string(0) ""

Iός της λευχαιμίας των αιλουροειδών (FELV)

Τeam Petmou

23/06/2023

Ο ιός της λευχαιμίας των αιλουροειδών (FELV) είναι μία συχνή ασθένεια που μεταδίδεται από γάτα σε γάτα και οδηγεί στην καταστροφή των λευκών αιμοσφαιρίων και του ανοσοποιητικού συστήματός της.

Αυτός ο ιός την καθιστά πιο ευάλωτη σε λοιμώξεις, στον καρκίνο και συνεπώς μπορεί να αποβεί μοιραία. Βέβαια, ο ευρέως διαδεδομένος εμβολιασμός έχει οδηγήσει στην αξιοσημείωτη μείωση των κρουσμάτων λευχαιμίας- ωστόσο, παραμένει ακόμα μία σοβαρή και επικίνδυνη ασθένεια κυρίως στις γάτες που συχνάζουν στην ύπαιθρο καθώς μεταδίδεται με το σάλιο, με τα δαγκώματα και τα τραύματα.
Ο ιός της λευχαιμίας προσβάλλει τα κύτταρα του αίματος εισβάλλοντας στον ιστό που συνθέτει τα κύτταρα του αίματος, συμπεριλαμβανομένου του μυελού των οστών και του λεμφικού ιστού. Έτσι, όταν μία γάτα έχει μολυνθεί από τον συγκεκριμένο ιό, τα λευκά αιμοσφαίριά της έχουν υποστεί βλάβη και δεν είναι πλέον σε θέση να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Πολλές φορές ο ιός προκαλεί και μεταλλάξεις που οδηγούν σε καρκίνο, συμπεριλαμβανομένου του λεμφώματος και του λεμφοσαρκώματος.

Συμπτώματα

-Χλωμά ούλα
-Μειωμένη όρεξη
-Απώλεια βάρους
-Τρίχωμα ξηρό, εύθραυστο
-Φλεγμονή των ούλων και του στόματος (κοινώς ουλίτιδα και στοματίτιδα)
-Πυρετός
-Διογκωμένοι λεμφαδένες
-Χρόνια διάρροια
-Χρόνιες λοιμώξεις του δέρματος, των ματιών, του αναπνευστικού ή του ουροποιητικού συστήματος

Θεραπεία

Δυστυχώς, ο ιός της λευχαιμίας των αιλουροειδών δεν θεραπεύεται. Η μοναδική θεραπεία είναι για τυχόν δευτερογενείς λοιμώξεις που μπορεί να προκύψουν από τη νόσο, καθώς συνήθως η γάτα που έχει μολυνθεί από τον ιό της λευχαιμίας των αιλουροειδών συχνά αναπτύσσει δευτερογενείς λοιμώξεις του δέρματος, του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, των ματιών ή του ουροποιητικού συστήματος λόγω της εξασθένισης του ανοσοποιητικού της συστήματος. Κάποιες φορές παρέχονται και αντιβιοτικά για τη θεραπεία τυχόν δευτερογενών βακτηριακών λοιμώξεων. Επίσης, εάν η γάτα βρεθεί θετική στον ιό αυτό, είναι σημαντικό να περιοριστεί η έκθεσή της σε δευτερογενείς λοιμώξεις και να παραμείνει στους εσωτερικούς χώρους και να μην έχει πρόσβαση σε άλλες γάτες που μπορεί να έχουν μεταδοτικές ασθένειες.

Πρόληψη

Ο μοναδικός τρόπος πρόληψης είναι ο τακτικός εμβολιασμός της γάτας, ειδικά για τις γάτες που περνούν πολύ χρόνο σε εξωτερικούς χώρους ή για τις γάτες που εκτίθενται σε δυνητικά μολυσμένες γάτες.

Σχετικά άρθρα

Φοβάται η γάτα σας τους καλεσμένους σας; Δύο πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να είναι ήρεμη

Τεχνητή νοημοσύνη και φροντίδα κατοικιδίων – Τι λένε οι κτηνίατροι

Ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι έχετε κάνει το κατοικίδιό σας κακομαθημένο