Κουνέλι: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το αγαπημένο σας κατοικίδιο
Κωνσταντίνα Μάλλιου
20/06/2023

Μπορεί να μην είμαστε όλοι εξοικειωμένοι με τα κουνέλια ως κατοικίδια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πολλοί πλέον δεν προτιμούν αυτά τα αξιαγάπητα, πανέμορφα, μικρά πλασματάκια για συντροφιά. Πώς όμως θα δημιουργήσουμε το ιδανικό περιβάλλον για αυτά;
Με προσδόκιμο ζωής τα 10 με 12 χρόνια, τα κουνελάκια χρειάζονται ιδιαίτερη μεταχείριση και φροντίδα. Έχουν ανάγκη από ένα ευχάριστο και ασφαλές περιβάλλον, χωρίς ιδιαίτερους θορύβους, καθότι δεν τους αγαπούν καθόλου. Και παρόλο που πολλοί δεν το γνωρίζουν, τα κουνέλια δεν είναι κατάλληλο κατοικίδιο για μικρά παιδιά καθώς δεν αγαπούν ιδιαίτερα τις αγκαλιές και τις δυνατές φωνές.
Διαμονή
Τα κουνελάκια είναι αρκετά περίεργα και ζωηρά από τη φύση τους, οπότε δεν θα διστάσουν να εξερευνήσουν όλο το σπίτι. Αυτό, όπως καταλαβαίνουμε, ορισμένες φορές είναι επικίνδυνο. Καλό λοιπόν θα ήταν, αν δεν βρίσκονται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, να υπάρχει κάποιο μέλος της οικογένειας ώστε να τα προσέχει. Ή αν είναι μόνα τους, να υπάρχει χωροταξικός περιορισμός για λόγους ασφαλείας καθώς τους αρέσει να μασάνε, από καλώδια μέχρι έπιπλα. Στο εμπόριο υπάρχουν ειδικά πλαστικά προστατευτικά, τα οποία μπορείτε να προμηθευτείτε. Ή επίσης μπορείτε να κατασκευάσετε εμπόδια από χαρτόνι για να τα αποτρέψετε από το να κάνουν κάτι επικίνδυνο.
Διατροφή
Αντίθετα με το τι μπορεί να είναι ευρέως διαδεδομένο, τα κουνέλια πρέπει να καταναλώνουν με μέτρο τα καρότα καθώς αυτά είναι πλούσια σε σάκχαρα, κάτι που δεν είναι καλό για την υγεία τους. Η καθημερινή τους διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει ξηρά τροφή, ειδική για κουνέλια, σανό και χόρτα, σε μικρές ποσότητες φρούτα και λαχανικά όπως μήλα, μπανάνες, μαρούλι και μπρόκολο. Πρέπει να αποφεύγονται τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο και λιπαρά όπως είναι το ψωμί, η βρώμη και η ζάχαρη. Το νερό τους πρέπει να ανανεώνεται τακτικά και να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Παιχνίδι και βόλτες
Στα κουνέλια αρέσει να τρέχουν, να πηδούν πάνω σε έπιπλα και να κρύβονται σε μικροσκοπικά μέρη. Καλό θα ήταν να τα αφήνετε ελεύθερα στο χώρο, αλλά πάντα με επίβλεψη, τουλάχιστον 4 με 5 ώρες την ημέρα για να μπορούν να εκτονώνουν την ενέργειά τους. Αν και δεν είναι σύνηθες να βλέπει κάποιος ένα κουνέλι να πηγαίνει βόλτα, εντούτοις μπορεί να συμβεί και αυτό. Υπάρχουν ειδικά λουράκια για κουνέλια που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να τα κρατήσετε ασφαλή στη βόλτα. Βέβαια χρειάζεται αρκετή προσοχή για να μην τραυματιστούν από άλλα ζωάκια που μπορεί να συναντήσουν ή από φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στα χόρτα και ενδέχεται να τα καταπιούν.
Καλλωπισμός
Τα κουνέλια, όπως και οι γάτες, καθαρίζονται μόνα τους. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τα κάνουμε μπάνιο γιατί μπορεί τα στρεσάρουμε πολύ, να τα τραυματίσουμε ή να τους προκαλέσουμε ερεθισμούς στο δέρμα τους.
Απαραίτητο είναι και το βούρτσισμα μία φορά την εβδομάδα για να φεύγει το νεκρό τρίχωμα καθώς δεν μπορούν να το αποβάλλουν μόνα τους. Επίσης, πρέπει να προμηθευτούμε τα κατάλληλα εργαλεία για να λιμάρουμε και να κόβουμε τα νύχια τους ώστε να αποφύγουμε τυχόν τραυματισμούς.
Υγεία
Τα μικρά αυτά ζωάκια φυσικά και χρειάζονται τον κτηνίατρό τους. Κάντε, λοιπόν, την έρευνά σας και επιλέξτε τον κτηνίατρο που ταιριάζει στις ανάγκες τους και που θα μπορέσει να λύσει όλες σας τις απορίες. Αναγκαίος είναι ο εμβολιασμός τους και η στείρωσή τους για να αποφεύγονται σοβαρά προβλήματα υγείας. Με την κατάλληλη διατροφή θα αποφεύγονται και τα οδοντικά προβλήματα, καθώς τα δόντια των κουνελιών πρέπει να ακονίζονται με φυσικό τρόπο. Μην ξεχνάτε επίσης να χρησιμοποιείτε αμπούλες ή χάπια για τυχόν παράσιτα.
Εάν τηρήσουμε τα πιο πάνω, τα μικρά μας κουνελάκια θα μπορέσουν να ζήσουν ευτυχισμένα κοντά μας. Αυτό που θα πρέπει βέβαια να έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι χρειάζονται ειδική μεταχείριση και φροντίδα. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα υπεύθυνοι και συνειδητοποιημένοι κηδεμόνες πριν προχωρήσουμε στην υιοθεσία ενός κουνελιού.