string(0) ""

Πώς αντιλαμβάνεται ο σκύλος σας έναν τσακωμό με το ταίρι σας

Κωνσταντίνα Μάλλιου

03/04/2024

Όσο τέλεια και αν είναι η σχέση σας με το ταίρι σας δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχετε τσακωθεί έστω και μία φορά.

Αν και σε γενικές γραμμές αυτό δεν αποτελεί κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, μπορεί αν έχετε σκύλο να έχετε παρατηρήσει ότι αυτός αναστατώνεται. Φαίνεται να μην του αρέσει, ίσως κατεβάζει τα αυτιά του και τη μουσούδα, μπορεί να έρχεται να κάθεται δίπλα σας, να σας σκουντάει με το πόδι του και γενικά να νιώθει μπερδεμένος και αναστατωμένος.

Δυστυχώς, οι σκύλοι είναι σαν τα μικρά παιδιά, μπορούν δηλαδή πολύ εύκολα να βιώσουν αρνητικά συναισθήματα λόγω των ενηλίκων χωρίς πραγματικά να καταλαβαίνουν το γιατί και νιώθοντας ότι αυτά είναι υπαίτια για κάποιον καβγά. Κανείς δεν θέλει να τσακώνετε, πόσο μάλλον να φωνάζει με τον/την σύντροφό του αλλά κι αυτό μέσα στη ζωή είναι. Έχει πολύ μεγάλη σημασία, όμως, να μην εμπλέκουμε τρίτους σε αυτούς τους τσακωμούς και είναι προτιμότερο να λύνουμε τα θέματά μας με διάλογο παρά με φωνές.

Πώς όμως θα μπορούσε να καταλάβει ένας σκύλος ότι οι κηδεμόνες του τσακώνονται και αυτός ο τσακωμός δεν έχει να κάνει με εκείνον αλλά με μεταξύ τους προβλήματα;

Η ενσυναίσθηση των σκύλων είναι εκπληκτική. Προφανώς δεν μπορούν να καταλάβουν τον λόγο μιας έντονης συζήτησης αλλά αντιλαμβάνονται πολύ καλά τα vibes και την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα μεταξύ των ανθρώπων. Μπορούν να αισθανθούν και να βιώσουν τα συναισθήματά μας, αλλά δεν τα καταλαβαίνουν απόλυτα. Κατανοούν ότι την στιγμή ενός καβγά κάτι αλλάζει στο περιβάλλον και την ρουτίνα τους. Συμβαίνει κάτι που «ταράζει τα νερά» και χαλάει την αγαπημένη τους ηρεμία, κι αυτό δεν είναι για καλό.

Οι σκύλοι, έχοντας μια εξαιρετικά αναπτυγμένη όσφρηση, είναι σε θέση να μυρίσουν τις ορμόνες που παράγουμε κατά τη διάρκεια ενός διαπληκτισμού και να μυρίσουν την επιθετικότητα, τον φόβο, τον θυμό και άλλα αρνητικά συναισθήματα των ανθρώπων.

Αυτές, λοιπόν, οι συνθήκες τους κάνει να στρεσάρονται και μπορεί μάλιστα αν είναι μάρτυρες πολλών καβγάδων, να αναπτύξουν συμπεριφορές που σχετίζονται με άγχος και φόβο. Επιπλέον, υπάρχει περίπτωση αν ο σκύλος είναι περισσότερο δεμένος με έναν από τους δύο κηδεμόνες, να γίνει έντονα προστατευτικός στον πρώτο και αρκετά επιθετικός στον δεύτερο καθώς θα τον θεωρήσει απειλή για τον αγαπημένο του άνθρωπο.

Αν και δεν υπάρχει τρόπος να μη νιώθει ο σκύλος σας άβολα ή να στρεσάρεται όταν συμβαίνει ένας τσακωμός, είναι πολύ σημαντικό το τι θα συμβεί μετά. Πώς δηλαδή θα αποσυμφορηθεί από μια έντονη κατάσταση.

