string(0) ""

Γιατί δεν αρέσουν στους σκύλους οι αγκαλιές και τα φιλιά

Μυρτώ Τζώρτζου

16/10/2023

Photo: Unsplash

Οι άνθρωποι από τη φύση τους έχουν ανάγκη από αγκαλιές, αγγίγματα και φιλιά.

Η αναπτυξιακή ψυχολογία δείχνει ξεκάθαρα ότι όταν τα περισσότερα θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, στερούνται τη σωματική επαφή, αναπτύσσουν συναισθηματικά και σωματικά προβλήματα. Έχοντας αυτό ως δεδομένο σίγουρα θα σκεφτούμε ότι κάτι ανάλογο γίνεται και με τα άλλα μη ανθρώπινα θηλαστικά, όπως οι σκύλοι. Δυστυχώς οι έρευνες δείχνουν ότι στους σκύλους δεν αρέσουν οι αγκαλιές – τουλάχιστον όχι με τον τρόπο που έχουμε συνηθίσει.

Γιατί στα σκυλιά δεν αρέσουν οι αγκαλιές και τα φιλιά;

Δεν είναι ότι οι σκύλοι δεν θέλουν ή δεν τους αρέσει η σωματική επαφή με εμάς, η στοργή και τα χάδια. Το πραγματικό πρόβλημα φαίνεται να είναι ότι προτιμούν να δέχονται την οικειότητα αυτή με άλλες μορφές και όχι με τις αγκαλιές και τα φιλιά.

Aγκαλιάζονται τα ζώα μεταξύ τους;

Η έρευνα σχετικά με τον άνθρωπο και το σωματικό άγγιγμα είναι σαφής, όπως συνοψίζει το London Journal of Primary Care σε ένα άρθρο του 2016: Η έλλειψη σωματικής επαφής στο βρέφος και το μικρό παιδί ή η λίγη και όχι συχνή σωματική επαφή οδηγεί σε έλλειψη γλωσσικής και συναισθηματικής ανάπτυξης. Όταν οι άνθρωποι αγκαλιάζονται, απελευθερώνεται στον εγκέφαλο η ορμόνη οξυτοκίνη, η οποία μας βοηθά να νιώθουμε δεμένοι μεταξύ μας. Μας βοηθάει να νιώσουμε αγάπη και στοργή.

Η αλήθεια είναι ότι πολλά ζώα αγκαλιάζονται μεταξύ τους. Αλλά μπορούν να αγκαλιαστούν μόνο αν έχουν χέρια. Αυτό σημαίνει πρωτεύοντα θηλαστικά όπως εμείς. Είναι σύνηθες να βλέπεις μωρά μπονόμπο, τα οποία είναι πρωτεύοντα, να περπατούν αγκαλιάζοντας το ένα το άλλο. Οι πίθηκοι, όπως οι μακάκοι και οι ουρακοτάγκοι, αγκαλιάζονται και φιλιούνται. Στα ζώα που δεν έχουν χέρια, η σωματική στοργή συνήθως περιορίζεται στην περιποίηση, όπως το γλείψιμο της γούνας, ή το απαλό τρίψιμο με τις πατούσες ή το κεφάλι, όπως αυτό που κάνει μια γάτα.

Το ίδιο συμβαίνει και με τα σκυλιά. Δείχνουν στοργή μέσω της οπτικής επαφής, του τριψίματος με τη μύτη, του γλειψίματος, του τριψίματος μεταξύ τους και με τον άνθρωπό τους.

Αγκαλιές στα σκυλιά και σημάδια άγχους

Ο Stanley Coren, διδάκτωρ ψυχολόγος, που έχει ερευνήσει και γράψει πολλά βιβλία για τους σκύλους μελέτησε σε μια έρευνα φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο με ανθρώπους να αγκαλιάζουν τους σκύλους τους. Μελέτησε εκατοντάδες φωτογραφίες ανθρώπων που αγκαλιάζουν σκύλους για να προσπαθήσει να απαντήσει σε ερωτήματα όπως “αρέσει στα σκυλιά όταν τα αγκαλιάζεις;” Δυστυχώς, τα σκυλιά δεν φαίνεται να αγαπούν τις αγκαλιές. Έψαξε επίσης για σημάδια άγχους στα σκυλιά στις φωτογραφίες.

