string(0) ""

Γηριατρική ζώων: Ο λόγος που αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής στα κατοικίδια ζώα συντροφιάς

Έμυ Τόττα

18/01/2024

Photo: Shutterstock

Πόσο ζουν οι σκύλοι και οι γάτες;

Γράφει η Έμυ Τόττα Κτηνίατρος, CertAVP, PgCert VPS, Μετεκπαιδευθείσα στη Μονάδα Αναισθησιολογίας και Εντατικής θεραπείας ΚΖΣ ΑΠΘ

Μία ερώτηση για την οποία δεν υπάρχει σαφής απάντηση καθώς οι διαφορές μεταξύ των φυλών μπορεί να είναι μεγάλες. Αυτό όμως που είναι κοινό, είναι η συνεχής αύξηση του προσδόκιμου ζωής τα τελευταία χρόνια, ώστε πλέον ο μέσος όρος να είναι στα 12 – 15 έτη, με τις γάτες και τους μικρόσωμους σκύλους να ζουν περισσότερο.

Η αύξηση του προσδόκιμου ζωής φαίνεται να αποδίδεται στην ανάπτυξη και εφαρμογή της προληπτικής ιατρικής (αποπαρασιτισμοί, εμβολιασμοί, check up, κ.ά.), στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοικιδίων αλλά και στην εξέλιξη της γηριατρικής.

Η γηριατρική αναφέρεται στην περίθαλψη υπερηλίκων κατοικιδίων, τα οποία μπορεί να είναι είτε υγιή, είτε να πάσχουν από διάφορα νοσήματα. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται αυξημένη φροντίδα, καθώς οι λειτουργίες του οργανισμού φθίνουν. Για παράδειγμα, η αναισθησιολογική προσέγγιση σε έναν σκύλο 15 ετών οφείλει να είναι διαφορετική σε σχέση με την προσέγγιση σε έναν σκύλο 7 ετών, ακόμη και αν και οι δυο φαίνονται το ίδιο υγιείς.

Τα τελευταία χρόνια δίνεται μεγάλη έμφαση από τους κηδεμόνες και τους κτηνιάτρους στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των γηριατρικών ασθενών. Τα κατοικίδια εξετάζονται και ελέγχονται τακτικά για τον έγκαιρο εντοπισμό και διαχείριση των υποκείμενων νοσημάτων που μπορεί να σχετίζονται ή να επιδεινώνονται με την ηλικία, όπως πχ. οι καρδιοπάθειες, οι ενδοκρινοπάθειες, η νεφρική ανεπάρκεια κ.ά. Ένα από τα συχνότερα προβλήματα της προχωρημένης ηλικίας είναι, όπως και στον άνθρωπο, οι μυοσκελετικές παθήσεις που λόγω του πόνου υποβαθμίζουν σοβαρά την ποιότητα ζωής και μειώνουν την κινητικότητα. Η χρήση κατάλληλων αναλγητικών, η φυσιοθεραπεία και η διευκόλυνση της καθημερινότητας (ράμπες κτλ.) μπορούν να βοηθήσουν τα κατοικίδια να αισθανθούν καλύτερα.

Όσο κι αν δε θέλουμε να το δεχτούμε, τα κατοικίδια γερνούν πολύ πιο γρήγορα από τον άνθρωπο.

Οφείλουμε να είμαστε δίπλα τους και να τους εξασφαλίσουμε μία, όσο το δυνατόν, καλύτερη ποιότητα ζωής ειδικά στην ευαίσθητη αυτή φάση της τρίτης ηλικίας.

*Κάθε ζώο είναι μοναδικό και οι ανάγκες του μπορεί να διαφέρουν από τα υπόλοιπα. Οι πληροφορίες που παρέχονται σε αυτό το άρθρο έχουν μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη του θεράποντος κτηνιάτρου.
Απευθυνθείτε στον κτηνίατρο του κατοικιδίου σας για να λάβετε καθοδήγηση σύμφωνα με τις ανάγκες του.

Η Έμυ Τόττα DVM, Cert AVP, PGCert VPS, Μετεκπαιδευθείσα στη Μ.Α.Ε.Θ Κ.Ζ.Σ, Α.Π.Θ. εργάζεται στην ΠΛΑΚΕΝΤΙΑ Κτηνιατρική Κλινική η οποία προσφέρει ολοκληρωμένη κτηνιατρική φροντίδα, με έμφαση σε εξειδικευμένες υπηρεσίες 2ης γνώμης.

Σχετικά άρθρα

Φοβάται η γάτα σας τους καλεσμένους σας; Δύο πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να είναι ήρεμη

Σε ποια πόλη της Ευρώπης μπορείτε να πιείτε τον καφέ σας παρέα με 4 αξιολάτρευτα Xάσκι

Πώς να βοηθήσετε τον σκύλο σας να επανέλθει μετά από επίθεση άλλου σκύλου