string(0) ""

Πώς να προστατέψετε τον σκύλο σας από τη θερμοπληξία το καλοκαίρι

Πλακεντία

10/06/2024

Photo: Shutterstock

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, δεν είναι μόνο οι άνθρωποι που κινδυνεύουν από θερμοπληξία, αλλά και τα κατοικίδια.

Γράφει η ομάδα της ΠΛΑΚΕΝΤΙΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ

Ειδικά σε περιόδους καύσωνα, η εξάντληση από τη ζέστη είναι κάτι που συναντάμε συχνά στους σκύλους. Σε κάποιες περιπτώσεις, τα συμπτώματα είναι ήπια, σε κάποιες άλλες, όμως, μπορεί να γίνουν απειλητικά για τη ζωή τους. Η πρόληψη είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε τη θερμοπληξία. Αρκεί, να ακολουθήσουμε κάποιες απλές, αλλά σημαντικές συμβουλές.

Τι είναι η θερμοπληξία

Με τον όρο «θερμοπληξία» εννοούμε την αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, η οποία μπορεί να ανέβει σε πολύ υψηλά επίπεδα και να θέσει τη ζωή ενός ανθρώπου ή ενός ζώου, σε κίνδυνο. Αποτελεί μια επείγουσα κλινική κατάσταση που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης και εμφανίζεται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

Πώς ρυθμίζουν τα θηλαστικά τη θερμοκρασία στο σώμα τους

Τα θηλαστικά διαθέτουν θερμορυθμιστικούς μηχανισμούς, οι οποίοι τους επιτρέπουν να διατηρούν τη θερμοκρασία του σώματός τους εντός φυσιολογικών ορίων. Για τον σκύλο και τη γάτα, τα φυσιολογικά όρια είναι 38-39°C . Η μεγάλη ζέστη και η αυξημένη υγρασία, σε συνδυασμό με την έντονη άσκηση, την έλλειψη νερού ή την έκθεση στον ήλιο, εξασθενεί τους θερμορυθμιστικούς μηχανισμούς, οδηγώντας σε θερμική καταπόνηση και θερμοπληξία.

Η εφίδρωση του σκύλου

Οι σκύλοι δεν ιδρώνουν μέσω του δέρματός τους, όπως οι άνθρωποι. Για να αποβάλλουν θερμότητα, λαχανιάζουν ή χρησιμοποιούν τους εκκριτικούς αδένες στα πέλματά τους. Εάν ένας σκύλος δεν μπορεί να αποβάλλει αποτελεσματικά τη θερμότητα, η εσωτερική θερμοκρασία του σώματός του αρχίζει να αυξάνεται.

Σε περίπτωση θερμοπληξίας, το λαχάνιασμα, η αγγειοδιαστολή και η περιορισμένη εφίδρωση δεν αρκούν για να δροσίσουν το σώμα. Όταν η θερμοκρασία του σώματος ξεπεράσει τους 41°C, μπορεί να προκληθούν σοβαρά προβλήματα, όπως καρδιαγγειακή ή αναπνευστική ανεπάρκεια, διαταραχές της πήξης του αίματος, γαστρεντερολογικά προβλήματα, ηπατική ή νεφρική βλάβη, νευρολογικές διαταραχές, πολυοργανική ανεπάρκεια, ακόμα και θάνατος.

Παράγοντες που προδιαθέτουν σε θερμοπληξία

Η θερμοπληξία είναι απειλητική για όλα τα σκυλιά, αλλά περισσότερο για εκείνα που ανήκουν στις βραχυκεφαλικές φυλές, με την κοντή μύτη και το επίπεδο πρόσωπο. Τέτοιες φυλές είναι οι French Bulldog, Boxer, Pug, English Bulldog, Boston Terrier, Shih-Tzu, Chow-Chow κ.α. Εξαιτίας της ανατομίας τους, είναι πιο δύσκολο να αποβάλλουν αποτελεσματικά θερμότητα μέσω της αναπνοής. Το ίδιο ισχύει και για τα σκυλιά που παρουσιάζουν καρδιαγγειακές παθήσεις, παράλυση λάρυγγα ή collapsus τραχείας, αλλά και για εκείνα που είναι παχύσαρκα ή υπερήλικα.

Τα κλινικά συμπτώματα της θερμοπληξίας

Κάθε κηδεμόνας σκύλου θα πρέπει να μπορεί να αναγνωρίζει τα βασικά συμπτώματα της θερμοπληξίας, τα οποία είναι:

● Αυξημένη θερμοκρασία σώματος
● Δύσπνοια
● Ταχύπνοια με ανοιχτό στόμα (λαχάνιασμα)
● Υπεραιμία των βλεννογόνων
● Σιελόρροια
● Κατάπτωση
● Λήθαργος
● Απώλεια συνείδησης
● Γαστρεντερολογικά συμπτώματα (εμετός, διάρροια)
● Νευρολογικά συμπτώματα (αταξία, αστάθεια, επιληπτικές κρίσεις, αποπροσανατολισμός)
● Κώμα

Σε περίπτωση που υπάρχει συμβατό ιστορικό και υποπτεύεστε θερμοπληξία του κατοικίδιού σας, με συμπτώματα αντίστοιχα με αυτά που αναφέρονται παραπάνω, καλέστε τον κτηνίατρό σας ή κάποια εφημερεύουσα κτηνιατρική κλινική για να σας συμβουλεύσει για τη μεταφορά του.