Αυτά τα σημάδια μπορεί να είναι:

Ο σκύλος δείχνει τα δόντια του
Ο σκύλος γυρνάει το κεφάλι του μακριά
Μερικό κλείσιμο των ματιών
Εμφάνιση “ματιού μισοφέγγαρου” ή “ματιού φάλαινας” (όπου φαίνεται το λευκό τμήμα των ματιών στη γωνία ή στο χείλος)
Χαμηλωμένα ή ανοιγμένα αυτιά
Γλείψιμο των χειλιών
Γλείψιμο του προσώπου ενός ατόμου
Χασμουρητό
Σηκώνει το ένα πόδι

Ο Coren κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το 81,6% των φωτογραφιών που μελέτησαν οι ερευνητές έδειχναν τουλάχιστον ένα σημάδι δυσφορίας, άγχους ή ανησυχίας του σκύλου. Μόνο το 7,6% των φωτογραφιών έδειχνε σκύλους που φαινόταν να τους αρέσει να τους αγκαλιάζουν. Το υπόλοιπο 10,8 τοις εκατό των σκύλων ήταν ουδέτερο στις αγκαλιές και τη στοργή. Η ουσία της έρευνας είναι ότι σε ορισμένα σκυλιά αρέσει να τα αγγίζουν, ή να τα “αγκαλιάζουν αλλά σε ορισμένα όχι.

Αν πλησιάζετε έναν άγνωστο σκύλο ή δεν είστε σίγουροι αν ο σκύλος έχει διάθεση να τον αγγίξετε, είναι καλύτερο να κρατηθείτε και να αποφύγετε τη στενή σωματική επαφή. Περιμένετε το σήμα του ότι είναι έτοιμος για κάτι τέτοιο. Δεύτερον, αν έχετε συνηθίσει να αγκαλιάζετε το δικό σας σκύλο, προσέξτε για οποιοδήποτε από αυτά τα σημάδια άγχους. Αν δείχνει σημάδια άγχους, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσετε να είστε στοργικοί. Αντ’ αυτού, επαινέστε τον πολύ, δώστε του λιχουδιές, παίξτε μαζί του και χαϊδέψτε τον χωρίς στενή επαφή.

Καταλαβαίνουν οι σκύλοι τις αγκαλιές;

Γιατί δεν αρέσει στα σκυλιά όταν τα αγκαλιάζετε; Η απάντηση φαίνεται να βρίσκεται στο γεγονός ότι η πρώτη γραμμή άμυνας ενός σκύλου όταν φοβάται είναι να τρέξει μακριά. Ναι, οι σκύλοι έχουν δόντια και νύχια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μια αντιπαράθεση, αλλά δεν είναι αυτό στο οποίο στρέφεται πρώτα ένας σκύλος. Οι σκύλοι είναι σχεδιασμένοι για τρέξιμο, το οποίο τους βοηθά να ξεφεύγουν αποτελεσματικότερα από τα αρπακτικά.

Οι ειδικοί στη συμπεριφορά των ζώων υποθέτουν ότι όταν ένας σκύλος στερείται της δυνατότητας να το σκάσει, όπως με μια στενή φυσική αγκαλιά που τον περιορίζει, αισθάνεται παγιδευμένος και φοβισμένος. Αυτό συσχετίζεται επίσης με την αύξηση των δαγκωμάτων από σκύλους όταν οι άνθρωποι βρίσκονται κοντά και τον αγκαλιάζουν κοντά στο πρόσωπό του. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα παιδιά.

Ο Coren σημειώνει ότι δύο μελέτες δείχνουν ότι οι τελικά άνθρωποι είναι πιο πιθανό να δαγκωθούν όταν αγκαλιάζουν ή φιλούν έναν σκύλο. Ωστόσο, αυτός ο αυξημένος κίνδυνος φαίνεται να είναι πιο πιθανό να συμβεί όταν το πρόσωπο ενός ατόμου βρίσκεται κοντά στο στόμα ενός σκύλου και όχι με μια απλή αγκαλιά.

Συνοψίζοντας

Όσο δύσκολο κι αν είναι να το αποδεχτούμε, οι περισσότεροι σκύλοι δεν αρέσκονται στις αγκαλιές και τα φιλιά. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η αγκαλιά τα αφήνει να αισθάνονται συγκρατημένα και ανίκανα να τρέξουν μακριά, που είναι η πρώτη γραμμή άμυνάς τους σε περίπτωση άγχους ή επίθεσης από κάποιο αρπακτικό.

Φυσικά, κάθε σκύλος είναι διαφορετικός, οπότε μπορεί να γνωρίζετε σκύλους που τους αρέσει πραγματικά να τους αγκαλιάζουν. Σε αυτήν την περίπτωση αγκαλιάστε τους! Ωστόσο, όταν πρόκειται για αγκαλιές σε άγνωστους σκύλους, είναι καλύτερο να προτιμάτε την ασφάλεια και να μην τους αγκαλιάζετε. Στα σκυλιά που δείχνουν σημάδια άγχους από την αγκαλιά ή το φιλί, δείξτε τη στοργή σας με άλλους τρόπους, όπως με επαίνους, παιχνίδι, λιχουδιές και απαλά χάδια.

Σχετικά άρθρα

Ποιες ράτσες σκύλων μαδάνε λιγότερο και ποιες περισσότερο

7 σημαντικά μαθήματα για τα όρια που παίρνουμε από τις γάτες

Ποια είναι η ηλικία της γάτας σας σε ανθρώπινα χρόνια; Πώς να την υπολογίσετε