string(0) ""

Πότε πρέπει ένα κουτάβι να αρχίσει να βγαίνει βόλτες

Κωνσταντίνα Μάλλιου

30/05/2024

Photo: Unsplash

Τα κουτάβια είναι η χαρά της ζωής αλλά η φροντίδα τους συνοδεύεται από πολλές ευθύνες.

Όταν γεννιούνται είναι τελείως ανήμπορα και πρέπει να μένουν με τη μαμά τους για περίπου 8 εβδομάδες. Ύστερα μπορούν να ζήσουν και χωρίς αυτή, μαζί με την ανθρώπινη οικογένειά τους. Ωστόσο, χρειάζεται αρκετή προσοχή στο μεγάλωμά τους, στην εκπαίδευση και την κοινωνικοποίησή τους. Επίσης, τις πρώτες αυτές εβδομάδες θα πρέπει να προστατεύονται ιδιαίτερα και σε ό,τι αφορά την υγεία τους. Επειδή δεν έχουν εμβολιαστεί δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν μερικές ασθένειες οι οποίες κάποιες φορές μπορεί να αποδειχτούν επικίνδυνες.

Γι’ αυτό τον λόγο τα κουτάβια δεν πρέπει να βγαίνουν βόλτα για κάποιο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον μέχρι να κάνουν τα πρώτα τους εμβόλια και να το επιτρέψει ο/η κτηνίατρός τους.

Πόσο είναι αυτό το χρονικό διάστημα;

Σε γενικές γραμμές, τα κουτάβια μπορούν να βγουν βόλτα σε δημόσιους χώρους περίπου 2 εβδομάδες μετά τον δεύτερο εμβολιασμό τους. Αφού έχουν κάνει τα εμβόλιά τους και περάσει αυτό το διάστημα είναι αρκετά προστατευμένα και μειώνεται ο κίνδυνος να κολλήσουν κάποια ασθένεια κατά της οποίας έχουν εμβολιαστεί. Φυσικά, ο/η κτηνίατρός σας είναι αυτός/ή που θα σας συμβουλέψει καλύτερα καθώς κάθε σκυλάκι είναι μοναδικό, έχει διαφορετικές ανάγκες και μπορεί να χρειάζεται ιδιαίτερη μεταχείριση. Όταν, λοιπόν, έρθει η κατάλληλη στιγμή θα μπορέσετε να βγείτε βόλτα με το κουτάβι σας και να χαρείτε με τη χαρά που θα έχει, ενώ εξερευνεί έναν άγνωστο αλλά ταυτόχρονα όμορφο κόσμο.

Πώς μπορείτε, όμως, να εκπαιδεύσετε το κουτάβι σας να πηγαίνει τουαλέτα ενώ δεν μπορεί να βγει έξω;

Είναι μια απορία που αρκετοί κηδεμόνες έχουν στο μυαλό τους. Η αλήθεια είναι ότι αφού δεν μπορεί να βγάλετε το κουτάβι σας έξω για τουαλέτα, αυτό θα μάθει να κάνει την ανάγκη του στην πάνα του μέσα στο σπίτι. Το θετικό της υπόθεσης, όμως, είναι ότι τα κουτάβια απορροφούν την γνώση σαν σφουγγάρια – είναι πραγματικά σαν τα μικρά παιδιά. Οπότε, δεν θα πρέπει να σας ανησυχεί το γεγονός ότι θα μάθει την τουαλέτα του εντός σπιτιού, γιατί σε δεύτερο χρόνο, με υπομονή και την κατάλληλη εκπαίδευση θα μάθει ποιο είναι το σωστό. Μάλιστα, θα δείτε ότι όταν μάθει να κάνει την ανάγκη του εκτός σπιτιού, θα ανυπομονεί να βγει και να νιώσει “ελεύθερο”.

Αν είστε από τους τυχερούς που έχετε αυλή ή κήπο στο σπίτι, θα μπορούσατε να μάθετε σκυλάκι σας να πηγαίνει τουαλέτα εκεί, οπότε θα μάθει από πολύ νωρίς που μπορεί να κάνει την ανάγκη του. Βέβαια, εδώ χρειάζεται μεγάλη προσοχή και πριν αποφασίσετε να κάνετε κάτι τέτοιο, θα πρέπει να διασφαλίσετε ότι μόνο το δικό σας κουτάβι πηγαίνει εκεί τουαλέτα – με αυτόν τον τρόπο θα ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο να κολλήσει κάποια ασθένεια.

left arrow
right arrow

Πώς μπορεί να εκτονωθεί το κουτάβι σας μέσα στο σπίτι;

Τα κουτάβια είναι μικρές γούνινες μπάλες ενέργειας, γι’ αυτό χρειάζονται και τρομερή εκτόνωση. Προσπαθήστε να αξιοποιήσετε όλους τους χώρους του σπιτιού σας και παίξτε με το τετράποδο φιλαράκι σας. Αγοράστε του παιχνίδια με τα οποία μπορεί να παίζει και μαζί σας αλλά και μόνο του. Προσπαθήστε να εξασκήσετε και το μυαλό και το σώμα του για να είναι χαρούμενο και για να αποφύγετε ανεπιθύμητες συμπεριφορές.

Τι να κάνετε αν χρειαστεί να βγείτε εκτός σπιτιού με το κουτάβι σας πριν κάνει τα εμβόλιά του;

Φυσικά υπάρχουν και περιπτώσεις που θα πρέπει να πάτε κάπου και θα πρέπει να έχετε μαζί σας και το κουτάβι σας. Τι κάνετε σε αυτή την περίπτωση; Το αφήνετε να περπατήσει ή το παίρνετε αγκαλιά για να το μεταφέρετε; Καλό είναι, επειδή ακόμα δεν είναι πλήρως προστατευμένο καθώς δεν έχει κάνει όλα του τα εμβόλια, να αποφύγετε να ακουμπήσει το κουτάβι σας στον δρόμο, να έρθει σε επαφή με άλλα ζωάκια ή ακόμα και με ανθρώπους. Προσπαθήστε να το μεταφέρετε στην αγκαλιά σας ή σε ένα κλουβάκι για να είστε σίγουροι/ες ότι δεν θα κολλήσει κάποια ανεπιθύμητη ασθένεια. Εξάλλου, όταν εμβολιαστεί πλήρως θα έχει όλον τον χρόνο μπροστά του να εξερευνήσει τα πάντα.

Το πιο δύσκολο σε αυτές τις περιπτώσεις θα είναι να κρατήσετε απόσταση με τους ανθρώπους που θα θέλουν να χαϊδέψουν το κουτάβι σας όμως πρέπει να είστε αποφασιστικοί/ές και να τους αποτρέψετε. Μπορεί τα κουτάβια να είναι “μαγνήτες” ανθρώπων και εσείς να θεωρείτε τον εαυτό σας πολύ κακό άτομο που δεν αφήνετε κανέναν να το πλησιάσει, αλλά καλύτερα να είστε προσεκτικοί/ές παρά να έχετε να αντιμετωπίσετε δύσκολες καταστάσεις από απλή απροσεξία.

Σχετικά άρθρα

Ποια είναι μία από τις συχνότερες ορθοπαιδικές παθήσεις στους σκύλους – Διάγνωση & αντιμετώπιση

Γνωρίστε τη γάτα-ελεγκτή λεωφορείου της Αθήνας

10 εντυπωσιακά facts για τα καναρίνια