Πριν τη μεταφορά στην Κτηνιατρική Κλινική

Εάν παρατηρήσετε ότι ο σκύλος σας λαχανιάζει περισσότερο από το κανονικό, δώστε του άφθονο δροσερό νερό (όχι παγωμένο) και μετακινήστε τον σε σκιερό μέρος. Μέχρι να τον μεταφέρετε στο κτηνιατρείο, μπορείτε να βάλετε μια βρεγμένη πετσέτα στο σώμα του ή να δημιουργήσετε ένα δροσερό περιβάλλον, με τη χρήση ανεμιστήρα ή air condition. 
Προσοχή: η βρεγμένη πετσέτα να μένει για μικρό χρονικό διάστημα, όσο ακόμη δροσίζει, γιατί αν ζεσταθεί επιφέρει το αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή μπλοκάρει την αποβολή θερμότητας.

left arrow
right arrow

Τι να κάνετε για να αποτρέψετε τη θερμοπληξία

Για να κρατήσετε τον σκύλο σας υγιή και χαρούμενο το καλοκαίρι, και να μειώσετε τις πιθανότητες να υποστεί θερμοπληξία, αρκεί να ακολουθήσετε κάποιες απλές συμβουλές. Μπορεί να ακούγονται αυτονόητες, αλλά συχνά τις ξεχνάμε.

1. Μην αφήνετε ποτέ τον σκύλο σας μέσα στο αυτοκίνητο: Μια ζεστή ημέρα, η θερμοκρασία μέσα σε ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο μπορεί γρήγορα να φτάσει έως και τους 50 βαθμούς. Μην αφήνετε ποτέ τον σκύλο σας μέσα σε ένα ζεστό αυτοκίνητο, ούτε «για δυο λεπτάκια», ακόμα και αν είναι παρκαρισμένο στη σκιά.

2. Βγείτε βόλτα μετά τη δύση του ήλιου: Η βόλτα με τον σκύλο εν μέσω καύσωνα είναι τόσο επικίνδυνη, όσο και να τον αφήσετε στο αυτοκίνητο. Προτιμήστε να τον βγάλετε νωρίς το πρωί, όσο έχει ακόμα δροσιά, ή το βράδυ. Αποφύγετε την έντονη άσκηση και το παιχνίδι, και μην ξεχνάτε, ότι όταν η άσφαλτος βράζει, οι πατούσες του σκύλου σας υποφέρουν.

3. Κρατήστε τα κατοικίδια ενυδατωμένα: Το πόσο νερό χρειάζεται ο σκύλος σας για να αποφύγει την αφυδάτωση, δεν εξαρτάται μόνο από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, αλλά και από το βάρος και την ηλικία του. Θυμηθείτε να έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκαλάκι νερό και το μπολάκι του, το οποίο θα γεμίζετε συχνά.

4. Περιποιηθείτε το τρίχωμά τους: Οι σκύλοι με μακρύ τρίχωμα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θερμοπληξίας, γι’ αυτό, καλό είναι να φροντίζετε για την περιποίησή του. Ακόμα και αν ρίχνουν από μόνοι τους το τρίχωμα, τους καλοκαιρινούς μήνες, το τακτικό χτένισμα και η περιποίηση, επιταχύνουν τη διαδικασία.

Εάν, τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού, δείτε τον σκύλο σας να λαχανιάζει γρήγορα, να έχει σιελόρροια ή κατάπτωση, επικοινωνήστε με την Κτηνιατρική Κλινική της περιοχής σας, χωρίς καθυστέρηση. Η θερμοπληξία είναι μια επείγουσα κλινική κατάσταση και πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα.

*Κάθε ζώο είναι μοναδικό και οι ανάγκες του μπορεί να διαφέρουν από τα υπόλοιπα. Οι πληροφορίες που παρέχονται σε αυτό το άρθρο έχουν μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη του θεράποντος κτηνιάτρου.
Απευθυνθείτε στον κτηνίατρο του κατοικιδίου σας για να λάβετε καθοδήγηση σύμφωνα με τις ανάγκες του.

Η Πλάκεντια Κτηνιατρική Κλινική προσφέρει ολοκληρωμένη κτηνιατρική φροντίδα, με έμφαση σε εξειδικευμένες υπηρεσίες 2ης γνώμης.

Σχετικά άρθρα

Πόσο εύκολα χαλάει η τροφή του σκύλου σας το καλοκαίρι; Πώς να την αποθηκεύσετε σωστά

Αυτά τα ζώα μπορούν να εντοπίσουν σοβαρές ασθένειες

Ποια είναι μία από τις συχνότερες ορθοπαιδικές παθήσεις στους σκύλους – Διάγνωση & αντιμετώπιση