string(0) ""

Τι να κάνετε για να νιώθει πιο άνετα ο σκύλος σας αν πρέπει να φορέσει κολάρο προστασίας

Μυρτώ Τζώρτζου

23/05/2024

Ένα από τα πράγματα που ο σκύλος σας αντιπαθεί και δεν θέλει με τίποτα να φορέσει είναι ο κώνος ή προστατευτικό κολάρο, το οποίο συχνά αναφέρεται ως ”ελισαβετιανό κολάρο”.

Το κολάρο αυτό, όπως ξέρουμε, το βάζουμε στον σκύλο μας στη διαδικασία επούλωσης μιας πληγής καθώς τον εμποδίζει να γλείφει ή να δαγκώνει πληγές, ράμματα ή άλλες ερεθισμένες περιοχές. Οι σκύλοι βρίσκουν τους κώνους αυτούς άβολους, αποπροσανατολιστικούς, και γενικά πολύ ενοχλητικούς. Και εδώ που τα λέμε, δεν έχουν και άδικο.

Όταν λοιπόν το ζώο σας πρέπει να φορέσει το προστατευτικό κολάρο, είναι σημαντικό να ακολουθείτε πάντα τις συμβουλές του κτηνιάτρου σας για την εύκολη ανάρρωση του σκύλου σας. Το καλό είναι ότι υπάρχουν τρόποι για να κάνετε αυτή την εμπειρία όχι τόσο δυσάρεστη για αυτόν.

Θα σας πούμε στη συνέχεια κάποιες πρακτικές συμβουλές αλλά και κάποιες εναλλακτικές λύσεις ώστε να διασφαλίσετε ότι η πορεία ανάρρωσης του ζώου σας θα είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή, χωρίς προβλήματα και χωρίς άγχος.

Κατανόηση του σκοπού του προστατευτικού κολάρου

Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να καταλάβουμε γιατί ο σκύλος μας πρέπει να φοράει σε κάποιες περιπτώσεις απαραιτήτως κώνο. Οι κώνοι χρησιμοποιούνται για την προστασία του σκύλου σας. Με τον κώνο δεν μπορεί να ξύσει ή δαγκώσει ή γλείψει την πληγή του, κάτι που μπορεί να επιφέρει μόλυνση. Είναι ένα προστατευτικό πράγμα που μπορεί να φαίνεται, όπως είπαμε, άβολο για το ζώο σας, αλλά παίζει σημαντικό ρόλο στην ταχεία και χωρίς επιπλοκές ανάρρωσή του.

Εξασφάλιση σωστής εφαρμογής

Το πιο βασικό σε ένα τέτοιο κολάρο ώστε να είναι άνετο αλλά και να μη βγαίνει είναι να ταιριάζει στο λαιμό του σκύλου σας. Για αυτό θα πρέπει να πάρετε το σωστό μέγεθος.

Ένα κολάρο που είναι πολύ σφιχτό μπορεί να προκαλέσει δυσφορία ή ακόμα και τραυματισμό, ενώ ένα που είναι πολύ χαλαρό μπορεί να μην εξυπηρετεί το σκοπό του ή να προκαλεί περιττή τριβή. Όταν τοποθετείτε τον κώνο, θα πρέπει να εκτείνεται πέρα από τη μύτη του σκύλου σας κατά μερικά εκατοστά. Αυτό θα τον εμποδίσει να φτάσει στο σημείο που έχει την πληγή.

Με άλλα λόγια πρέπει να μπορούν να χωρούν δύο δάχτυλά σας ανάμεσα στον κώνο και το λαιμό του σκύλου σας, έτσι ώστε να είναι άνετος αλλά όχι πολύ σφιχτός. Επίσης θα πρέπει να ελέγχετε τακτικά την περιοχή γύρω από το λαιμό του για τυχόν σημάδια ερεθισμού ή τριβής, πράγμα που μπορεί να σημαίνει ότι το κολάρο είναι πολύ σφιχτό.

