string(0) ""

Πόσο ασφαλή είναι τα οικιακά καθαριστικά για τη γάτα σας – Πώς να την προστατεύσετε

Στέλλα Πανοπούλου

05/03/2024

Photo: Unsplash

Ο σοφός λαός λέει ότι η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά.

Ακόμα κι αν δεν σας αρέσει η διαδικασία καθαρισμού του μπάνιου ή της κουζίνας, το σκούπισμα με την ηλεκτρική και το σφουγγάρισμα, το πιθανότερο είναι ότι αγαπάτε το αποτέλεσμά της: γυαλιστερά πατώματα, ξεσκονισμένα έπιπλα, και αυτή η αναντικατάστατη μυρωδιά χημικών και αρωμάτων που κατευθείαν σημαίνει στο μυαλό σας ότι ένας χώρος έχει καθαριστεί βαθιά.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ, όμως, αν τα καθαριστικά που χρησιμοποιείτε στο σπίτι είναι ασφαλή για τη γάτα σας;

Είναι ασφαλή τα διάφορα καθαριστικά και απολυμαντικά για τη γάτα σας;

Τα διάφορα καθαριστικά και απολυμαντικά που χρησιμοποιείτε στο σπίτι, θεωρητικά είναι ασφαλή για τη γάτα σας αρκεί οι καθαρισμένες επιφάνειες να έχουν στεγνώσει όταν η γάτα σας έρθει σε επαφή μαζί τους. Είναι σημαντικό να διαβάζετε και να ακολουθείτε τις οδηγίες των διάφορων καθαριστικών πριν τα χρησιμοποιήσετε. Μην αφήνετε ποτέ τη γάτα σας σε πρόσφατα καθαρισμένο με χημικά χώρο αν οι επιφάνειες είναι ακόμα βρεγμένες.

Αν οι οδηγίες στη συσκευασία κάποιου καθαριστικού σας συμβουλεύουν να διαλύσετε κάποιο καθαριστικό όπως είναι η χλωρίνη ή άλλα απολυμαντικά σε νερό, ακολουθήστε τις πιστά. Αφήστε το καθαριστικό να στεγνώσει τελείως πριν επιτρέψετε στη γάτα σας να πατήσει σε μια καθαρισμένη επιφάνεια ή να ξαπλώσει σε αυτήν.

Τα καθαριστικά που περιέχουν φαινόλες ή κατιονικές επιφανειοδραστικές ουσίες, όπως τα υγρά σαπούνια χεριών, τα αντισηπτικά, και διάφορα οικιακά καθαριστικά, μπορεί να προκαλέσουν τοξικότητα στη γάτα σας αν τα καταπιεί. Γι’ αυτό, μην αφήνετε ποτέ εκτεθειμένα μπουκάλια με καθαριστικά σε σημεία που έχει πρόσβαση η γάτα σας.

Επιλέξτε οικιακά καθαριστικά ασφαλή για τη γάτα σας

Θεωρητικά, τα καθαριστικά που χρησιμοποιείτε στο σπίτι περιέχουν διάφορες χημικές ουσίες που είναι τοξικές για τη γάτα σας. Αν όμως διαλύετε τα καθαριστικά που χρειάζεται σε νερό σύμφωνα με τις οδηγίες, καθαρίζετε χωρίς την παρουσία της γάτας σας στον χώρο, ξεπλένετε διεξοδικά τα αντικείμενα που καθαρίζετε (π.χ. το κλουβί ή την αμμολεκάνη της γάτας) και τα αφήνετε να στεγνώσουν πλήρως, δεν θα έχετε πρόβλημα.

Αν θέλετε να αποφύγετε εντελώς το άγχος που συνοδεύει τη χρήση δραστικών χημικών ουσιών σε σπίτια με ζώα, μπορείτε να αναζητήσετε και να προμηθευτείτε οικολογικά, μη τοξικά οικιακά καθαριστικά, κατάλληλα για τη χρήση σε σπίτια με κατοικίδια. Μπορείτε να τα βρείτε σε πολλά pet shop.

left arrow
right arrow

Πώς να κρατήσετε τους κινδύνους μακριά από τη γάτα σας

1. Κρατήστε τα μπουκάλια με τα καθαριστικά μακριά της: Μια γάτα δεν μπορεί να ανοίξει ένα ερμητικά κλειστό μπουκάλι ή ένα πακέτο με ταμπλέτες πλυντηρίου. Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να μην έχει πρόσβαση στις συσκευασίες με τα οικιακά καθαριστικά, καθώς υπάρχει πάντα περίπτωση κάποια συσκευασία να μην έχει κλείσει καλά ή μικρή ποσότητα κάποιας ουσίας να έχει χυθεί.

2. Μην ψεκάζετε/σφουγγαρίζετε με οικιακά καθαριστικά όταν η γάτα σας είναι στον χώρο: Απομακρύνετε πάντα τη γάτα σας από το δωμάτιο όταν ψεκάζετε ή σφουγγαρίζετε επιφάνειες με οικιακά καθαριστικά, και κρατήστε τη μακριά μέχρι να στεγνώσουν τελείως. Δεν επιτρέπεται η γάτα σας να βρεθεί με καθαριστικά στο δέρμα, στη μύτη, ή στο στόμα της.

3. Ακολουθείτε τις οδηγίες της συσκευασίας: Διαλύετε τα καθαριστικά που χρειάζεται σε νερό σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία του καθαριστικού.

4. Ξεπλένετε όταν χρειάζεται, και αφήνετε τις επιφάνειες να στεγνώνουν: Αφήνετε τη γάτα σας σε χώρους όπου έχουν χρησιμοποιηθεί οικιακά καθαριστικά μόνο αφού έχουν ξεπλυθεί (εκεί που είναι δυνατό) και στεγνώσει.

5. Απευθυνθείτε αμέσως σε κτηνίατρο αν η γάτα σας καταπιεί οικιακά καθαριστικά: Αν η γάτα σας καταπιεί κάποια τοξική ουσία που χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό του σπιτιού, ενδέχεται να παρουσιάσει δύσπνοια, σιελλόρροια, εμετούς, ακόμα και χημικά εγκαύματα στο στόμα, στον οισοφάγο, και στο στομάχι. Αν η γάτα σας καταπιεί κάποιο επικίνδυνο οικιακό καθαριστικό, επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρό σας ή με κάποια εφημερεύουσα κλινική.

Σχετικά άρθρα

Τι πρέπει να κάνετε αν βρείτε κάποιον νεοσσό που έχει πέσει από τη φωλιά του

Η Σημασία της Δεύτερης Γνώμης στην Κτηνιατρική: Προσφορά στην Υγεία των Ζώων Συντροφιάς

Απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις για τα δόντια της γάτας