string(0) ""

Προλαμβάνοντας τον καρκίνο στον σκύλο: Τι πρέπει να έχουν μέσα οι τροφές του

Μυρτώ Τζώρτζου

28/03/2024

Photo: Shutterstock

Σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, National Cancer Institute, πολλοί καρκίνοι μπορούν να προληφθούν κάνοντας τις κατάλληλες αλλαγές στον τρόπο ζωής μας. Mελέτες μάλιστα του Ινστιτούτου δείχνουν ότι το 35% όλων των ανθρώπινων καρκίνων μπορεί να οφείλεται σε κακές διατροφικές επιλογές. Εκτιμάται δε ότι το 80 με 90 τοις 100 όλων των καρκίνων μπορούν να προληφθούν με αλλαγή στον τρόπο ζωής μέσα από σωστές επιλογές.

Κάπως έτσι είναι τα πράγματα και για τα κατοικίδιά μας. Η υγιεινή διατροφή είναι το πρώτο βήμα για την πρόληψη του καρκίνου στους σκύλους, μια αρρώστια ιδιαίτερα συχνή σε αυτούς- ο καρκίνος είναι η κύρια αιτία θανάτου σε σκύλους ηλικίας άνω των 10 ετών. Το να αποφύγουμε όμως μόνο τις τοξίνες δεν είναι αρκετό, καθώς είναι σημαντικό να δώσουμε στον σκύλο μας τα ”εργαλεία” για να ενισχύσει το ανοσοποιητικό του σύστημα, ώστε να μπορεί οργανισμός του να σκοτώσει πιθανά καρκινικά κύτταρα.

Η δύναμη του πράσινου

Μια μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Όρεγκον διαπίστωσε ότι η χλωροφύλλη στα πράσινα λαχανικά εμποδίζει την απορρόφηση καρκινογόνων αφλατοξινών (μια ομάδα από τις πιο τοξικές ουσίες που βρίσκονται σε πολλές κροκέτες, ειδικά εκείνες που περιέχουν καλαμπόκι). Αυτό σημαίνει ότι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά αλλά και άλλες πηγές χλωροφύλλης στη διατροφή του σκύλου σας θα βοηθήσουν από το να εισέλθουν οι καρκινογόνες ουσίες ακόμη και στο κυκλοφορικό του σύστημα.

Η αιθοξυκίνη, κάποτε ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο συντηρητικό στις τροφές για σκύλους, είναι κάτι καρκινογόνο. Η μεγάλη αντίδραση των καταναλωτών επέφερε σημαντικές αλλαγές στον τρόπο παρασκευής της τροφής για σκύλους σήμερα. Όταν οι κηδεμόνες σκύλων έμαθαν ότι η αιθοξυκίνη θα μπορούσε να δημιουργήσει καρκίνο στο ζώο τους, έγραψαν επιστολές σε κατασκευαστές και κυβερνητικούς εκπροσώπους. Κατά συνέπεια, οι περισσότεροι κατασκευαστές τροφών για κατοικίδια αφαίρεσαν την αιθοξυκίνη από τις τροφές για σκύλους στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Όμως ένα ελάχιστα γνωστό γεγονός είναι ότι τα ψάρια που προορίζονται για τροφή κατοικίδιων ζώων εξακολουθούν να περιέχουν αιθοξυκίνη. Και αυτό γιατί ενώ βρίσκονται στη θάλασσα, τα πληρώματα των σκαφών επιτρέπεται να την προσθέσουν σε ψάρια και ιχθυάλευρα που προορίζονται για ζωοτροφές, για να αποφευχθεί η αλλοίωσή τους. Αυτό δεν χρειάζεται να επισημανθεί πάνω στο προϊόν.

Τα τρόφιμα ως φάρμακο

Η έρευνα έχει αποδείξει ότι η σωστή διατροφική υποστήριξη με φυτοχημικά ή φυτοθρεπτικά (καλές ουσίες που παράγει το ”χημικό εργοστάσιο” των φυτών) βοηθά στην πρόληψη της ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων. Οι ουσίες αυτές προλαμβάνουν και καταπολεμούν ασθένειες και έχουν χρησιμοποιηθεί ως φάρμακα για χιλιετίες. Όταν ο Ιπποκράτης είπε: «Η τροφή σου να είναι το φάρμακό σου και το φάρμακό σου να είναι η τροφή σου», πιθανότατα δεν φανταζόταν ποτέ ότι τα λόγια του θα αποδεικνύονταν σε επιστημονικά εργαστήρια τόσα χρόνια αργότερα.

