string(0) ""

Κρητικός Λαγωνικός: Γιατί οι Γερμανοί υιοθετούν τη συγκεκριμένη φυλή σκύλων

Νικήτας Φεσσάς

26/07/2023

Η Antara / Photo by Astrid Collett

Να κάτι που δεν συναντά κανείς κάθε μέρα στο facebook: Γερμανόφωνο γκρουπ με τίτλο Kretahund- Kritikos Lagonikos, αφιερωμένο αποκλειστικά στους Κρητικούς Ιχνηλάτες (ή Λαγωνικούς), μια από τις αρχαιότερες φυλές κυνηγετικού σκύλου στην Ευρώπη, με ιστορία που, όπως διαβάσαμε στην Βικιπέδια, ξεπερνά τις τέσσερις χιλιετηρίδες.

Ρωτήσαμε την ιδρύτρια, κυρία Astrid Collett, για την ιδέα πίσω από τη δημιουργία του γκρουπ. Μας μίλησε με θέρμη και ενθουσιασμό για το πάθος της συγκεκριμένα για τους Κρητικούς Ιχνηλάτες, το οποίο, αν κρίνουμε από τις φωτογραφίες, τα ενθουσιώδη σχόλια, και τις αναρτήσεις θαυμασμού στο γκρουπ για τη συγκεκριμένη φυλή του ευθυτενούς, σκληροτράχηλου, και αθλητικού «Κρητίκαρου» με τη χαρακτηριστική «γυριστή» ουρά, μοιράζεται με αρκετούς ακόμη Γερμανούς (ή γερμανόφωνους).

Α.C. : «Αποφάσισα να δημιουργήσω αυτό το γκρουπ επειδή υπήρχε κάποιο ενδιαφέρον για τους Κρητικούς Ιχνηλάτες/Λαγωνικούς, ιδιαίτερα από ανθρώπους που είχαν υιοθετήσει σκύλους από καταφύγια στην Κρήτη. Υπάρχει τόση πολλή παραπληροφόρηση για αυτήν τη φυλή σκύλων στο διαδίκτυο και ήθελα να το διορθώσω, φέρνοντας παράλληλα σε επαφή ανθρώπους ώστε να μοιραστούν τις εμπειρίες τους από τον Κρητικό Λαγωνικό.

Μέχρι τώρα οι περισσότεροι άνθρωποι μπαίνουν στο γκρουπ επειδή έχουν υιοθετήσει ή αγοράσει κάποιον σκύλο από την Ελλάδα (ή από οπουδήποτε αλλού) και θέλουν να γνωρίζουν εάν υπάρχει πιθανότητα αυτός ο σκύλος να είναι Κρητικός Λαγωνικός.

Πάνω από το 90% αυτών των σκύλων έχουν μόνο λίγα χαρακτηριστικά κοινά με τον Κρητικό Λαγωνικό. Κάποιοι από αυτούς είναι ημίαιμοι και πολύ λίγοι είναι καθαρόαιμοι. Στη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία υπάρχει η δυνατότητα να κάνει κάποιος τεστ DNA για να δει ποιες φυλές είναι οι πρόγονοι του σκύλου του.

Κάποιες φορές υπάρχει κάποιος Κρητικός Λαγωνικός προ-προπαππούς ή προ-προγιαγιά στο pedigree του και έτσι οι κηδεμόνες – ιδιοκτήτες παραμένουν στο γκρουπ, επειδή έχουν αποκτήσει ενδιαφέρον για την συγκεκριμένη φυλή. Ωστόσο υπάρχουν και ιδιοκτήτες καθαρόαιμων Κρητικών Λαγωνικών που έχουν αποκτήσει τους σκύλους τους απευθείας από εκτροφέα στην Ελλάδα, με Pedigree.

Στη Γερμανία υπάρχουν περίπου δέκα τέτοιοι σκύλοι, μεταξύ των οποίων τέσσερις δικοί μου (συν δύο κουτάβια από γέννα, τα οποία χάρισα). Υπάρχουν επίσης Έλληνες στο γκρουπ μας, οι οποίοι είχαν ή έχουν Κρητικούς Λαγωνικούς.

Απέκτησα τον πρώτο μου καθαρόαιμο Κρητικό Λαγωνικό (ονόματι Krikyon Apollon, πρώην Δίας) ως κουτάβι από εκτροφέα στην Κρήτη το 2003. Ωστόσο το 1998 υιοθέτησα έναν ημίαιμο σκύλο που βρήκα στην Κρήτη. Το 2007 ένα πανέμορφο θηλυκό ήρθε στην οικογένειά μας, η Lavrys Synnefia, η οποία είναι ακόμα μαζί μας.

Η Fouria αθλείται

Το 2011 αποκτήσαμε τον Kalokairi και το 2014 τη Fouria, η οποία έγινε η μητέρα του πρώτου Κρητικού Λαγωνικού στη Γερμανία πέρυσι. Από αυτή τη γέννα κράτησα την Antara.

Η φυλή Κρητικός Λαγωνικός έχει αναγνωριστεί στη Γερμανία από το 2015 από το γερμανικό καταφύγιο- σύλλογο VDH, το οποίο είναι υπό την αιγίδα του γερμανικού Sighthound Club DWZRV.

Οι σκύλοι [εννοεί τους Κρητικούς Λαγωνικούς στη Γερμανία] επιτρέπεται να πάρουν μέρος σε σόου για σκύλους, και σε αγώνες. Για παράδειγμα η Fouria είναι πρωταθλήτρια Γερμανίας, και ο πατέρας των κουταβιών της, ο Zicko, επίσης.

Η Synnefia έλαβε τον τίτλο του Γερμανού βετεράνου πρωταθλητή στην ηλικία των 15 ετών.
Ωστόσο όλα μου τα σκυλιά έχουν εκπαιδευτεί στο Agility (ειδική εκπαίδευση/εκπαιδευτήριο) και λαμβάνουν μέρος σε διαγωνισμούς του υψηλότερου επιπέδου. Έχουν επίσης εκπαιδευτεί ως Mantrailer, για να βρίσκουν ανθρώπους που αγνοούνται.

Ο Ζicko στην Γερμανία

Ο Ζicko είναι ο πρώτος Κρητικός Λαγωνικός που έχει άδεια για να τρέχει σε αγώνες και lure-coursing (είδος σπορ όπου – κατά κανόνα καθαρόαιμοι— σκύλοι κυνηγούν ένα μηχανικό «θήραμα») στη Γερμανία.

Για εμάς η Ελλάδα είναι το δεύτερο σπίτι μας για περισσότερα από 30 χρόνια. Ερχόμαστε στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στην Κρήτη, κάθε χρόνο και έχουμε πολλούς φίλους εκεί. Τους περισσότερους από αυτούς τους γνωρίσαμε με αφορμή τους σκύλους.

Προσπαθώ να λαμβάνω μέρος σε κάθε σόου για τη συγκεκριμένη φυλή στην Κρήτη, ακόμα κι αν πρέπει να πάω δυο φορές το χρόνο, με αεροπλάνο. Συνήθως πάμε στην Ελλάδα με τροχόσπιτο.
Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι στο γκρουπ τόσο «τρελοί» όσοι εμείς, αλλά κάποιοι από αυτούς έχουν επίσης σχέση με την Ελλάδα. Και κάποιοι αποφασίζουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα για να δουν το πρώην σπίτι του σκύλου τους, αφού τον υιοθετήσουν.

Οι περισσότεροι από τους υιοθετημένος σκύλους προέρχονται από καταφύγια στην Κρήτη τα οποία τους έχουν βρει αδέσποτους. Κάποιες φορές τους έχουν εγκαταλείψει ως κουτάβια, συχνά είχαν κάποιο ατύχημα, ή ήταν πολύ άρρωστοι. Σε κάποιες περιπτώσεις κάποιοι καθαρόαιμοι Κρητικοί Λαγωνικοί φτάνουν σε καταφύγιο και καταλήγουν στη Γερμανία αφού έχουν χαθεί στο κυνήγι [στην Ελλάδα] ή το έχουν βάλει στα πόδια μετά από ατύχημα. Ο ιδιοκτήτης ψάχνει τον σκύλο του χωρίς να ξέρει ότι έχει ήδη βρεθεί και καταλήξει σε καταφύγιο, αλλά ακόμη κι αν τον βρει στο καταφύγιο δεν μπορεί να αποδείξει ότι είναι ο σκύλος του γιατί δεν του έχει βάλει μικροτσίπ. Αλλά αυτές οι περιπτώσεις είναι σπάνιες… Οι περισσότεροι σκύλοι δεν είναι καθαρόαιμοι.

Ειδική περίπτωση ήταν ο Zicko (Tsiko), o πατέρας των κουταβιών της Fouria. Κάποια παιδιά τον βρήκαν μαζί με τρία αδέρφια του και κουτάβια οκτώ μηνών δίπλα στο σχολείο στο χωριό Κουτσουράς στην νοτιοανατολική Κρήτη. Όλα υιοθετήθηκαν από Γερμανούς σε αυτό το χωριό, και αφού έγιναν τεσσάρων μηνών ταξίδεψαν στην βόρεια Γερμανία.

