string(0) ""

Ξυλιτόλη: Η γλυκαντική ουσία που είναι τοξική για τους σκύλους

Κωνσταντίνα Μάλλιου

19/06/2023

Οι περισσότεροι κηδεμόνες σκύλων γνωρίζουν ως επί το πλείστον τι φαγητά πρέπει και δεν πρέπει να δώσουν στους αγαπημένους τους φίλους.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποια συστατικά που κρύβονται μέσα σε ορισμένα τρόφιμα που μπορεί να είναι άκρως τοξικά για τα ζώα. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η ξυλιτόλη, ένα υποκατάστατο ζάχαρης, το οποίο μπορεί να είναι καλό για τους ανθρώπους αλλά είναι ικανό να οδηγήσει στο θάνατο τους πιστούς μας φίλους μέσα σε λίγες ώρες.

Έχουν καταγραφεί πολλά περιστατικά σκύλων που έφαγαν κάτι που δεν έπρεπε, με αποτέλεσμα να πεθάνουν από οργανική ανεπάρκεια ή από άλλα σοβαρά προβλήματα. Στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις ο άνθρωπος που έδωσε τη συγκεκριμένη τροφή στο σκύλο δεν συνειδητοποίησε ότι επρόκειτο για ένα τοξικό προϊόν. Αυτό δυστυχώς, οφείλεται στο γεγονός ότι η ξυλιτόλη μπορεί να βρεθεί σε ένα μεγάλο φάσμα προϊόντων που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν φαντάζονται.

Τι είναι όμως η ξυλιτόλη;

Η ξυλιτόλη είναι μια γλυκαντική ουσία, η οποία θεωρείται μια φυσική και υγιής εναλλακτική λύση της ζάχαρης αλλά και άλλων γλυκαντικών. Έγινε ευρέως διαδεδομένη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου λόγω της τεράστιας έλλειψης ζάχαρης στη Φιλανδία. Μπορεί να βρεθεί σε μικρές ποσότητες στα δαμάσκηνα, στο κουνουπίδι, στο σπανάκι και στις φράουλες. Σε σύγκριση με άλλα γλυκαντικά, η ξυλιτόλη έχει τον ίδιο βαθμό γλυκαντικής ισχύος με τη σακχαρόζη, όμως έχει το ένα τρίτο των θερμίδων της κανονικής ζάχαρης. Η ξυλιτόλη προτιμάται από τις βιομηχανίες τροφίμων και φαρμάκων λόγων των πολλών πλεονεκτημάτων της.

Για παράδειγμα, χρησιμοποιείται ευρέως στη ζαχαροπλαστική και την αρτοποιία καθώς βελτιώνει τη διάρκεια ζωής των τροφίμων, δίνει ζωντάνια στο χρώμα τους και βελτιώνει τη γεύση τους.

Στην φαρμακοβιομηχανία η ξυλιτόλη συναντάται συχνά σε οδοντιατρικά προϊόντα όπως οδοντόκρεμες και στοματικά διαλύματα. Σε γενικές γραμμές η κατανάλωσή της είναι ασφαλής, όμως πρέπει να αποφεύγονται οι υπερβολές.

Δυστυχώς όμως, κάτι που είναι ακίνδυνο για τον άνθρωπο δεν είναι και για τα ζώα. Οι γάτες δείχνουν να μην έχουν πρόβλημα σε κατανάλωση μικρών ποσοτήτων ενώ οι σκύλοι έρχονται αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα ακόμα και με ελάχιστη ποσότητα. Αυτό συμβαίνει γιατί οι σκύλοι απορροφούν την ξυλιτόλη με πολύ ταχείς ρυθμούς, με αποτέλεσμα το πάγκρεας να απελευθερώσει αρκετή ινσουλίνη, οδηγώντας τα επίπεδα σακχάρου σε κατακόρυφη πτώση μέσα σε 10 με 60 λεπτά. Μια τέτοια κατάσταση πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα για να αποφευχθεί ο θάνατος.

