string(0) ""

Τι χρειάζεται για να γίνετε pet keeper -Σαν baby sitting αλλά για κατοικίδια

Δημήτρης Φαλλιέρος

15/04/2024

«Ό,τι ξέρω, το έχω μάθει από τα σκυλιά», είχε πει η συγγραφέας Νόρα Ρόμπερτς. Εμείς θα συμφωνήσουμε και θα προσθέσουμε «… και τις γάτες». Είναι αλήθεια: όσο περισσότερα ζώα έχεις την τύχη να γνωρίσεις στη ζωή σου, τόσο περισσότερο διαστέλλεται ο προσωπικός σου κόσμος και το συναισθηματικό σου οπλοστάσιο.

Και κανείς δεν έχει την ευκαιρία να γνωρίσει περισσότερα κατοικίδια στη ζωή του, από ό,τι ένας ή μία επαγγελματίας pet keeper. Pet keeper (ή pet sitter) είναι ο άνθρωπος που παρέχει υπηρεσίες φροντίδας και φύλαξης για ζώα συντροφιάς άλλων ανθρώπων. Ο άνθρωπος που όταν εμείς φεύγουμε για διακοπές ή για δουλειά, ή πηγαίνουμε στον στρατό, ή (χτύπα ξύλο) χρειάζεται να νοσηλευτούμε, είναι εκεί για εμάς και μας λέει «άσε τον τετράποδο φιλαράκο σου σε μένα και μην ανησυχείς».

Το pet keeping είναι μια απασχόληση που τα τελευταία χρόνια γνωρίζει άνθιση. Κυρίως μετά την covid εποχή που περισσότεροι -απ’ ό,τι στο παρελθόν- έχουμε κατοικίδιο, ενώ παράλληλα έχουμε επιστρέψει στις δουλειές και τις μετακινήσεις μας. Την ίδια στιγμή όλο και περισσότεροι φιλόζωοι ενδιαφέρονται να δοκιμάσουν τη φύλαξη και φροντίδα ζώων ως εργασία, είτε part time είτε full time. Όμως είναι αρκετή η αγάπη για τα κατοικίδια; Τι άλλο χρειάζεται για να γίνετε pet keeper; Και πώς θα ξεχωρίσετε από τον ομολογουμένως μεγάλο ανταγωνισμό;

1. Όπως συμβαίνει με το baby sitting, έτσι και για το pet sitting δεν φτάνει απλώς να «σας αρέσουν τα κατοικίδια». Πρέπει να μπορείτε να φανταστείτε τον εαυτό σας με έναν σκύλο ή μια γάτα που δεν είναι δικά σας, που έχουν ήδη διαμορφωμένο χαρακτήρα, που ίσως έχουν ειδικές ανάγκες (π.χ. κάποιο ζώο μπορεί να αντιμετωπίζει κινητικές ή νευρολογικές δυσκολίες, κ.λπ.). Αναρωτηθείτε: είστε έτοιμοι να αντεπεξέλθετε;

2. Έχετε διαθέσιμο χρόνο; Σε αντίθεση με τη φύλαξη μωρών (όπου οι γονείς θέλουν συνήθως να έχετε διαθεσιμότητα λίγες ώρες), στη φύλαξη ζώων ίσως χρειάζεται να έχετε διαθεσιμότητα μέρες ή και εβδομάδες. Συνήθως όσοι ψάχνουν για pet keeper, θα λείπουν για μέρες ή μεγαλύτερο διάστημα.

3. Αποφασίστε: Θα πηγαίνετε εσείς στα σπίτια των ανθρώπων για να προσέξετε το κατοικίδιό τους; Ή θα το φιλοξενείτε στο σπίτι σας; Αν επιλέξετε το δεύτερο, βεβαιωθείτε ότι τα δικά σας κατοικίδια μπορούν να υποδεχτούν έναν μουσαφίρη, ή ότι έχετε επαρκείς χώρους για να μην υπάρξουν τριβές και προβλήματα.

4. Επίσης σκεφτείτε από πριν: θα αναλαμβάνετε κατεξοχήν σκύλους, γάτες ή και τα δύο;

5. Είστε εξοικειωμένοι με το να δίνετε φάρμακο σε ζώο; Να βάζετε σαμαράκι σε σκύλο; Να τηρείτε κανόνες υγιεινής; Να πειθαρχείτε ένα πιο άγριο ή ατίθασο ζώο με θετικό τρόπο; Με όλα αυτά πρέπει να νιώθετε σχετικά άνετα.

