string(0) ""

Πώς να βοηθήσετε τη γάτα σας να διαχειριστεί την αλλαγή

Στέλλα Πανοπούλου

30/03/2024

Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός. Σε πολλούς αρέσει η σιγουριά και η σταθερότητα, ενώ άλλοι αγαπούν την περιπέτεια και βαριούνται εύκολα.

Στις γάτες, παρόλα αυτά, δύσκολα θα βρείτε την ίδια ποικιλομορφία ως προς τη σχέση τους με τις αλλαγές. Τα αγαπημένα μας χνουδωτά παιδιά είναι κατ’ εξοχήν ζώα της ρουτίνας και της συνήθειας. Ακόμα και η παραμικρή αλλαγή μπορεί να τις αποδιοργανώσει και να τις αποσυντονίσει. Οι γάτες συχνά μοιάζουν να λειτουργούν βάσει ενός “εσωτερικού ρολογιού”. Οποιαδήποτε παρέκκλιση από την καθημερινή ρουτίνα της γατούλας σας ενδέχεται να την ταράξει και να προκαλέσει ορατές μεταβολές στη διάθεση και στη συμπεριφορά της. Το χαρακτηριστικό αυτό είναι λίγο-πολύ κοινό σε όλες τις γατούλες.

Ευτυχώς, υπάρχουν κάποιοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε τη γάτα σας να διαχειριστεί τις (αναπόφευκτες) αλλαγές στη ζωή της. Έχετε σκεφτεί ποτέ πώς θα μπορούσατε να καταστήσετε οποιαδήποτε αλλαγή ανεκτή για το αγαπημένο σας οικόσιτο αιλουροειδές;

Οι πιο συνηθισμένοι τύποι αλλαγών που βιώνει μια γάτα

– Προσθήκη νέων μελών στην οικογένεια. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει το οτιδήποτε, από τη μετακόμιση νέων συγκατοίκων στο σπίτι, την υιοθεσία άλλων κατοικιδίων, ή τη γέννηση παιδιών.

– Μετακόμιση που οδηγεί σε αλλαγή του χώρου, των οσμών, και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και των ανθρώπων.

– Νέοι ερωτικοί σύντροφοι ή φίλοι που επισκέπτονται συχνά το σπίτι.

– Απώλεια κάποιου μέλους της οικογένειας. Είτε πρόκειται για άνθρωπο, είτε για ζώο, η απώλεια μπορεί να συγκλονίσει τη γάτα σας. Οι γάτες είναι ζώα που πενθούν, όπως δείχνει η εμπειρία πολλών κηδεμόνων από τα κατοικίδιά τους.

– Σημαντικές αλλαγές στο καθημερινό μας πρόγραμμα, από κάποια καθυστέρηση στο τάισμα της γάτας, μέχρι το ακραίο παράδειγμα της πανδημίας Covid-19, κατά την οποία οι άνθρωποι ξεκίνησαν ξαφνικά να περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους στο σπίτι.

Οι παραπάνω – αλλά όχι μόνο – αλλαγές μπορεί να στρεσάρουν τη γάτα σας και να της προκαλέσουν προβλήματα σχετικά με την ποιότητα ζωής και τη συμπεριφορά της.

Τι συμβαίνει όταν στρεσαριστεί μια γάτα;

Το στρες στις γάτες μπορεί να εκδηλωθεί με τη μορφή πολλών διαφορετικών συμπεριφορών. Κάποιες από αυτές είναι:

– Αύξηση της επιθετικότητας απέναντι σε ανθρώπους ή ζώα που ζουν μαζί της.

– Υπερβολικός καθαρισμός με τη γλώσσα της που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε απώλεια μέρους του τριχώματος.

– Ούρηση ή αφόδευση σε ακατάλληλα σημεία (έξω από την αμμοδόχο).

– Αλλαγές στην όρεξη.

