string(0) ""

Θα με εμπιστευτεί ξανά ο σκύλος μου αν τον χτυπήσω; Τι πρέπει να γνωρίζετε

Μυρτώ Τζώρτζου

05/03/2024

Photo: Shutterstock

Ένα από τα πράγματα που δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να κάνουμε στον σκύλο μας είναι να τον χτυπήσουμε. Το κατοικίδιό μας είναι ένα συναισθανόμενο πλάσμα και μέλος της οικογένειάς μας. Καταλαβαίνει τα πάντα, νιώθει πόνο και πληγώνεται συναισθηματικά.

Δυστυχώς ακόμα και στις μέρες μας, που οι περισσότεροι γνωρίζουμε για τη θετική εκπαίδευση, υπάρχουν άνθρωποι που θα χτυπήσουν το ζώο τους. Κάποιοι πιθανόν να μετανιώσουν και να αναρωτηθούν; «Θα με συγχωρήσει ο σκύλος μου;» Και αυτό είναι πραγματικά ένα ερώτημα που δεν έχει ως απάντηση ένα απλό ναι ή ένα όχι.

Το αν λοιπόν ένας σκύλος ανακτήσει την εμπιστοσύνη που σας είχε και σας «συγχωρήσει» μετά από ένα χτύπημα, αυτό διαφέρει από ζώο σε ζώο. Μερικοί σκύλοι είναι πιο ”ανθεκτικοί” από άλλους, όμως είναι πολύ σημαντικό να σταματήσει για πάντα αυτή η συμπεριφορά από μέρους μας ώστε να αποφευχθούν μακροχρόνιες επιπτώσεις.

Το αν ο σκύλος σας θα ανακτήσει την εμπιστοσύνη του αφού τον χτυπήσετε, θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες. Αυτοί οι παράγοντες έχουν να κάνουν με το χαρακτήρα του σκύλου σας, τις προηγούμενες εμπειρίες της ζωής του και τη σοβαρότητα του χτυπήματος.

Θα με εμπιστευτεί ξανά ο σκύλος μου αφού τον χτυπήσω;

Τα σκυλιά είναι γενικά πολύ “συγχωρητικά” ζώα. Και μπορούν να μάθουν να εμπιστεύονται ξανά, αρκεί να γίνουν τα κατάλληλα βήματα. Υπάρχουν όμως, όπως αναφέραμε και πιο πάνω, διάφοροι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη για το θέμα της συγχώρεσης.

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε αυτούς τους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο ο σκύλος σας μπορεί να ανταποκριθεί στις προσπάθειές σας να «κάνετε ειρήνη» και να ζητήσετε «συγχώρεση».

Η ιδιοσυγκρασία του σκύλου

Μερικοί σκύλοι είναι πολύ πιο ευαίσθητοι από άλλους και μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να ξεπεράσουν οποιαδήποτε κακομεταχείριση. Τα δειλά, ευαίσθητα σκυλιά μπορεί να δείξουν συμπεριφορές υποταγής όταν τα προσεγγίζουμε. Αυτό μεταφράζεται σε χαμηλωμένο σώμα και ουρά ανάμεσα στα πόδια. Επίσης θα δείτε και τα αυτιά τους να είναι πίσω διπλωμένα. Μπορεί επίσης μερικές φορές όταν τα πλησιάζετε να ουρήσουν. Αυτά σημαίνουν φόβο και υποταγή.

Ενώ τα λεγόμενα ευαίσθητα σκυλιά μπορεί να φαίνεται να υποφέρουν περισσότερο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ακόμη και τα σκυλιά που μπορεί να φαίνονται πιο «ανθεκτικά» δεν είναι απρόσβλητα από τις επιπτώσεις ενός χτυπήματος. Αυτά τα σκυλιά μπορεί να μη δείχνουν πώς νιώθουν αλλά σίγουρα έχουν επηρεαστεί αρνητικά.

Το παρελθόν του

Εάν ο σκύλος σας έχει ιστορικό κακοποίησης, είναι φυσικό να αντιδρά άσχημα σε οποιοδήποτε είδος κακομεταχείρισης.

Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι πολλά σκυλιά που ενεργούν με φόβο θεωρούμε ότι έχουν ιστορικό κακοποίησης, ενώ στην πραγματικότητα μπορεί να μην έχουν κοινωνικοποιηθεί αρκετά ως κουτάβια.

Η σοβαρότητα του χτυπήματος

Ένα γρήγορο μικρό χτύπημα στον πισινό ενός σκύλου μπορεί να μην έχει τόσο μεγάλο αντίκτυπο σε σύγκριση με ένα δυνατό άγριο χτύπημα. Αυτό δεν σημαίνει ότι και το μικρό χτύπημα είναι δικαιολογημένο. Σε καμία περίπτωση.

Απλώς ορισμένοι τύποι χτυπήματος μπορεί να είναι λίγο πιο «αθώοι» από άλλους. Αυτό βέβαια είναι σχετικό γιατί σε ένα ευαίσθητο, φοβικό σκυλάκι, ακόμη και ένας αυστηρός τόνος φωνής ή μια άμεση επαφή με τα μάτια, μπορεί να το κάνει να αισθανθεί τον ίδιο φόβο με ένα χτύπημα. Η γλώσσα του σώματος και ο τόνος της φωνής μας μπορούν επίσης να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στο πώς θα νιώσει.

Οποιοσδήποτε τύπος χτυπήματος μακροπρόθεσμα μπορεί να καταλήξει στο να επηρεάσει αρνητικά την ευημερία του ζώου και να το κάνει να χάσει την εμπιστοσύνη που μας είχε. Μπορεί επίσης να προκαλέσει και τη λεγόμενη αμυντική επιθετικότητα μακροπρόθεσμα. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι τα σκυλιά είναι συναισθανόμενα όντα και εξαρτώνται απόλυτα από εμάς.

Τα σκυλιά δεν συμπεριφέρονται άσχημα επειδή θέλουν να κυριαρχήσουν

Πολλοί δυστυχώς κηδεμόνες καταλήγουν να χτυπούν τα σκυλιά τους επειδή παρερμηνεύουν τη συμπεριφορά τους. Όταν ένας σκύλος συμπεριφέρεται άσχημα, οι κηδεμόνες του υποψιάζονται ότι τους «προκαλεί» ή προσπαθεί να κυριαρχήσει. Ως αποτέλεσμα, αισθάνονται την ανάγκη να χρησιμοποιήσουν συγκρουσιακές μεθόδους για να καθιερωθούν εκείνοι ως «ηγέτες της αγέλης».

Αυτές οι τεχνικές προκαλούν φόβο και μπορεί να οδηγήσουν σε επιθετικότητα του ζώου που κατευθύνεται από τον κηδεμόνα. Ευτυχώς, σήμερα γνωρίζουμε καλύτερα. Τα σκυλιά δεν ανταγωνίζονται πραγματικά για την πρώτη θέση, ούτε αναζητούν εκδίκηση ή ενεργούν από κακία.

Οι περισσότερες συμπεριφορές που δεν μας αρέσουν, όπως το υπερβολικό γάβγισμα, το πήδημα και το να μην έρχονται όταν τα καλούμε, συμβαίνουν επειδή έχουν ενισχυθεί από εμάς ακούσια και χωρίς να έχει γίνει η κατάλληλη εκπαίδευση.

Πώς μπορώ να κάνω τον σκύλο μου να με εμπιστευτεί ξανά;

Για να κερδίσετε πίσω την εμπιστοσύνη του σκύλου σας, θα πρέπει να ακολουθήσετε μια πολύπλευρη προσέγγιση αντιμετωπίζοντας το ζήτημα από διάφορες οπτικές γωνίες:

Δεσμευτείτε να μην τον χτυπήσετε ποτέ ξανά

Το πρώτο βήμα για να κάνετε τον σκύλο σας να σας εμπιστευτεί ξανά είναι πρώτα να δεσμευτείτε ότι δεν θα τον χτυπήσετε ποτέ ξανά. Το χτύπημα μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε καλύτερα αρχικά, επειδή σας επιτρέπει να εκτονώσετε την απογοήτευση ή το θυμό σας. Ωστόσο αυτό το χτύπημα δεν κάνει τίποτα για να βελτιώσει την κατάσταση. Κάνει απλώς τα πράγματα χειρότερα.

