string(0) ""

Το μυστηριώδες και διαπεραστικό βλέμμα της γάτας

Team Petmou

25/06/2023

Photo: Unsplash

Έχει συμβεί σε όλους μας: εκεί που καθόμαστε και απολαμβάνουμε μια ταινία ή ένα βιβλίο, «πιάνουμε» τη γάτα μας να μας κοιτάζει όλο νόημα.

Όμως δεν είναι πάντα τόσο εύκολο να πιάσουν το νόημα. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό το μυστηριώδες, διαπεραστικό βλέμμα; Πώς θα αποκωδικοποιήσουμε αυτό το «γατοκάρφωμα»;

Ας ξεκινήσουμε με το ότι είναι άκρως κολακευτικό: έστω και για λίγο, να έχετε την αμέριστη προσοχή ενός διαβόητα σνομπ ζώου. Η γάτα σάς βλέπει ως κάτι ενδιαφέρον, αν όχι αξιοπερίεργο. Εναλλακτικά, κάτι που κάνετε εκείνη τη στιγμή μπορεί να την έχει ιντριγκάρει. Για παράδειγμα, όταν σας βλέπει να κλικάρετε με μανία το ποντίκι του υπολογιστή, μοιάζει σαν να σκέφτεται: «Θα το σπάσει αυτό το μαραφέτι… Αλλά και τι με νοιάζει, δεν το πληρώνω εγώ.»

Εν πάση περιπτώσει το πρόβλημα συνήθως με τις γάτες είναι ότι δεν σας κοιτάζουν (αρκετά, ή όταν το θέλετε), συχνά δεν σας δίνουν καμία σημασία, όσο κι αν τους κουνήσετε το καινούργιο, ακριβό παιχνιδάκι μπροστά στη μουσούδα τους.

Τώρα, το αργό, βαρύ άνοιξε-κλείσε των γατοφλεφαρίδων, είναι ένας τρόπος αγαπησιάρικης επικοινωνίας με τον άνθρωπό τους. Μπορεί να ερμηνευτεί ως «είμαι χαλαρός/χαλαρή τώρα, σε έχω συμπαθήσει, είμαστε φίλοι/μπορείς να με χαϊδέψεις, σκλάβε», ή και «σε λατρεύω, αγαπημένε μου human!»

Μάλιστα, κάτι που μπορεί να μη γνωρίζατε είναι ότι, σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτά τα αγαπησιάρικα γατοβλέμματα, σε συνδυασμό με τρυφερά χαδάκια των ανθρώπων προς τους φορείς τους, συμβάλλουν στην έκκριση οξυτοκίνης, μιας ορμόνης που εκκρίνουν οι ερωτευμένοι (με ανθρώπους, γάτες, ή άλλα ζώα).

Ωστόσο δεν είναι όλα τα γατοβλέμματα φιλικά. Το αν είναι ή όχι διασταλμένες οι κόρες των γατοματιών παίζει ιδιαίτερο ρόλο για το κατά πόσον είναι όντως χαλαρές, στρεσαρισμένες, φοβισμένες, εκνευρισμένες ή κάτι άλλο.

Κάποια γατοβλέμματα μεταφράζονται ως: «μη με ζορίσεις, αν δεν θες μπελάδες», ή «εδώ κουμάντο κάνω εγώ, εσύ είσαι φιλοξενούμενος». Ένας γενικός κανόνας είναι: όταν δείτε διασταλμένες κόρες, «αλαφροπατάτε» ανάλογα.

Θα έχετε άλλωστε σίγουρα παρατηρήσει πώς οι άγνωστες γάτες ζυγίζουν η μια την άλλη με το βλέμμα, πριν «φιληθούν» ή χυμήξει η μια πάνω στην άλλη για να καβγαδίσουν. Ε, κάτι ανάλογο μπορεί να κάνουν και με εσάς, όταν σας ακτινογραφούν με το βλέμμα.

Ταυτόχρονα, κάποιος ή κάποια πρέπει να επιχειρεί να ερμηνεύσει το επίμονο γατοβλέμμα πάνω του σε συνδυασμό με άλλα στοιχεία της γατοσυμπεριφοράς και γλώσσας σώματος (π.χ. ουρά φουντωμένη ή μη), ήχους κλπ.

Τελευταίο αλλά όχι έσχατο: oι γάτες συχνά σας κοιτάζουν για να σας «πουν» κάτι πιο μπανάλ. Για παράδειγμα: «Άντε κουνήσου, είναι η ώρα της μάσας (μου)». Βέβαια επειδή οι γάτες παραμένουν γάτες, είναι πιθανόν να τρέξετε να τους γεμίσετε το μπολ και εκείνες να το αγνοήσουν επιδεικτικά, τεστάροντας την υπομονή σας.

Συμπερασματικά: Με την (γούνινη) τριβή μπορείτε να γίνετε καλύτεροι και καλύτερες στο να αποκωδικοποιείτε τα πιο μεγάλα ψέματα στα πιο αθώα γατοβλέμματα. Αλλά σε καμία περίπτωση μην περιμένετε να τα μάθετε όλα με την πρώτη ματιά, καθότι μπορεί και στις γάτες τα μάτια να είναι ο παροιμιώδης καθρέφτης της ψυχής, αλλά ως γνωστόν είναι και εφτάψυχες.

Σχετικά άρθρα

Φοβάται η γάτα σας τους καλεσμένους σας; Δύο πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να είναι ήρεμη

Σε ποια πόλη της Ευρώπης μπορείτε να πιείτε τον καφέ σας παρέα με 4 αξιολάτρευτα Xάσκι

10 ζώα που θεωρούνται ζωντανά απολιθώματα