string(0) ""

Ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι έχετε κάνει το κατοικίδιό σας κακομαθημένο

Μυρτώ Τζώρτζου

18/05/2024

Photo: Shutterstock


Όταν έχουμε στο σπίτι ένα ζωάκι, αυτό που θέλουμε πάνω από όλα είναι να έχει καλή συμπεριφορά και να είναι χαρούμενο και ευτυχισμένο. Και για αυτό κάνουμε τα πάντα για εκείνο.

Αυτό όμως το ”τα πάντα” είναι και ο μεγάλος κίνδυνος καθώς κάνοντάς του όλα τα χατίρια, αφήνοντάς το να κάνει ό,τι θέλει και μη εκπαιδεύοντάς το σωστά και έγκαιρα είναι βέβαιο ότι θα αναπτύξει ορισμένες άσχημες συνήθειες ή συμπεριφορές που δείχνουν ξεκάθαρα ότι το έχετε κακομάθει. Ναι, είναι πολύ εύκολο να κάνουμε το αγαπημένο μας κατοικίδιο κακομαθημένο. Και αυτό τελικά θα δημιουργήσει προβλήματα και θα κάνει κάνει τη ζωή μας- συχνά και των άλλων– δύσκολη.

Θα δούμε τα πιο συνηθισμένα σημάδια που δείχνουν ότι το ζωάκι σας είναι κακομαθημένο και θα σας δώσουμε κάποιες συμβουλές για το τι πρέπει να προσπαθήσετε να κάνετε ώστε να το βοηθήσετε να αλλάξει κάποια πράγματα. Αυτό που έχουμε να τονίσουμε στην κάθε περίπτωση είναι το ότι δεν το μαλώνουμε με άσχημο τρόπο και δεν το τιμωρούμε. Γιατί; Γιατί για τη συμπεριφορά του αυτή η αιτία είμαστε εμείς- και μόνο- καθώς είτε δεν το εκπαιδεύσαμε είτε δεν ενδιαφερθήκαμε να αλλάξουμε μια άσχημη συμπεριφορά όταν έπρεπε μαθαίνοντάς το να κάνει αυτό που πρέπει.

Σημάδια ότι έχετε ένα κακομαθημένο κατοικίδιο

Γαβγίζει ή νιαουρίζει υπερβολικά

Εάν ο τετράποδος φίλος σας κάνει συνεχώς θόρυβο και δεν σταματά να γαβγίζει ή να νιαουρίζει, αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι είναι κακομαθημένος. Υπάρχουν σκύλοι, για παράδειγμα, που γαβγίζουν πάντα και σε όλες τις καταστάσεις, είτε περνάει κάποιος κάτω από τη βεράντα είτε πέφτει ένα φύλο από το δέντρο. Τι θα κάνετε; Αρχίστε να του δίνετε σημασία. Αρχίστε να ασχολείστε μαζί του, να παίζετε μαζί του, να τον πηγαίνετε βόλτα, αν είναι σκύλος, και γενικά να του αφιερώνετε χρόνο ώστε να μη νιώθει παραμελημένος. Με τον καιρό θα αλλάξει αυτή η συμπεριφορά του και θα γαβγίζει ή νιαουρίζει μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις.

Αρνείται να υπακούσει σε κάτι που του ζητάτε

Αν το κατοικίδιό σας πιστεύει ότι είναι το αφεντικό του σπιτιού και δεν ακούει λέξη από αυτά που λέτε, είναι ένα σαφές σημάδι ότι είναι κακομαθημένο. Δεν ακούει το όνομά του; Δεν έρχεται όποτε όταν το καλείτε; Δεν αφήνει κάτι που έχει πιάσει στο στόμα του; Δεν ακούει στη βόλτα και κάνει τα δικά του; Αυτά-και άλλα παρόμοια- είναι ενδεικτικά σημάδια.

Και εδώ το να ασχοληθείτε περισσότερο μαζί του είναι κάτι που μπορεί να βελτιώσει τα πράγματα. Παράλληλα είτε ξεκινήστε να το εκπαιδεύετε είτε συνεχίστε την εκπαίδευση που του κάνατε. Με θετικό πάντα τρόπο.