left arrow
right arrow

Δημιουργία άνετου περιβάλλοντος

Με έναν κώνο στο λαιμό, ο σκύλος σας μπορεί να δυσκολευτεί να περπατήσει στους συνηθισμένους χώρους του. Θα νιώθει και αποπροσανατολισμένος. Για να τον βοηθήσετε να προσαρμοστεί, απομακρύνετε τυχόν εμπόδια που μπορεί να δυσκολέψουν την κίνησή του ή τον κάνουν να κολλήσει κάπου. Ο χώρος ύπνου του πρέπει να είναι ευρύχωρος και άνετος. Και επειδή ο κώνος θα πρέπει να εκτείνεται πέρα από τη μύτη του, πιθανότατα θα χρειαστεί να τοποθετήσετε πιο ψηλά τα μπολ φαγητού και νερού για να τον διευκολύνετε. Δώστε σημασία σε αυτές τις λεπτομέρειες γιατί θα κάνουν τη ζωή του σκύλου σας πολύ πιο άνετη και δεν θα έχει τόση δυσαρέσκεια που φοράει τον κώνο.

Μια κοινή ερώτηση μεταξύ των κηδεμόνων κατοικίδιων ζώων είναι πότε πρέπει να αφαιρεθεί ο κώνος, ειδικά μετά τη στείρωση. Αυτός ο χρόνος είναι το κλειδί για την ανάρρωση του σκύλου σας και ποικίλλει ανάλογα με τη διαδικασία επούλωσης. Γενικά, οι κώνοι πρέπει να φοριούνται μέχρι να επουλωθεί πλήρως η πληγή και να αφαιρεθούν ή να απορροφηθούν τα ράμματα. Αυτό είναι συνήθως περίπου 10-14 ημέρες. Αλλά εξαρτάται από το κάθε ζώο.

Διερεύνηση εναλλακτικών λύσεων για τους κώνους

Ενώ οι παραδοσιακοί κώνοι είναι αποτελεσματικοί, μπορεί να μην είναι οι καλύτεροι για κάθε σκύλο. Ευτυχώς, υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις όπως μαλακοί κώνοι και φουσκωτά περιλαίμια που μπορεί να προσφέρουν περισσότερη άνεση στον σκύλο σας, ενώ παράλληλα τον εμποδίζουν να φτάσει στο σημείο της πληγής. Μπορείτε να συζητήσετε αυτές τις επιλογές με τον κτηνίατρό σας για να βρείτε την καλύτερη λύση για τις ανάγκες του δικού σας ζώου.

Όποια λύση κι αν επιλέξετε, να θυμάστε ότι οι συμβουλές του κτηνιάτρου σας πρέπει πάντα να έρχονται πρώτες. Έτσι ακολουθώντας τις συστάσεις του, συμπεριλαμβανομένου του πότε να χρησιμοποιήσετε εναλλακτικές λύσεις αλλά και πώς και πότε να φροντίσετε τον σκύλο σας, θα δώσετε προτεραιότητα στην ασφάλεια και στην ευημερία του κατά τη διάρκεια της περιόδου της αποκατάστασης.

Για το τέλος αυτό που έχουμε να πούμε είναι ότι πραγματικά το να βλέπετε τον σκύλο σας να φοράει ένα κολάρο προστασίας και να δυσανασχετεί δεν είναι καθόλου ευχάριστο, σε σημείο πολλές φορές να τον λυπάστε και να στενοχωριέστε. Όμως αν δεν φορέσει αυτό το κολάρο όταν πρέπει, μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να κινδυνέψει η υγεία του. Δεν πρέπει επίσης να το βγάλετε, κάτι που γίνεται συχνά, αν δείτε ότι έχει κλείσει η πληγή. Αυτό είναι κάτι που θα το αποφασίσει ο κτηνίατρός σας.

Φροντίζοντας λοιπόν να εφαρμόζει σωστά, δημιουργώντας ένα άνετο περιβάλλον, κατανοώντας το χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης, εξερευνώντας εναλλακτικές λύσεις και ακολουθώντας τις συμβουλές του κτηνιάτρου σας, μπορείτε να κάνετε αυτή τη δυσάρεστη περίοδο πιο υποφερτή για τον σκύλο σας. Η υπομονή, η φροντίδα και η προσοχή σας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα βοηθήσουν στη γρήγορη ανάρρωσή του ώστε να επανέλθει στον ευτυχισμένο και υγιή εαυτό του.

Σχετικά άρθρα

Έχουν οι σκύλοι προφορά; Τι επηρεάζει το γάβγισμά τους

Τι να κάνετε αν το γατάκι σας είναι επιθετικό

Τα κατάλληλα κατοικίδια για άτομα με αλλεργίες