Πώς να βοηθήσετε τη γάτα σας να διαχειριστεί την αλλαγή:

Ας δούμε κάποιους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να κάνετε τις αλλαγές πιο φιλικές για το αιλουροειδές φιλαράκι σας:

– Δοκιμάστε να εισάγετε στη ζωή της γάτας σας ειδικές φερομόνες σε μορφή σπρέι ή συσκευών που μπαίνουν στην πρίζα. Οι φερομόνες είναι ένας φυσικός τρόπος να επικοινωνούν οι γάτες μεταξύ τους. Ο άνθρωπος δεν μπορεί να αντιληφθεί τη μυρωδιά τους, αλλά όσον αφορά στην ηρεμία και στην αποφόρτιση μιας γάτας, οι φερομόνες μπορεί να αποδειχθούν σωτήριες. Ακόμα, είναι απολύτως ασφαλείς. Το μόνο πρόβλημα που ενδέχεται να προκύψει είναι η περίπτωση να μη “δουλεύουν” οι φερομόνες για τη γάτα σας. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να δοκιμάσετε τη λύση αυτή συστηματικά για παραπάνω από ένα μήνα ώστε να βεβαιωθείτε αν λειτουργεί για εσάς και το κατοικίδιό σας ή όχι.

– Χρησιμοποιήστε ρούχα ή κουβέρτες που φέρουν γνώριμες μυρωδιές – δικές σας, δικές της, ή κάποιου ατόμου που χάθηκε – για να βοηθήσετε τη γάτα σας να ηρεμήσει στο κτηνιατρείο, στο νέο σπίτι, ή σε οποιονδήποτε άλλο χώρο που μπορεί να την αγχώνει.

– Εισάγετε τα αντικείμενα που θα χρησιμοποιήσετε σε μια στρεσογόνο συνθήκη (π.χ. την τσάντα ή το κλουβί μεταφοράς με το οποίο πηγαίνετε τη γάτα στο κτηνιατρείο ή σε άλλους καινούριους χώρους) στην καθημερινότητα της γάτας σας αντί να τα παρουσιάζετε τελευταία στιγμή. Μπορείτε, για παράδειγμα, να αφήσετε το κλουβάκι της στον χώρο της και να τη δελεάσετε με λιχουδιές ώστε να συνηθίσει να μπαινοβγαίνει σε αυτό, καιρό πριν να έρθει η στιγμή να μετακομίσετε ή να πάτε στον κτηνίατρο.

left arrow
right arrow

– Καταφύγετε στην τεχνολογία. Η τεχνολογία είναι με το μέρος μας όσον αφορά στη φροντίδα των αγαπημένων μας κατοικιδίων. Μπορείτε να προμηθευτείτε μια αυτόματη ταΐστρα ώστε η γατούλα σας να τρώει τα γεύματά της τακτικά και προγραμματισμένα ακόμα και τις ώρες που λείπετε από το σπίτι. Επίσης, μια απλή κάμερα εσωτερικού χώρου μπορεί να σας βοηθήσει να παρακολουθείτε και να μιλάτε στη γάτα σας ακόμα κι όταν βρίσκεστε μακριά της.

– Να βεβαιώνεστε ότι πάντα η γάτα σας έχει πρόσβαση σε έναν ασφαλή, ήσυχο χώρο στον οποίο θα μπορεί να καταφεύγει αν είναι αγχωμένη. Τοποθετήστε εκεί μία αμμοδόχο, παιχνίδια, κρεβάτι, καθώς και μπολάκια νερού και φαγητού.

– Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σάς. Κάποιες φορές, ενδέχεται να χρειαστεί κάποια παρέμβαση για τη σταθεροποίηση της διάθεσης και της συμπεριφοράς της γάτας σας. Αυτό μπορεί να έχει τη μορφή φαρμακευτικής αγωγής ή συμπεριφορικής διαχείρισης. ΠΡΟΣΟΧΗ: Μη δίνετε ποτέ κάποιο φάρμακο στη γάτα σας χωρίς πρώτα να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο, καθώς μπορεί να τη θέσετε σε σοβαρό κίνδυνο.

– Κάντε ότι χρειάζεστε για να διαχειριστείτε εσείς ο/η ίδιος/α την αλλαγή, καθώς η γάτα σας μπορεί να αισθανθεί και να βιώσει το δικό σας άγχος.

– Περνάτε καθημερινά αρκετό χρόνο με τη γάτα σας ανταλλάσσοντας χάδια, αγκαλιές, παιχνίδια, ή απλά σιωπή. Η αλληλεπίδραση μαζί της θα τη βοηθήσει να χαλαρώσει, να νιώσει γεμάτη και ασφαλής.

Σχετικά άρθρα

Πώς εξελίχθηκαν οι άνθρωποι από τους πιθήκους

Παθαίνουν οι γάτες κρίσεις πανικού; Πώς να τις αντιμετωπίσετε

6 πράγματα που δεν πρέπει να αφήνετε τον σκύλο σας να κάνει δημόσια