string(0) ""

Τεχνητή νοημοσύνη και φροντίδα κατοικιδίων – Τι λένε οι κτηνίατροι

Στέλλα Πανοπούλου

18/05/2024

Photo: Shutterstock

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει μπει για τα καλά στις ζωές μας, και ήδη καταλαμβάνει πολύ χώρο, επιχειρώντας να κάνει όσα μπορούν – και δεν μπορούν – να κάνουν οι άνθρωποι.

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει εφαρμογές κυριολεκτικά σε όλους τους τομείς με τους οποίους ασχολούνται οι άνθρωποι, από τις επιστήμες μέχρι τις τέχνες και την παροχή διάφορων υπηρεσιών. Φυσικά, δεν είναι μόνο θετικές οι αλλαγές που φέρνουν οι εφαρμογές αυτές, καθώς για πολλούς υπάρχουν σοβαρά μειονεκτήματα και κίνδυνοι.

Τι σχέση έχει, όμως, η τεχνητή νοημοσύνη με τη φροντίδα των αγαπημένων μας κατοικιδίων; Το φιλοζωικό σάιτ Catster έβαλε τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης στην κηδεμονία κατοικιδίων και στην κτηνιατρική κάτω από το μικροσκόπιο, επικοινωνώντας με κτηνιάτρους και άλλους ειδικούς, και μελετώντας διάφορες έρευνες και αναφορές σχετικά με την χρήση των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης που γίνεται σήμερα. Ας δούμε τα κύρια συμπεράσματα της συγκεκριμένης έρευνας:

Πού χρησιμοποιείται η τεχνητή νοημοσύνη στη φροντίδα των κατοικιδίων σήμερα;

Η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται σε διάφορους τομείς που σχετίζονται με τη φροντίδα των κατοικιδίων. Οι δύο βασικοί τομείς είναι η φροντίδα των κατοικιδίων στο σπίτι, και η παροχή κτηνιατρικής φροντίδας.

Σε μεγάλο βαθμό, η φροντίδα κατοικιδίων στο σπίτι με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης σχετίζεται με τη χρήση τεχνολογιών wearables. Τα wearables είναι έξυπνες συσκευές που φορά κανείς, π.χ. smart watches, και τα οποία μπορούν να ανιχνεύσουν και να αναλύσουν σημαντικές πληροφορίες για την τοποθεσία, την υγεία, και τη διάθεση του ατόμου που τα φορά.

Σήμερα, πολλά κατοικίδια φορούν κολάρα με GPS ή άλλους αισθητήρες που δείχνουν στον κηδεμόνα την τοποθεσία του κατοικιδίου, το επίπεδο της δραστηριότητάς του, τη λειτουργία των ζωτικών οργάνων, το επίπεδο ενυδάτωσης, τις συνήθειες τουαλέτας, κ.α.

Το 2022, η αγορά των wearables για κατοικίδια στις ΗΠΑ αξιολογούνταν στα 800 εκατομμύρια δολάρια. Μέχρι το 2030, αναμένεται να έχει αναπτυχθεί κατά 12,9%. Ακόμα, αναμένεται να αυξηθεί η ζήτηση για wearables που μετρούν τη δραστηριότητα και την υγεία των κατοικιδίων κατά 15% ετησίως (Grandview Research).

Τεχνητή νοημοσύνη στην κτηνιατρική

Ήδη, σήμερα, υπάρχουν πολλές εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης στην κτηνιατρική. Οι τομείς στους οποίους βρίσκει εφαρμογή είναι οι παρακάτω:

Εντοπισμός, διάγνωση, και θεραπεία. Τέτοια παραδείγματα αποτελούν οι αυτοματοποιημένοι αλγόριθμοι που αναλύουν ιατρικές απεικονίσεις (π.χ. ακτινογραφίες, μαγνητικές τομογραφίες), αλγόριθμοι που αναλύουν μοτίβα σε αιματολογικές εξετάσεις, και η χρήση AI μικροσκοπίας. Παρότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στον εντοπισμό, στη διάγνωση, και στη θεραπεία ασθενειών, οι περισσότεροι κτηνίατροι συμφωνούν ότι δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη δουλειά των κτηνιάτρων, και μπορεί να λειτουργήσει μόνο ως εργαλείο συμπληρωματικό σε αυτήν.

– Ανάπτυξη φαρμάκων. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι πλέον απαραίτητη για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων και την βελτιστοποίηση των ήδη υπαρχόντων για τα αγαπημένα μας κατοικίδια. Σ’ αυτό συμβάλλει η ικανότητα του AI να ταξινομεί και να αναλύει γρήγορα μεγάλα σύνολα δεδομένων από κλινικές μελέτες, επιστημονική βιβλιογραφία, και ιατρικά αρχεία.

Πώς νιώθουν οι κτηνίατροι για την τεχνητή νοημοσύνη στη φροντίδα των κατοικιδίων;

Οι κτηνίατροι της ομάδας του Catster απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τις αντιλήψεις και τα συναισθήματά τους για την τεχνητή νοημοσύνη. Εκφράστηκαν διάφορες απόψεις στα πλαίσια της έρευνας, αλλά τελικά υπήρξε συμφωνία ως προς 6 βασικές θέσεις:

1. Η αντικατάσταση των ανθρώπων με εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης στην Ιατρική είναι επικίνδυνη, αναποτελεσματική, και αδύνατη.

2. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι εξαιρετικά βοηθητική στην κτηνιατρική.

3. Η τεχνητή νοημοσύνη δεν χαρακτηρίζεται από την προσωποποιημένη φροντίδα που παρέχουν οι κτηνίατροι.

4. Η τεχνητή νοημοσύνη απλοποιεί χρονοβόρες ή κουραστικές διαδικασίες.

5. Η τεχνητή νοημοσύνη δεν χαρακτηρίζεται από ενσυναίσθηση και δεξιότητες λογικής.

6. Οι κτηνίατροι υποστηρίζουν τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην κτηνιατρική φροντίδα, αλλά υπογραμμίζουν τη σημασία της αναγνώρισης των τεχνολογικών περιορισμών και της λήψης προφυλάξεων.

Πιστεύουν οι κτηνίατροι ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορέσει ποτέ να τους αντικαταστήσει;

Όλοι οι κτηνίατροι που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι δεν πιστεύουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορέσει ποτέ να τους αντικαταστήσει. Όπως είπε η Δρ. Marta Vidal-Abarca: “Η ιατρική δεν είναι ακριβώς επιστήμη. Κάθε κλινική περίπτωση είναι διαφορετική, κάθε ασθενής και κάθε οικογένεια έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες, και όλες αυτές οι παράμετροι λαμβάνονται υπόψη από τον κτηνίατρο για να θεραπεύσει και να βελτιώσει τις ζωές των ασθενών του. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος με τον οποίο η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε ποτέ να το αντικαταστήσει αυτό. Οι μελέτες έχουν δείξει πώς η ενσυναίσθηση είναι απαραίτητη για να υπάρχει μια σχέση εμπιστοσύνης με τον ασθενή/τους κηδεμόνες των κατοικιδίων και έτσι να βελτιώνονται τα κλινικά αποτελέσματα”.

Τα θετικά της τεχνητής νοημοσύνης στη φροντίδα των κατοικιδίων σύμφωνα με το Catster

– Παροχή εργαστηριακών, φαρμακευτικών, διατροφικών κ.α. εργαλείων

– Βελτίωση του ελέγχου, της ορατότητας, και της ακρίβειας κατά τη διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων

– Δυνατότητα για διαρκή παρακολούθηση ασθενών 24/7

– Συμβολή στην ταυτοποίηση διατροφικών, περιβαλλοντικών, κ.α. παραγόντων

– Γρήγορος έλεγχος βάσεων δεδομένων φαρμάκων, ταυτοποίηση αντιδράσεων

– Παρακολούθηση ασθενειών όπως είναι ο διαβήτης

– Δημιουργία προσωποποιημένων διατροφικών πλάνων

– Παροχή λεπτομερών δειγμάτων και ανάλυσης αποτελεσμάτων

– Παρακολούθηση ανεπαίσθητων αλλαγών στη συμπεριφορά και στις επιτελέσεις των ζώων της φάρμας

– Παροχή προσβάσιμων πληροφοριών σχετικά με την υγεία των κατοικιδίων στους κηδεμόνες

– Βελτίωση επικοινωνίας μεταξύ κτηνιάτρων και κηδεμόνων

left arrow
right arrow

Τα αρνητικά της τεχνητής νοημοσύνης στη φροντίδα των κατοικιδίων σύμφωνα με το Catster

– Η εξάρτηση από την τεχνολογία μπορεί να υποτιμήσει τις κλινικές δεξιότητες και την κρίση του κτηνιάτρου

– Οι προκαταλήψεις σχετικά με τα δεδομένα και τα ζητήματα ποιότητας μπορεί να οδηγήσουν σε λανθασμένες προβλέψεις

– Προκύπτουν ηθικές ανησυχίες σχετικά με την διαφάνεια και την ανάληψη ευθυνών για ιατρικά λάθη

– Προκύπτουν κίνδυνοι σχετικά με την προστασία της ιδιωτικότητας και την ασφάλεια καθώς τα συστήματα χειρίζονται ευαίσθητα δεδομένα

– Τα υψηλά κόστη εφαρμογής μπορεί να περιορίσουν την πρόσβαση σε φροντίδα που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη

– Κίνδυνος απώλειας προσωπικής σύνδεσης μεταξύ κτηνιάτρων και ασθενών

– Η “ρομποτοποίηση” στην κτηνιατρική φροντίδα μπορεί να προκαλέσει τη δυσπιστία των κηδεμόνων κατοικιδίων

Τελευταίες σκέψεις: Το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από την παραπάνω μελέτη, είναι η αντίληψη ότι, παρότι εξαιρετικά βοηθητική σαν συμπληρωματικό εργαλείο, η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει την προσωποποιημένη ιατρική που παρέχουν οι άνθρωποι στα ζώα.

Σχετικά άρθρα

Ποια είναι μία από τις συχνότερες ορθοπαιδικές παθήσεις στους σκύλους – Διάγνωση & αντιμετώπιση

Γνωρίστε τη γάτα-ελεγκτή λεωφορείου της Αθήνας

10 εντυπωσιακά facts για τα καναρίνια