Κάποια από τα συμπτώματα που μπορεί να παρατηρήσετε μετά την κατανάλωση ξυλιτόλης από το σκύλο σας είναι εμετός, μεγάλη αδυναμία, μειωμένη όρεξη για οποιαδήποτε δραστηριότητα. Επίσης πιθανόν να χάσει την αίσθηση του χώρου, να εμφανίσει επιληπτικές κρίσεις και τέλος να καταρρεύσει.

Αν ο σκύλος έχει καταναλώσει αυτή την ουσία, ακόμα και αν δεν έχει εμφανίσει συμπτώματα, επικοινωνήστε άμεσα με τον κτηνίατρο που τον παρακολουθεί καθώς αργά ή γρήγορα θα υπάρξουν οι ανεπιθύμητες συνέπειες.

Πού υπάρχει η ξυλιτόλη;

Την ξυλιτόλη τη βρίσκουμε σε ένα ευρύ φάσμα τροφίμων. Μπορεί να βρίσκεται στο φυστικοβούτυρο και σε άλλα βούτυρα με βάση τους ξηρούς καρπούς. Επίσης τη συναντάμε και σε πολλά αρτοσκευάσματα. Οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη πολύ πιθανό να περιέχουν ξυλιτόλη. Βρίσκεται επίσης και σε πολλές οδοντόκρεμες ή άλλα προϊόντα στοματικής υγιεινής λόγω του ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι αντιμετωπίζει τις ασθένειες των ούλων. Το τελευταίο διάστημα χρησιμοποιείται σε διάφορα τζελ, αποσμητικά και λοσιόν γιατί βοηθάει αυτά τα προϊόντα να διατηρήσουν την υγρασία τους. Επομένως, οι κηδεμόνες σκύλων πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί με αυτά τα προϊόντα.

Τι μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό;

Ευτυχώς οι ετικέτες των προϊόντων αναγράφουν τα υλικά τους οπότε μπορείτε με ευκολία να τα ελέγχετε. Ειδικά αν πρόκειται για προϊόντα που διατίθενται στην αγορά ως προϊόντα χωρίς ζάχαρη ή χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, είναι πολύ πιθανό να περιέχουν ξυλιτόλη. Φυσικά και άλλα προϊόντα χωρίς αυτές τις αναγραφές μπορεί να περιέχουν ξυλιτόλη, οπότε καλό είναι να είστε προσεκτικοί. Εάν λοιπόν ένα προϊόν περιέχει αυτή την ουσία, βεβαιωθείτε ότι θα είναι εκτός εμβέλειας του σκύλου σας. Τοποθετήστε το σε ένα ψηλό σημείο που δεν το φτάνει ή αποθηκεύστε το σε κάποιο ασφαλές μέρος που δεν θα μπορέσει να το βρει.

Τελευταίες παρατηρήσεις

Δυστυχώς, η ξυλιτόλη είναι πολύ τοξική για τους σκύλους και οι άνθρωποι πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί όταν πρόκειται να τους δώσουν να δοκιμάσουν μια καινούργια τροφή. Η αναζήτηση πληροφοριών είναι πραγματικά πιο εύκολη από ποτέ, οπότε αν έχετε αμφιβολίες για κάτι, κάντε μια μικρή έρευνα ή συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο που παρακολουθεί το σκύλο σας.
Αν για οποιονδήποτε λόγο ο αγαπημένος σας πιστός φίλος κατανάλωσε ξυλιτόλη, καλέστε άμεσα τον κτηνίατρο ή πηγαίνετέ τον στο πλησιέστερο νοσοκομείο ζώων.

Σχετικά άρθρα

Ποια είναι μία από τις συχνότερες ορθοπαιδικές παθήσεις στους σκύλους – Διάγνωση & αντιμετώπιση

Η ψυχολογία της ενσυναίσθησης: Γιατί πολλοί άνθρωποι αγαπούν τα ζώα περισσότερο από τους ανθρώπους

Χάθηκε η Κάσι στην Βραυρώνα