Απαιτεί συνέχεια προσοχή

Εάν το ζώο σας απαιτεί συνέχεια να ασχολείστε μαζί του, για παράδειγμα, σάς ακολουθεί παντού και δεν αντέχει να μείνει μόνο του ούτε λεπτό, είναι ένα σίγουρο σημάδι ότι το έχετε κακομάθει. Και αυτό, να ξέρετε, κάποια στιγμή θα σας ενοχλήσει και θα δημιουργήσει διάφορα θέματα.

Για αυτό βάλτε όρια και δώστε του χρόνο να μείνει και λίγο μόνο του. Μην του κάνετε όλα τα χατίρια. Θα δείτε ότι η συμπεριφορά του θα βελτιωθεί και θα είναι πιο χαλαρό, χωρίς την ανάγκη να είναι τόσο κολλημένο μαζί σας.


Καταστρέφει τα πάντα μέσα στο σπίτι

Εάν τώρα το κατοικίδιό σας σκίζει μασάει, γρατζουνίζει και καταστρέφει συνεχώς έπιπλα και άλλα πράγματα, μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι βαριέται και δεν έχει τι να κάνει. Και με το να έχει καταστροφικές συμπεριφορές ξεδίνει.

Και πάλι θα πούμε αυτό που είπαμε και πιο πάνω. Αλληλεπιδράστε μαζί του. Μην το αφήνετε συνέχεια μόνο. Δεν βλέπετε ότι χρειάζεται περισσότερη προσοχή; Δώστε του επίσης παιχνίδια. Κάποια στιγμή βέβαια θα τα βαρεθεί. Είναι σύνηθες αυτό. Δώστε του άλλα και όταν περάσει καιρός, δώστε του ξανά αυτά που είχε στην αρχή. Και μετά τα άλλα. Έτσι θα τα ξεχνάει και θα νιώθει ότι του δίνεται κάτι καινούργιο. Αυτό θα το ενθουσιάσει. Παίξτε όμως και εσείς μαζί του. Θα χαλαρώσει και θα είναι ικανοποιημένο και ήρεμο. Αν το αφήνετε να κάνει ό,τι θέλει, χωρίς να του δίνετε σημασία, λογικό δεν είναι να γίνει κακομαθημένο;

Δείχνει επιθετικότητα σε ανθρώπους και άλλα ζώα

Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει κοινωνικοποιηθεί σωστά ή δεν έχει κοινωνικοποιηθεί καθόλου. Αν συνεχώς γρυλίζει, δαγκώνει ή χτυπάει ανθρώπους ή άλλα ζώα, μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι αισθάνεται άγχος ή απειλή. Και αυτό είναι κάτι που δεν θα έπρεπε να το αφήσετε να συμβαίνει.

Για αυτό ξεκινήστε να δουλεύετε μαζί του. Να του μάθετε πράγματα και να το κοινωνικοποιήσετε σωστά. Και αν δεν τα καταφέρετε, ζητήστε τη βοήθεια ενός εκπαιδευτή. Όχι μόνο σε αυτή την περίπτωση αλλά και σε όλες τις άλλες. Αν το ζώο σας κοινωνικοποιηθεί, θα είναι πιο φιλικό και πιο χαλαρό με τους άλλους ανθρώπους αλλά και τα άλλα ζώα. Θα μάθει τρόπους και θα έχει καλή συμπεριφορά.

Γίνεται εύκολα ανήσυχο ή καταστροφικό όταν μένει μόνο

Εάν το κατοικίδιό σας γίνεται καταστροφικό ή ανήσυχο όταν μένει μόνο του στο σπίτι, αυτό ενδέχεται να είναι ένα σημάδι ότι είναι πολύ προσκολλημένο σε εσάς. Ότι του κάνετε μονίμως τα χατίρια και δεν του έχετε μάθει σωστές συμπεριφορές. Ή και το αντίθετο. Ότι δεν ασχολείστε αρκετή μαζί του. Δεν του αφιερώνετε ποιοτικό χρόνο. Πόσοι κηδεμόνες δεν επιστρέφουν σπίτι από τη δουλειά και βλέπουν ένα βομβαρδισμένο τοπίο; Πολλοί.

