string(0) ""

Χρόνιος πόνος και αναλγησία – Πώς θα καταλάβετε ότι το ζωάκι σας υποφέρει σιωπηλά

Έμυ Τόττα

23/01/2024

Photo: Shutterstock

Η αντιμετώπιση του πόνου στα κατοικίδια αποτελεί έναν από τους κυριότερους τομείς της περίθαλψής τους και εξελίσσεται συνεχώς τα τελευταία 20 χρόνια.

Γράφει η Έμυ Τόττα Κτηνίατρος, CertAVP, PgCert VPS, Μετεκπαιδευθείσα στη Μονάδα Αναισθησιολογίας και Εντατικής θεραπείας ΚΖΣ ΑΠΘ

Η διαχείριση του πόνου είναι κατεξοχήν ειδικότητα των αναισθησιολόγων, όμως η αναγνώριση και η θεραπεία του πόνου είναι υποχρέωση όλων των κτηνιάτρων, τόσο για τους προφανείς λόγους ευζωίας, όσο και γιατί η αναλγησία βελτιώνει την πορεία και την έκβαση των περιστατικών.

Εκτός από τον οξύ πόνο (χειρουργείο, τραυματισμός κτλ), που συνήθως είναι εύκολα αντιληπτός, ειδική φροντίδα απαιτούν και οι ασθενείς με χρόνιο πόνο. Η πιο συχνή μορφή χρόνιου πόνου στα κατοικίδια είναι ο μυοσκελετικός πόνος (π.χ. οστεοαρθρίτιδα). Ο κηδεμόνας μπορεί να παρατηρήσει πως το κατοικίδιο παρουσιάζει μη φυσιολογική συμπεριφορά και απροθυμία μετακίνησης, αλλά δεν μπορεί πάντα να διευκρινίσει τι ακριβώς συμβαίνει.

Ο κτηνίατρος που αναλαμβάνει τη διαχείριση περιστατικού χρόνιου πόνου είναι αυτός που θα καθοδηγήσει και θα “εκπαιδεύσει” τον κηδεμόνα στο πώς να αναγνωρίζει και ίσως να “μετρά” τον πόνο του κατοικιδίου. Στη συνέχεια καθορίζεται ένα πρωτόκολλο αναλγησίας, κατάλληλο για τον κάθε ασθενή, η αποτελεσματικότητα του οποίου εξετάζεται συχνά και γίνονται οι κατάλληλες τροποποιήσεις.

Επειδή τα κατοικίδια δεν μπορούν να επικοινωνήσουν μέσω του λόγου ώστε να βοηθήσουν τον εαυτό τους, στην Πλακεντία Κτηνιατρική Κλινική, υπάρχει μεγάλη ευαισθησία και επαγρύπνηση σχετικά με την αναγνώριση και τη θεραπεία του πόνου, ακόμη και όταν αυτός είναι σιωπηλός.

“In their capacity to feel pain and fear, a pig is a dog is a bear is a boy.”, Philip Wollen

*Κάθε ζώο είναι μοναδικό και οι ανάγκες του μπορεί να διαφέρουν από τα υπόλοιπα. Οι πληροφορίες που παρέχονται σε αυτό το άρθρο έχουν μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη του θεράποντος κτηνιάτρου.
Απευθυνθείτε στον κτηνίατρο του κατοικιδίου σας για να λάβετε καθοδήγηση σύμφωνα με τις ανάγκες του.

Η Έμυ Τόττα DVM, Cert AVP, PGCert VPS, Μετεκπαιδευθείσα στη Μ.Α.Ε.Θ Κ.Ζ.Σ, Α.Π.Θ. εργάζεται στην ΠΛΑΚΕΝΤΙΑ Κτηνιατρική Κλινική η οποία προσφέρει ολοκληρωμένη κτηνιατρική φροντίδα, με έμφαση σε εξειδικευμένες υπηρεσίες 2ης γνώμης.

Σχετικά άρθρα

Πόσο επικίνδυνο είναι να φάει η γάτα σας μια σαύρα

Πώς καταλαβαίνουν οι γάτες και οι σκύλοι τα γενέθλιά τους

Γιατί γουργουρίζουν οι γάτες; Πώς επωφελούνται οι άνθρωποι