Τα φυτοθρεπτικά συστατικά στις υπερτροφές ”λειτουργούν” μέσα στο σώμα για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι οι βιταμίνες και τα μέταλλα. Τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά είναι πλουσιότερα σε μέταλλα και ένζυμα. Μπορούν να φαγωθούν ωμά, ελαφρώς στον ατμό ή τριμμένα και να αναμειγνύονται στην τροφή του σκύλου σας.

left arrow
right arrow

Πρόληψη με βιταμίνες

Η βιταμίνη D3 είναι πολύ σημαντική για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και την πρόληψη του καρκίνου. Επίσης η D3 επηρεάζει και τη διάθεση. Πιστεύεται ότι μια αιτία για την εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (χειμερινή κατάθλιψη) στους ανθρώπους είναι η ανεπάρκεια σε βιταμίνη D3. Επίσης οι σκύλοι, όπως έχει αποδειχτεί, δεν παίρνουν όση D3 χρειάζονται. Οι επιστήμονες σκέφτονται ότι πιθανόν η αύξηση των διαταραχών συμπεριφοράς του σκύλου, όπως το άγχος αποχωρισμού, μαζί με τον καρκίνο, μπορεί εν μέρει να αποδοθούν στην ανεπάρκεια της D3.

Ερχόμαστε τώρα στις τοκοτριενόλες. Πρόκειται για μια ειδική μορφή βιταμίνης Ε, με αντιγηραντική δράση. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε σε ένα τεύχος του British Journal of Cancer διαπίστωσε ότι οι τοκοτριενόλες προκαλούν το θάνατο των καρκινικών κυττάρων εμποδίζοντας την επανεμφάνισή τους.

Τι να φάει ο σκύλος μας και γιατί

Για φυτοχημικά:

Kale – πλούσιο σε καροτενοειδή -φυτικές αντικαρκινικές ουσίες που υπάρχουν σε πολλά φρούτα και λαχανικά-, οι οποίες πολεμούν τις ελεύθερες ρίζες.

Μπρόκολο – περιέχει ενώσεις που αναστέλλουν την επίδραση καρκινογόνων ουσιών και ενισχύουν την παραγωγή ενζύμων που εμποδίζουν τον καρκίνο.

Τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το λάχανο, τα γογγύλια, τα φύλλα μουστάρδας και τα λαχανάκια Βρυξελλών – περιέχουν ουσίες που αποδεικνύονται ασπίδα κατά καρκίνου του σκύλου.

Μύρτιλα και σμέουρα – πλούσια σε αντιοξειδωτικά.

Για βιταμίνη D3 – ζωτικής σημασίας για την ανοσολογική λειτουργία και την πρόληψη του καρκίνου:

Σολομός
Σαρδέλες
Γαρίδα
Μπακαλιάρος
Αυγά

Για τοκοτριενόλες:

Το (αμφιλεγόμενο) φοινικέλαιο και το πίτουρο του ρυζιού είναι οι πλουσιότερες πηγές τοκοτριενολών. Προστατεύουν από τον καρκίνο στους σκύλους καθώς και από καρδιακές παθήσεις, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, βελτιώνουν τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, βοηθούν στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, βιταμινών και ανόργανων συστατικών, υποστηρίζουν την καλή λειτουργία του ήπατος και την υγεία των ματιών, των οστών και των δοντιών.

Δώστε στον σκύλο σας, μιλώντας πάντα με τον κτηνίατρό σας, τροφές με ουσίες που θα του κάνουν καλό ώστε να τον έχετε κοντά σας όσο περισσότερο γίνεται.

Σχετικά άρθρα

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις αλλεργίες στους σκύλους

Είναι η γάτα σας εθισμένη στις κροκέτες; Τι να κάνετε για να φάει και κάτι άλλο

Δάγκωμα φιδιού στα ζώα συντροφιάς: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε