string(0) ""

Πονάει ο σκύλος σας; 4 σημάδια που θα σας βοηθήσουν να το καταλάβετε

Μυρτώ Τζώρτζου

17/03/2024

Photo: Shutterstock

Οι σκύλοι, όπως γνωρίζουμε, είναι απόγονοι των λύκων. Αυτό σημαίνει ότι έχουν κληρονομήσει πολλές συνήθειές τους. Όλα είναι γραμμένα στο DNA και όλα εξηγούνται. Το ίδιο συμβαίνει και με τη διαχείριση του πόνου. Όταν δηλαδή πρόκειται για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται τον πόνο, τα αγαπημένα μας σκυλιά ακολουθούν την πρακτική αντιμετώπισης του πόνου των λύκων.

Οι λύκοι είναι ζώα αγέλης. Το ίδιο και οι σκύλοι. Για να αποφύγουν να μείνουν πίσω από την αγέλη, οι λύκοι κρύβουν τον πόνο τους μέχρι να γίνει αφόρητος. Το να μείνουν πίσω συχνά σημαίνει θάνατο. Παρομοίως ο σκύλος σας συχνά κρύβει τον πόνο του από εσάς μέχρι να γίνει αφόρητος, επειδή ούτε αυτός θέλει να χάσει την αγέλη του. Εσάς δηλαδή.

Πώς όμως εμείς μπορούμε να καταλάβουμε ότι το ζώο μας πονάει ώστε να το βοηθήσουμε αλλά και να προλάβουμε τα χειρότερα; 4 είναι τα βασικά σημάδια στα οποία πρέπει να δώσετε προσοχή.

1. Αλλαγή στο χαρακτήρα του

Τα πρώτα σημάδια που δείχνουν ότι ο σκύλος σας πονάει δεν είναι γαβγίσματα ή κλαψουρίσματα, αλλά μεγάλες αλλαγές στο χαρακτήρα του. Πιθανόν ένας σκύλος που είναι όλο αγκαλιές, όταν νιώθει πόνο, να τις αποφεύγει και να γρυλίζει όταν τον ακουμπάτε. Ή αν είναι γενικά πολύ ενεργητικός και παιχνιδιάρης, να σταματάει να παίζει και να είναι άτονος και νωθρός. Και να προτιμάει να είναι ξαπλωμένος, μένοντας ακίνητος για πολλή ώρα. Γενικά να δείχνει ότι δεν έχει όρεξη για τίποτα από αυτά που έκανε πριν.

Άλλα σκυλιά, από την άλλη, όταν πονάνε, μπορεί να γίνουν ξαφνικά επιθετικά ή αντικοινωνικά, καθώς δεν θέλουν να παρατηρήσετε ότι είναι αδύναμα- και να αποφασίσετε ότι δεν είναι πλέον ευπρόσδεκτα στην αγέλη. Έτσι, προστατεύουν τον εαυτό τους δείχνοντας θυμό ή επιθετικότητα αντί για φόβο ή πόνο. Μερικές φορές ακόμη απομακρύνονται από εσάς, ώστε να μην καταλάβετε ότι πονάνε.

Αν παρατηρήσετε ότι το ζώο σας έχει αρχίσει να συμπεριφέρεται περίεργα, ίσως ήρθε η ώρα να επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας.‍

2. Αλλαγή στη φροντίδα του εαυτού του

Ένα άλλο σημάδι ότι ο σκύλος σας μπορεί να πονάει είναι αν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο φροντίζει τον εαυτό του, όπως το πότε και πόσο τρώει και πίνει, και πόσο κοιμάται. Εάν παρατηρήσετε αλλαγές σε αυτά, απώλεια ή αύξηση της όρεξης και της δίψας, περισσότερο ύπνο και άλλα σχετικά, να έχετε στο μυαλό σας ότι μπορεί να είναι σημάδια ότι πονάει ή είναι άρρωστος.

Το να περιποιείται επίσης μια συγκεκριμένη περιοχή του σώματός του μπορεί επίσης να είναι σημάδι πόνου εκεί. Εάν ο σκύλος σας γλείφει συνέχεια μια περιοχή, σε σημείο που να το παρατηρείτε, ίσως δεν είναι κακή ιδέα να ρίξετε μια προσεκτική ματιά σε αυτή την περιοχή. Αν λοιπόν παρατηρήσετε κάτι που αποτελεί σαφή αιτία πόνου, καλέστε τον κτηνίατρό σας.

3. Λιγότερη εμπιστοσύνη και διστακτικότητα στις κινήσεις του

Όπως είναι φυσικό, όταν ένας σκύλος πονάει, θα προσπαθήσει να περιορίσει τις κινήσεις του καθώς αυτές ενδέχεται να του προκαλέσουν περισσότερο πόνο.

Έτσι, αν παρατηρήσετε ότι δυσκολεύεται να κάνει απλά πράγματα, με τα οποία δεν είχε πρόβλημα πριν, ίσως είναι, και σε αυτή την περίπτωση, καλή ιδέα να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας. Τέτοια πράγματα μπορεί να είναι ένα άλμα στο αυτοκίνητο, ένα άλμα στον καναπέ, ανέβασμα σκάλας, δυσκολία στις βόλτες– κουράζεται, για παράδειγμα, στις αποστάσεις.