Το ιδανικό θα ήταν να μην βρίσκεται μπροστά σε εντάσεις, αλλά αν αυτό δεν μπορεί να συμβεί, τότε ένας περίπατος αποσυμπίεσης μετά τον καβγά, θα τον βοηθούσε να ηρεμήσει. Ένα παιχνίδι μάσησης ή μια λιχουδιά-στικ θα μπορούσε να τον κάνει να εκτονώσει την ένταση. Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να αφιερώσετε στον σκύλο σας χρόνο για να καταλάβει ότι όλα είναι καλά και ότι παραμένετε ακόμα μια αγαπημένη οικογένεια. Αν μπορείτε περάστε χρόνο μαζί και με τον σκύλο και με το ταίρι σας- είναι κάτι που θα σας ηρεμήσει όλους. Όταν πια μπορέσει να «μυρίσει» την ηρεμία και οι ορμόνες της αγάπης κατακλύσουν ξανά τον χώρο είναι σίγουρο ότι θα αισθανθεί πολύ καλύτερα και θα χαλαρώσει.

left arrow
right arrow

Ο σκύλος σας μπορεί να λειτουργήσει ως ψυχοθεραπευτής στην σχέση σας.

Όσα νεύρα και να έχετε με τον/την σύντροφό σας, όσο και να μην θέλετε να του/της μιλήσετε για ώρες ή και για μέρες, όταν μπαίνει στη μέση η τετράποδη μουσούδα σας όλα αλλάζουν. Μπορεί το σκηνικό να μοιάζει με παρωδία, αφού την μία στιγμή επικρατούσε πανικός και την άλλη σχετική ηρεμία, όμως τελικά σας κάνει να καταλάβετε ότι τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από την αγάπη. Όταν ο σκύλος σας έρθει και σας γυρίσει την κοιλιά απαιτώντας με τον πιο χαριτωμένο τρόπο που υπάρχει χάδια, τότε θα καταλάβετε ότι είναι λάθος να αναλωνόμαστε και να τσακωνόμαστε ενώ μπορούμε απλά να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να συζητήσουμε με υπομονή και κατανόηση. Ακόμα και την στιγμή της έντασης ο σκύλος σας μπορεί να λειτουργήσει ως «πυροσβεστήρας» αφού με κάθε τρόπο θα κάνει αισθητή την παρουσία του προσπαθώντας να κατευνάσει τα πνεύματα και να ξεκινήσει επιτέλους η πολυπόθητη ανακωχή.

Συνοψίζοντας

Οι σκύλοι αισθάνονται τα αρνητικά συναισθήματα των ανθρώπων, γι’ αυτό και μπορούν να ταραχτούν, να φοβηθούν και να αγχωθούν όταν υπάρχουν εντάσεις. Δεν καταλαβαίνουν τον λόγο του τσακωμού αλλά μπορεί να νιώθουν ότι φταίνε για ό,τι συμβαίνει. Θα πρέπει, λοιπόν, ως υπεύθυνοι ενήλικοι άνθρωποι να είμαστε σε θέση να κάνουμε έναν πολιτισμένο διάλογο, όσο δύσκολο και να είναι κάποιες φορές, και να σκεφτόμαστε ότι οι γύρω μας δεν είναι υποχρεωμένοι να συμμετέχουν σε αυτή την αρνητική κατάσταση, είτε μιλάμε για παιδιά είτε μιλάμε για κατοικίδια.  

Σχετικά άρθρα

Έρευνα: Οι χιμπατζήδες είναι σχεδόν τόσο ετοιμόλογοι όσο και οι άνθρωποι

Πόσο εύκολα χαλάει η τροφή του σκύλου σας το καλοκαίρι; Πώς να την αποθηκεύσετε σωστά

Αυτά τα ζώα μπορούν να εντοπίσουν σοβαρές ασθένειες