string(0) ""

Τα 7 λάθη που κάνουμε όταν εκπαιδεύουμε έναν σκύλο που δείχνει επιθετική συμπεριφορά

Μυρτώ Τζώρτζου

04/04/2024

Photo: Shutterstock

Γνωρίζατε ότι σχεδόν 1 εκατομμύριο άνθρωποι κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες χρειάζονται ιατρική φροντίδα λόγω δαγκώματος σκύλου; Όπως μπορείτε να μαντέψετε, τα περισσότερα από αυτά τα περιστατικά αφορούν σκύλο με επιθετική συμπεριφορά.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε κάτι πολύ βασικό. Η επιθετική συμπεριφορά ενός ζώου έχει να κάνει με πολλά πράγματα, όπως με το πώς-και αν- το έχουμε εκπαιδεύσει, με το πώς του συμπεριφερόμαστε αλλά και με την προδιάθεση που μπορεί να έχει λόγω φυλής του. Όπως όμως και να έχει σχεδόν τα πάντα εξαρτώνται από εμάς. Εμείς πλάθουμε το χαρακτήρα του κατοικιδίου μας, όπως κάνουμε και με των παιδιών μας. Και αυτό που λέμε σε όλες τις περιπτώσεις είναι το ότι δεν υπάρχουν κακά σκυλιά, κακοί κηδεμόνες υπάρχουν.

Όταν λοιπόν ένας σκύλος δείχνει μια επιθετική συμπεριφορά, θα πρέπει να αναζητήσουμε τις αιτίες αυτής της συμπεριφοράς. Τα περισσότερα ζώα που υιοθετούμε και δείχνουν επιθετική συμπεριφορά έχουν υποστεί στο παρελθόν κάποιου είδους κακοποίηση. Και εδώ η σωστή εκπαίδευση είναι κάτι πολύ σημαντικό.

Τα καλά νέα είναι ότι η σωστή και θετική εκπαίδευση ενός τέτοιου σκύλου μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη αυτής της συμπεριφοράς στο μέλλον. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια λάθη που κάνουμε εμείς στην εκπαίδευση αυτή που πρέπει να έχουμε κατά νου. Γιατί τα λάθη στην εκπαίδευση ενός σκύλου με τάσεις επιθετικότητας δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνονται καθώς θα πετύχουμε το ακριβώς αντίθετο από αυτό που θέλουμε. Ο σκύλος μας θα γίνει ακόμα πιο επιθετικός και κακότροπος.

Δείτε τα βασικά λάθη που γίνονται στην εκπαίδευση ενός σκύλου με επιθετική συμπεριφορά

1. Δεν ξεκινάτε την εκπαίδευση αρκετά νωρίς

Πολλοί άνθρωποι κάνουν το λάθος να περιμένουν πολύ καιρό για να αρχίσουν να εκπαιδεύουν τα επιθετικά σκυλιά τους. Για αυτό όσο πιο γρήγορα ξεκινήσετε, τόσο το καλύτερο. Μια συμπεριφορά που αφήνεται, παγιώνεται με τον καιρό και είναι δύσκολο να αλλάξει.

Με άλλα λόγια είναι πολύ πιο εύκολο να εκπαιδεύσετε έναν σκύλο που είναι λίγων μηνών σε σύγκριση με έναν σκύλο που είναι δύο ή τριών ετών. Ακόμη και λίγοι μήνες παραπάνω μπορεί να κάνουν σημαντική διαφορά.

2. Προσπαθείτε να κάνετε πάρα πολλά ταυτόχρονα

Όταν ξεκινάτε για πρώτη φορά να εκπαιδεύετε τον επιθετικό σκύλο σας, είναι σημαντικό να κάνετε τα πράγματα αργά, χωρίς βιασύνες και άγχος.

Η προσπάθεια να κάνετε πάρα πολλά ταυτόχρονα θα έχει κακό αντίκτυπο στον σκύλο σας. Και θα είναι λιγότερο πιθανό να ανταποκριθεί θετικά στην εκπαίδευση. Για αυτό, θα πρέπει να χωρίσετε την εκπαίδευσή σας σε μικρά τμήματα. Για παράδειγμα, μπορείτε να ξεκινήσετε με βασικές εντολές και στη συνέχεια να πάτε πιο πέρα, σε πιο περίπλοκα πράγματα.

3. Δεν είστε συνεπείς

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα κατά την εκπαίδευση ενός επιθετικού σκύλου είναι να είστε συνεπείς. Δεν ξεκινάμε την εκπαίδευση, τη σταματάμε και μετά την ξεκινάμε και πάλι.

Εάν δεν είστε συνεπείς, ο σκύλος σας θα μπερδευτεί γρήγορα και η εκπαίδευση θα είναι λιγότερο αποτελεσματική. Αυτό δεν θα πρέπει να σας εκπλήσσει καθώς το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στους ανθρώπους.