6. Ξεκινήστε, παρέχοντας για λίγες φορές δωρεάν αυτή την υπηρεσία σε συγγενείς ή φίλους. Έτσι θα δείτε στην πράξη αν σας φαίνεται εύκολο και αν σας αρέσει πραγματικά.

7. Χτίστε το προσωπικό σας brand. Φτιάξτε ένα προφίλ στα social media όπου μέσα από φωτογραφίες, βίντεο και κείμενα θα φαίνεται η εμπειρία σας με τα ζώα.

8. Μια ακόμα λύση προβολής είναι οι ειδικές πλατφόρμες pet keeping / pet sitting που μπορούν να σας συνδέσουν με πιθανούς ενδιαφερόμενους ζωο-γονείς.

9. Κάτι που θα σας βοηθήσει πολύ είναι να έχετε γνώση βασικών θεμάτων διατροφής, εκπαίδευσης και υγείας των ζώων. Αν διαβάζετε ανελλιπώς topetmou.gr είστε σε πολύ καλό δρόμο.

10. Τι θα σας κάνει να ξεχωρίσετε από τον ανταγωνισμό; Πολλά πράγματα μπορούν να σας δώσουν προβάδισμα. Από το να έχετε παρακολουθήσει courses για pet sitting, μέχρι το να έχετε κάποια σχετική πιστοποίηση, να γνωρίζετε βασικές αρχές εκπαίδευσης, ή να ξέρετε πρώτες βοήθειες για κατοικίδια.

11. Βεβαιωθείτε για τη φυσική σας κατάσταση. Αν προσφέρετε υπηρεσίες βόλτας ή περιποίησης σκύλου, πρέπει να είστε έτοιμοι και για μεγάλα σκυλιά ή υπερκινητικά που χρειάζονται αντοχή.

12. Από κοινωνικές δεξιότητες (soft skills) τι θα χρειαστείτε; Να είστε συνεπείς, ήπιοι ως χαρακτήρες, να έχετε ψυχραιμία και ενσυναίσθηση προς τα ζώα: όλα αυτά είναι στοιχεία εκ των ουκ άνευ. Επίσης να είστε αξιόπιστοι και να εμπνέετε εμπιστοσύνη.

13. Κάντε πάντα μερικές αναγνωριστικές ερωτήσεις στον κηδεμόνα: Επιτρέπει στο ζώο του να ανεβαίνει στο καναπέ; Στο κρεβάτι; Πώς επικροτεί την καλή συμπεριφορά; Τι επιτρέπεται να φάει/να μη φάει το ζώο; Τι φοβάται συνήθως το ζώο;

14. Last tips: όταν σας αναθέτουν για πρώτη φορά ένα ζώο, όσο γλυκούλι, παιχνιδιάρικο και ακαταμάχητο κι αν είναι, δώστε πρώτα αμέριστη προσοχή στον κηδεμόνα, σε αυτά που θα σας πει και σε αυτά που θα σας ζητήσει. Επίσης όταν παραδίδετε ένα ζώο στο τέλος του pet keeping, μη δείξετε στενοχώρια που φεύγει από τα χέρια σας: πάντα να θυμάστε ότι είναι το κατοικίδιο ενός άλλου και εσείς είστε επαγγελματίες. Ναι μεν συναισθηματικοί, αλλά επαγγελματίες.

left arrow
right arrow

Δείτε εδώ μερικά ακόμα επαγγέλματα που μπορείτε να κάνετε αν σας αρέσει η επαφή με τα ζώα.

Αν είστε από την πλευρά των ανθρώπων που θέλουν να αφήσουν το φιλαράκι τους σε καλά χέρια, δείτε μερικές χρήσιμες συμβουλές εδώ και εδώ.

Σχετικά άρθρα

Ο παιχνιδιάρης Μπούμπης σώθηκε από τις πλημμύρες της Θεσσαλίας και ψάχνει ένα σπίτι

Τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε με την τροφή του σκύλου μας

Γιατί η μαμά γάτα σβερκώνει τα μωρά γατάκια της