string(0) ""

Ό,τι πρέπει να ξέρετε για το τσιπάρισμα της γάτας σας

Στέλλα Πανοπούλου

12/08/2023

Photo: Shutterstock

Είτε η γάτα σας μένει μέσα στο σπίτι, είτε βγαίνει έξω στην αυλή ή στη γειτονιά, είναι πολύ σημαντικό να τσιπαριστεί έτσι ώστε να μπορέσετε να τη βρείτε στην περίπτωση που χαθεί.

Είναι απαραίτητο να υπάρχει ένας τρόπος να ακολουθήσετε τα ίχνη της γάτας σας, καθώς πρόκειται για ζώα με μεγάλη περιέργεια που εύκολα απομακρύνονται και χάνονται. Το κάθε μικροτσίπ έχει έναν μοναδικό αριθμό ο οποίος εγγράφεται στο σύστημα. Αν η γάτα σας χαθεί και την εντοπίσει κάποιος, πηγαίνοντάς την μια επίσκεψη στον/στην κτηνίατρο, μπορεί να σαρώσει το μικροτσίπ της και να έρθει σε επικοινωνία μαζί σας.

Το μικροτσίπ είναι μια μικρή κάψουλα/μαγνήτης στο μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού που εισάγεται υποδόρια από τον/την κτηνίατρο ανάμεσα στις ωμοπλάτες της γάτας με τη βοήθεια μιας ειδικής σύριγγας. Ο πόνος δεν είναι μεγαλύτερος από το τσίμπημα κάθε εμβολίου. Το μικροτσίπ είναι ασφαλές, και μένει στο ζώο εφ’ όρου ζωής, αντίθετα με τα κολάρα και τις ταυτότητες. Η κάψουλα περιέχει έναν ηλεκτρομαγνητικό αναμεταδότη με έναν μοναδικό δεκαπενταψήφιο αριθμό. Το σημείο της βελόνας θα θεραπευτεί μόνο του, ενώ δεν χρειάζεται αναισθησία. Είναι εντελώς φυσιολογικό να μπορείτε να ψηλαφίσετε τον μικρό κόκκο ρυζιού γιατί είναι τόσο κοντά στην επιφάνεια του δέρματος. Επομένως, το μικροτσίπ είναι ο κύριος τρόπος ταυτοποίησης ενός δηλωμένου κατοικίδιου ζώου. Μην καθησυχάζεστε και αγνοείτε το τσιπάρισμα αν η γάτα σας παραμένει μόνο σε εσωτερικούς χώρους. Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο ίσως να φαντάζεστε το να ξεφύγει και να χαθεί μια γάτα, ιδίως σε περιόδους μετακόμισης ή άλλων αλλαγών στο περιβάλλον της.

Μετά την τοποθέτηση του μικροτσίπ, καταγράφεται ηλεκτρονικά σε μία βάση δεδομένων. Καταχωρούνται σε αυτή τη βάση τα στοιχεία του κηδεμόνα και του ζώου. Μετά την ταυτοποίηση του ζώου, ο/η κτηνίατρος θα σας δώσει δύο αντίγραφα του πιστοποιητικού ηλεκτρονικής ταυτοποίησης, εκ των οποίων το ένα παραμένει στον/στην κτηνίατρο, και το άλλο κατατίθεται από τον/την κηδεμόνα στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, όπου το ζώο καταγράφεται ως δημότης. Το κόστος του μικροτσίπ κυμαίνεται μεταξύ 15-50 ευρώ. Η αξία του να μπορείτε να βρείτε τη γατούλα σας άμα τη χάσετε, αλλά και της μείωσης των αδεσπότων, είναι ανεκτίμητη. Επιπλέον, αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα η τοποθέτηση μικροτσίπ σε γάτες και σκύλους είναι υποχρεωτική από το νόμο, και η αμέλεια για την εγκατάστασή του επιφέρει πρόστιμο.

Η μόνη σας υποχρέωση σχετικά με το μικροτσίπ είναι να βεβαιώνεστε πως τα προσωπικά στοιχεία σας είναι πάντα ενημερωμένα και να πηγαίνετε συχνά τη γάτα σας στον/στην κτηνίατρο έτσι ώστε να σιγουρεύεστε ότι λειτουργεί σωστά. Το μικροτσίπ είναι, ακόμα, απαραίτητο για να ταξιδέψετε οπουδήποτε με το γατάκι σας.

Αν υιοθετήσετε μια γατούλα από κάποια φιλοζωική οργάνωση, υπάρχει περίπτωση να είναι ήδη εμβολιασμένη και τσιπαρισμένη. Είναι απαραίτητο να γνωρίζετε ότι, όταν σαρώνεται το μικροτσίπ της γάτας, είναι τα δικά σας, ανανεωμένα στοιχεία που εμφανίζονται. Ζητήστε τα χαρτιά που αφορούν τη γάτα που υιοθετείτε και βεβαιωθείτε ότι, αν δεν εμφανίζονται τα στοιχεία σας, θα τα αλλάξετε άμεσα. Το ίδιο πρέπει να γίνει αν αλλάξετε τόπο κατοικίας ή νούμερο τηλεφώνου. Είναι απαραίτητο τα στοιχεία επικοινωνίας που είναι συνδεδεμένα στο μικροτσίπ να αντιστοιχούν σωστά με τα δικά σας. Ακόμα, πρέπει να αλλάξουν τα στοιχεία που είναι συνδεδεμένα στο μικροτσίπ σε περίπτωση που η γάτα αλλάξει κηδεμόνα.

Συμπερασματικά, ας θυμόμαστε ότι οι γάτες με μικροτσίπ είναι περίπου 20 φορές πιο πιθανό να εντοπιστούν από τους κηδεμόνες τους απ’ ό,τι στην περίπτωση που δεν υπάρχει μικροτσίπ, και ας κάνουμε την κίνηση για να τσιπάρουμε τη γάτα μας σήμερα.

Σχετικά άρθρα

Πόσο επικίνδυνο είναι να φάει η γάτα σας μια σαύρα

Πώς καταλαβαίνουν οι γάτες και οι σκύλοι τα γενέθλιά τους

Γιατί γουργουρίζουν οι γάτες; Πώς επωφελούνται οι άνθρωποι