Ψάχνοντας στο google θα βρούμε πολλές πληροφορίες για το πώς η στείρωση είναι μια κίνηση που βοηθάει το οικοσύστημα. Σύμφωνα με το WebMD , οι σκύλοι αναπαράγονται 15 φορές πιο γρήγορα από τους ανθρώπους και οι γάτες 45 φορές πιο γρήγορα (!). Ο ανεξέλεγκτος υπερπληθυσμός δυσχεραίνει όχι μόνο την ποιότητα ζωής των αδέσποτων αλλά και την άγρια ζωή εκεί έξω. Είναι γνωστό ότι αδέσποτοι σκύλοι και γάτες, μπορεί να διαταράξουν την ισορροπία της πανίδας διαφόρων ενδημικών πουλιών και άλλων ειδών που κινδυνεύουν.

*Λίγα λόγια για τη μέρα της Γης: Η Ημέρα της Γης «γιορτάζεται» κάθε χρόνο στις 22 Απριλίου. Από το 1970 που ξεκίνησε ο «θεσμός» μέχρι σήμερα, έχει ενεργοποιήσει δισεκατομμύρια ανθρώπους σε 192 χώρες για να υιοθετήσουν πιο φιλικές πρακτικές προς τον πλανήτη μας και να αγωνιστούν για ένα καλύτερο μέλλον.

Σχετικά άρθρα

Πόσο συχνά πρέπει να πηγαίνετε τη γάτα σας στον κτηνίατρο

8 τρόποι να καταλάβετε αν σας εμπιστεύεται ο σκύλος σας

Καρακάξα που είναι “κολλητή” με σκύλο επιστρέφει στην οικογένεια που τη φρόντιζε