Πάρτε μια βαθιά ανάσα

Όταν αισθάνεστε ότι χάνετε την υπομονή σας, πάρτε μια βαθιά ανάσα και χρησιμοποιήστε το μυαλό σας περισσότερο από τα χέρια σας ή την αυστηρή φωνή σας.

Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι, χτυπώντας τον σκύλο σας, το μόνο που καταφέρνετε είναι να κάνετε τα πράγματα χειρότερα. Επίσης, να θυμάστε ότι ο σκύλος σας δεν συμπεριφέρεται άσχημα επίτηδες, μόνο και μόνο για να «σας εκνευρίσει».

Τέλος ο σκύλος σας, όπως και ένα παιδί, χρειάζεται την ευγενική και υπομονετική καθοδήγηση και την κατανόησή σας.

left arrow
right arrow

Μάθετε πώς να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας

Αντί να τιμωρήστε και χτυπήσετε τον σκύλο σας για τη μη επιθυμητή συμπεριφορά του, είναι καλύτερο να επικεντρωθείτε στο να τον εκπαιδεύσετε με θετικό τρόπο για να κάνει αυτό που θέλετε. Αυτό είναι κάτι που θα αποδώσει.

Η θετική ενίσχυση είναι η καλύτερη μέθοδος εκπαίδευσης σκύλων στον κόσμο.

Ο σκύλος σας πηδάει; Εκπαιδεύστε τον να καθίσει. Ο σκύλος σας τραβάει το λουρί; Εκπαιδεύστε τον να μην το κάνει. Ο σκύλος σας γαβγίζει όταν ετοιμάζετε τα γεύματά του; Εκπαιδεύστε τον να ξαπλώνει υπομονετικά σε ένα χαλάκι.

Η εκπαίδευση μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο, αλλά αξίζει κάθε λεπτό, επειδή επιτρέπει στο σκυλί σας να μάθει επιθυμητές συμπεριφορές, μακριά από τιμωρίες και χτυπήματα.

Περάστε ποιοτικό χρόνο μαζί

Κάντε παρέα με τον σκύλο σας, απολαμβάνοντας ευχάριστες στιγμές μαζί του.

Πηγαίνετε βόλτες με το αυτοκίνητο σε ένα αγαπημένο κατάστημα κατοικίδιων ζώων για να του πάρετε μερικές λιχουδιές.

Πηγαίνετε μια πεζοπορία εξερευνώντας άγνωστα μέρη.

Ενθαρρύνετέ τον να παίζει διάφορα παιχνίδια και επαινέστε τον για την επίλυση γρίφων.

Βγάλτε τον βόλτα και δώστε του λιχουδιές όταν συμπεριφέρεται όμορφα.

Παίξτε μαζί του παιχνίδια.

Αγκαλιάστε τον στον καναπέ καθώς του λέτε πόσο ξεχωριστός είναι.

Πώς να διορθώσετε τη φόβο του σκύλου για τα χέρια

Εάν ο σκύλος σας έχει αναπτύξει φόβο για τα χέρια σας, λόγω του χτυπήματος, θα πρέπει να λάβετε μέτρα ώστε να δημιουργήσετε θετικές συσχετίσεις με αυτά. Μπορείτε να το κάνετε αυτό ρίχνοντας λιχουδιές από τα χέρια σας, ταΐζοντας το σκυλί σας με το χέρι και διδάσκοντάς το να στοχεύει τα χέρια σας. Φυσικά ισχύει αυτό που λέμε κάθε φορά, ότι ένας ειδικός θα σας βοηθήσει σε κάθε περίπτωση.

Σχετικά άρθρα

Πώς να επιλέξετε την κατάλληλη άμμο και αμμολεκάνη για τη γάτα σας

Ποιες ράτσες σκύλων μαδάνε λιγότερο και ποιες περισσότερο

Γιατί τα αρσενικά σκυλιά σηκώνουν το πόδι τους για να ουρήσουν