Για παράδειγμα, σκεφτείτε την τελευταία φορά που προσπαθήσατε να ασχοληθείτε με ένα χόμπι, αλλά δεν βρήκατε με συνέπεια το χρόνο για αυτό. Μετά από καιρό πιθανότατα να είχατε ξεχάσει τις περισσότερες από τις πληροφορίες που μάθατε για το χόμπι αυτό.

4. Δεν χρησιμοποιείτε θετική εκπαίδευση

Όταν εκπαιδεύετε έναν σκύλο με επιθετικές συμπεριφορές, είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε θετική εκπαίδευση. Αυτό σημαίνει να ανταμείβετε τον σκύλο σας όταν κάνει κάτι που θέλετε να κάνει. Και σε καμία περίπτωση να μην τον μαλώνετε ή να τον χτυπάτε. Αυτό μπορεί πραγματικά να κάνει το πρόβλημα χειρότερο και να κάνει τον σκύλο σας να γίνει πιο επιθετικός.

Τα σκυλιά, να ξέρετε, είναι ζώα που ανταποκρίνονται πολύ καλά στους επαίνους και τις ανταμοιβές. Αυτό ισχύει ακόμη και για σκύλους που είναι πιο επιθετικοί από άλλους. Μερικές φορές μπορεί να απογοητευτείτε όταν ένας επιθετικός σκύλος δεν φαίνεται να μαθαίνει όπως θα έπρεπε. Εάν δείτε τον εαυτό σας να εκνευρίζεται, κάντε ένα διάλειμμα για μια στιγμή και στη συνέχεια επιστρέψτε όταν έχετε ηρεμήσει.

left arrow
right arrow

5. Δεν του παρέχετε αρκετή άσκηση

Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους επιθετικότητας στους σκύλους, όσο και αν σας φαίνεται παράξενο, είναι η έλλειψη άσκησης.

Τα σκυλιά που δεν ασκούνται αρκετά είναι συχνά πιο πιθανό να ενεργήσουν με επιθετικό τρόπο. Δώστε στον σκύλο σας ευκαιρίες να εκτονώσει την ενέργειά του μέσω ασκήσεων, όπως το να βγαίνει συχνά βόλτες ή ακόμα και να βρίσκεται έξω για να τρέχει και να παίζει. Φυσικά, θα πρέπει να του επιτρέπετε να τρέχει έξω μόνο εάν βρίσκεται σε κλειστό χώρο, όπως μια περιφραγμένη αυλή ή ένας περιφραγμένος κήπος.

6. Δεν τον κοινωνικοποιείτε αρκετά

Ένας άλλος κοινός λόγος επιθετικότητας στους σκύλους είναι η έλλειψη κοινωνικοποίησης. Οι σκύλοι που δεν έχουν αρκετή επαφή με άλλους ανθρώπους και ζώα θα μπορούσαν πραγματικά να παρουσιάσουν χειρότερη συμπεριφορά όσο περνάει ο καιρός. Έτσι, είναι σημαντικό να εκθέσετε τον σκύλο σας σε πολλούς ανθρώπους και ζώα αλλά και σε διάφορες καταστάσεις, ώστε να μάθει πώς να αλληλεπιδρά σωστά μαζί τους. Όπως αναφέρθηκε και πιο πριν, ξεκινώντας αυτό σε νεαρότερη ηλικία, θα είναι πολύ καλύτερα στο μέλλον.

7. Δεν αναζητάτε επαγγελματική βοήθεια

Εάν δυσκολεύεστε να εκπαιδεύσετε τον επιθετικό σκύλο σας μόνοι σας, είναι σημαντικό να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια. Υπάρχουν διάφοροι επαγγελματίες που ειδικεύονται στο να βοηθούν τους ανθρώπους να εκπαιδεύουν τα επιθετικά σκυλιά τους. Αυτοί οι επαγγελματίες μπορούν να σας παρέχουν τις γνώσεις και τα εργαλεία που χρειάζεστε για να εκπαιδεύσετε με επιτυχία τον σκύλο σας.

Η εκπαίδευση ενός σκύλου με επιθετική συμπεριφορά είναι ευκολότερη από ό,τι φαίνεται

Αποφεύγοντας τα πιο πάνω λάθη, θα είστε σε καλό δρόμο για να εκπαιδεύσετε τον επιθετικό σκύλο σας με επιτυχία. Απλά θυμηθείτε να είστε υπομονετικοί και συνεπείς, να έχετε τη σωστή προσέγγιση και να χρησιμοποιείτε πάντοτε θετική ενίσχυση.

Σχετικά άρθρα

Πώς καταλαβαίνουν οι γάτες και οι σκύλοι τα γενέθλιά τους

Φοβάται η γάτα σας τους καλεσμένους σας; Δύο πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να είναι ήρεμη

Σε ποια πόλη της Ευρώπης μπορείτε να πιείτε τον καφέ σας παρέα με 4 αξιολάτρευτα Xάσκι