Και σε αυτή την περίπτωση το να ασχοληθείτε περισσότερο μαζί του είναι σωτήριο. Πριν φύγετε από το σπίτι, πηγαίνετέ το μια βόλτα να ξεσκάσει και να περπατήσει. Παίξτε μαζί του είτε αυτό είναι σκύλος είτε γατούλα. Δώστε του επίσης παιχνίδια να έχει να ασχολείται όταν εσείς δεν είστε εκεί. Και, αν μπορείτε, μην το αφήνετε αμέτρητες ώρες μόνο του.


Ζητάει συνέχεια φαγητό ή λιχουδιές

Αν το ζωάκι σας ικετεύει μονίμως για λιχουδιές ή τροφή, μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι δεν παίρνει από εσάς αρκετή προσοχή ή δεν ασκείται όπως πρέπει. Θα δείτε, μόλις αρχίσετε να του ικανοποιείτε αυτές τις ανάγκες ότι θα αρχίσει να αλλάζει συμπεριφορά. Αν τώρα είστε από αυτούς που ασχολείστε μαζί του αλλά εκείνο έχει αυτή τη συμπεριφορά, τότε είναι ξεκάθαρο ότι το έχετε μάθει έτσι. Λυπάστε που το βλέπετε να παρακαλάει και αμέσως του δίνετε κάτι. Πολύ συνηθισμένο. Αλλάξτε τακτική. Κάθε φορά που ζητιανεύει, αγνοήστε το. Θα βαρεθεί κάποια στιγμή και θα καταλάβει ότι δεν περνάνε πλέον τα κόλπα του.

left arrow
right arrow


Διαχείριση των κακομαθημένων ζώων

Αν έχετε ένα τέτοιο ζωάκι με μη αποδεκτές συμπεριφορές, προσπαθήστε να το βοηθήσετε ώστε να αλλάξει κάποιες συνήθειές του που δημιουργούν ή θα δημιουργήσουν προβλήματα. μην το αφήνετε να κάνει ό,τι θέλει και μην του κάνετε όλα τα χατίρια.

Αν είναι μεγάλο σε ηλικία και οι κακές συνήθειες και συμπεριφορές του έχουν παγιωθεί, η αλήθεια είναι ότι τα πράγματα είναι δύσκολα καθώς χρειάζονται περισσότερος χρόνος και μεγαλύτερη υπομονή από μέρους σας. Αλλά όλα βελτιώνονται. Μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να μην αλλάζουν εντελώς αλλά τουλάχιστον βελτιώνονται, κάτι που είναι πολύ σημαντικό. Για αυτό δώστε του περισσότερη αγάπη, φροντίδα και προσοχή, ασχοληθείτε περισσότερο μαζί του όταν είστε μέσα και έξω από το σπίτι ώστε να μη νιώθει μόνο και παραμελημένο. Να μην έχει άγχος και να μην πλήττει.

Με την κατάλληλη εκπαίδευση, προσοχή και υπομονή και με το να μην του κάνετε όλα τα χατίρια είναι δυνατό να βοηθήσετε το ζώο σας -τον σκύλο ή τη γάτα σας- να γίνει πιο ευτυχισμένο και πιο υγιές. Γιατί, εδώ που τα λέμε, ένα κακομαθημένο ζώο δεν είναι ένα ευτυχισμένο ζώο.

Σχετικά άρθρα

Ποια είναι μία από τις συχνότερες ορθοπαιδικές παθήσεις στους σκύλους – Διάγνωση & αντιμετώπιση

Γνωρίστε τη γάτα-ελεγκτή λεωφορείου της Αθήνας

10 εντυπωσιακά facts για τα καναρίνια