Η νέα ιδιοκτήτρια του Zicko, η Svea, ήρθε σε επαφή με το γερμανικό Sighthound Club για να ρωτήσει αν ο σκύλος της είναι ίσως Κρητικός Λαγωνικός, γιατί είχε μάθει για αυτή τη φυλή από το site μου www.kretahund.de. Έχω φωτογραφίες του Zicko και από τα αδέρφια του και την αδερφή του…
Βλέποντας τους σκύλους στην ηλικία των οκτώ μηνών ήταν ξεκάθαρο ότι επρόκειτο για καθαρόαιμους [Κρητικούς Λαγωνικούς]. Έτσι η Svea έστειλε δείγμα DNA στο εργαστήριο και επιβεβαιώσαμε αυτό που είχα «μαντέψει».

Στη συνέχεια η Svea έφερε τον Ζicko στους κριτές του γερμανικού Sighthound Club για να τον εξετάσουν και να πάρει την αναγνώριση.

Είδαν και εκείνοι ότι ήταν τυπικό δείγμα της φυλής του σε όλα τα χαρακτηριστικά του και τον καταχωρήσαν στο studbook. Αφού έλαβε εξαιρετικές βαθμολογίες σε πολλά σόου για σκύλους (κέρδισε τον τίτλο του Πρωταθλητή Γερμανίας το 2019), η Svea πήγε τον Zicko να αναγνωριστεί ως σκύλος για εκτροφή.
Εκεί και πάλι εξετάστηκε όσον αφορά τη μορφολογία και την συμπεριφορά του, και έτσι πήρε άδεια για να είναι επιβήτορας.

Όπως προανέφερα είχε επίσης πολλές επιτυχίες σε αθλήματα, και ήταν ο πρώτος Κρητικός Λαγωνικός στη Γερμανία με άδεια για να τρέχει σε αγώνες και lure-coursing.

Ο αδερφός της Antara, ο Άνεμος, αθλείται κάνοντας Canicross

Ο Zicko είναι ο πατέρας της πρώτη γέννας στη Γερμανία από τη φυλή των Κρητικών Λαγωνικών ο οποίος έχει επίσημα αναγνωριστεί από το γερμανικό Sighthound Club studbook με πλήρες pedigree.
Νομίζω ότι αυτό είναι ένα σπουδαίο “success story” για έναν πρώην εγκαταλειμμένο σκύλο…
Τα αδέρφια της Antara μόλις ξεκίνησαν να κάνουν Canicross. Το συγκεκριμένο άθλημα έχει τις ρίζες του στις ελκηθροδρομίες με σκύλους. Ο σκύλος πρέπει να τραβήξει τον δίποδο συναθλητή του που τρέχει σε ένα μονοπάτι. Ένα άλλο άθλημα [στο οποίο εξασκούνται Κρητικοί Λαγωνικοί στη Γερμανία] είναι το dogscooter, όπου ο σκύλος πρέπει να τραβάει ένα είδος scooter.

Το Astropeleki, αδερφός της Antara που αθλείται κάνοντας Dogscooter

Από την εμπειρία μου, οι Κρητικοί Λαγωνικοί είναι μια πολύπλευρη φυλή. Μαθαίνουν εύκολα στην εκπαίδευση, και τους αρέσει να μαθαίνουν πολλά πράγματα. Το αθλητικό τους σώμα και η γερή κράση τους τούς επιτρέπει να κάνουν κάθε είδους σπορ. Το ταπεραμέντο τους κάνει καλούς συντρόφους, Είναι “εύκολοι” μέσα στο σπίτι, φιλικοί και ήρεμοι».


Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη φυλή (ίσως και με τη βοήθεια του Google translate), και για να δείτε Κρητικούς Ιχνηλάτες στο εξωτερικό, μπορείτε να επισκεφθείτε το site της κυρίας Collett www.kretahund.de.

Επίσης, για πλήθος πληροφοριών για τη συγκεκριμένη φυλή, την ιστορία της που χάνεται στα βάθη των χιλιετηρίδων, τις (πιθανές) αναπαραστάσεις της σε αρχαία ευρήματα, όπως και αναλυτικά τη χαρακτηριστική μορφολογία της μπορείτε να επισκεφτείτε το πλήρες λήμμα της Βικιπέδια για τους Κρητικούς Ιχνηλάτες.

Σχετικά άρθρα

Πώς εξελίχθηκαν οι άνθρωποι από τους πιθήκους

Πώς μπορείτε να σταματήσετε τον σκύλο σας να γαβγίζει στους άλλους σκύλους

Παθαίνουν οι γάτες κρίσεις πανικού; Πώς να τις αντιμετωπίσετε