4. Φωνητικά και σωματικά σημάδια πόνου

Αν και υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις, τα περισσότερα σκυλιά έχουν προδιάθεση να υποφέρουν σιωπηλά, όπως αναφέραμε, για να προστατευτούν από το ενδεχόμενο να εγκαταλειφθούν από την αγέλη τους- από εσάς δηλαδή.

Κάποια σημάδια πόνου είναι λιγότερο έντονα από άλλα. Αλλά άλλα σημάδια μπορεί να είναι σαφείς ενδείξεις ότι ήρθε η ώρα να επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας. Αυτά τα σημάδια μπορεί να είναι: γκρίνια, κλαψούρισμα ή γρύλισμα όταν τον αγγίζετε ή τον παίρνετε στα χέρια σας, γρήγορη αναπνοή, βογγητά, ή τρέμουλο, χωρίς κάποιον εμφανή λόγο, όπως, για παράδειγμα, κρύο.

Πώς να μεταφέρετε έναν σκύλο που πονάει με ασφάλεια στον κτηνίατρο

Ο κτηνίατρος είναι συχνά μια αγχωτική εμπειρία για κάθε ζώο, ακόμη και όταν αισθάνεται καλά, οπότε καθοδόν θα πρέπει να απομακρύνετε κάθε εξωτερικό στρεσογόνο παράγοντα.

Όταν ο σκύλος σας πονάει, είναι φυσικό να θέλετε να τον παρηγορήσετε. Όμως οι σκύλοι θέλουν την παρηγοριά με διαφορετικό τρόπο από ό,τι οι άνθρωποι. Ενώ ένα παιδί που πονάει μπορεί να εκτιμήσει μια αγκαλιά και μια κουβέντα ότι θα γίνει καλά, ένας σκύλος θέλει περισσότερο λεκτική υποστήριξη παρά σωματική επαφή. Δείξτε του λοιπόν ότι δεν πρόκειται να τον αφήσετε να υποφέρει μόνος του, χωρίς αγκαλιές και τα σχετικά.

Δυστυχώς, ο πόνος μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για την αλλαγή ενός ήρεμου και φιλικού σκύλου και να τον μετατρέψει σε ένα ζώο που θα δαγκώσει αν το πλησιάσετε με λάθος τρόπο. Για τα σκυλιά που πονάνε σοβαρά, ίσως δεν είναι κακή ιδέα να τους βάλουμε φίμωτρο πριν προσπαθήσουμε να τα μετακινήσουμε ή να τα αγγίξουμε στο σημείο που πονάνε.

Μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβετε αν ο σκύλος σας πονάει τόσο πολύ που θα δαγκώσει, γι’ αυτό να είστε πάντα προσεκτικοί μαζί του.

Πλησιάστε τον λοιπόν από το πλάι και όχι από μπροστά για να του φορέσετε το φίμωτρο και προσπαθήστε να κινείστε αργά καθώς πλησιάζετε, ώστε να μην τον τρομάξετε και αντιδράσει άσχημα.

Τα μικρά σκυλιά συνήθως δεν έχουν τόσο μεγάλο πρόβλημα να τα σηκώσουν και να τα βάλουν σε ένα όχημα, αλλά τα μεγαλύτερα σκυλιά μπορεί να έχουν, ανάλογα βέβαια και με τον τρόπο που τα σηκώνουν αλλά και τη σοβαρότητα του πόνου τους. Εάν ο σκύλος σας είναι ακόμα σε θέση να περπατάει και να υποστηρίζει το βάρος του, ίσως να τοποθετούσατε μια ράμπα ή σκαλοπάτια για να μπει στο αυτοκίνητο πιο εύκολα.

Το να πονάει σοβαρά ο σκύλος σας είναι μια αγχωτική εμπειρία τόσο για εσάς όσο και για τον ίδιο, αλλά υπάρχουν τρόποι να τον βοηθήσετε να παραμείνει ήρεμος, παραμένοντας και εσείς ήρεμοι. Αν πανικοβληθείτε ενώ το ζώο σας πονάει πολύ ή είναι τραυματισμένο, αυτό μπορεί να το κάνει να αντιδράσει υπερβολικά. Και θα έχει ως αποτέλεσμα να είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί η κατάσταση όταν φτάσετε στον κτηνίατρο. Για αυτό μείνετε όσο το δυνατόν πιο ήρεμοι.

Να ξέρετε ότι ο σκύλος σας νοιάζεται για το πώς αισθάνεστε. Αν είστε φοβισμένοι, θα είναι και εκείνος φοβισμένος. Ένας φοβισμένος, τραυματισμένος σκύλος είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί με ασφάλεια από έναν κτηνίατρο.

Συμβουλή: Βλέποντας τον σκύλο σας να πονάει, μπορεί να σας περάσει από το μυαλό να τον ανακουφίσετε για αρχή, μέχρι να βρείτε τον κτηνίατρο, δίνοντάς του κάτι από το δικό σας, ανθρώπινο, φαρμακείο. Όμως σε καμία περίπτωση μην το κάνετε. Μην πάρετε τη θεραπεία του σκύλου σας στα χέρια σας.

Σχετικά άρθρα

Sugar, η σκυλίτσα της ΕΠΟΜΕΑ που συμμετείχε στη λαμπαδηδρομία της Ολυμπιακής Φλόγας

Dog dancing: Χορεύοντας με τον σκύλο μου- Μια μοναδική εμπειρία

Τι θα γίνει αν ο σκύλος σας φάει κατσαρίδα