string(0) ""

Οι λόγοι που ο σκύλος σας δεν έρχεται όταν τον φωνάζετε

Μυρτώ Τζώρτζου

10/05/2024

Photo: Shutterstock

Βρίσκεστε κάπου έξω με τον σκύλο σας. Εκείνος παίζει και τρέχει. Κάποια στιγμή τον καλείτε να έρθει σε εσάς. Και ενώ σας άκουσε, κάνει τις βόλτες του, τα παιχνίδια του και έρχεται με το πάσο του. Άλλες πάλι φορές κάνει πως δεν σας άκουσε και συνεχίζει ανέμελος το παιχνίδι του.

Το να έρχεται ο σκύλος σας όταν τον φωνάζετε είναι από τα πιο δύσκολα πράγματα που αντιμετωπίζουν οι κηδεμόνες σκύλων, οι οποίοι συχνά κατηγορούν το ζώο τους για έλλειψη ανταπόκρισης.

Αν και είναι εύκολο και βολικό να σκεφτούμε ότι τα ζώα μας φταίνε που αγνοούν την ανάκληση και δεν έρχονται, η αλήθεια είναι ότι η συμπεριφορά αυτή έχει να κάνει με το τι κάνουμε-ή δεν κάνουμε- εμείς. Παρόλο που μπορεί να είναι δύσκολο να το παραδεχτείτε, η άρνηση να έρθει όταν τον φωνάζετε δεν οφείλεται τόσο στο γεγονός ότι ο σκύλος σας είναι πεισματάρης αλλά στο ότι η εκπαίδευσή του είναι ελλιπής.

Η σημασία της ανάκλησης στον σκύλο

Το να έρχεται ο σκύλος κοντά σας όταν τον φωνάζετε είναι μία από τις πιο σημαντικές εντολές που μπορείτε να του διδάξετε. Αυτό γίνεται από τη μία για προφανείς λόγους ασφάλειας -όπως το να ξεφύγει από το λουρί κοντά σε έναν πολυσύχναστο δρόμο. Από την άλλη η γρήγορη ανάκληση είναι ένας εύκολος τρόπος ώστε να μην απογοητευτεί πολύ ο σκύλος σας που θα τον σταματήσετε από το παιχνίδι του, κάτι που θα έχει και αντίκτυπο στη σχέση του μαζί σας.

Πολλοί κηδεμόνες σκύλων πιστεύουν ότι η συμπεριφορά αυτή του ζώου τους θα αλλάξει προς το καλύτερο όσο ο σκύλος ωριμάζει. Ωστόσο, χωρίς συνεχή εξάσκηση σε διάφορα περιβάλλοντα -με ανταμοιβές που να το κάνουν να αξίζει τον κόπο- πολλά σκυλιά βρίσκουν πολύ πιο ευχάριστο να κάνουν οτιδήποτε άλλο εκτός από το να ανταποκρίνονται όταν τα καλείτε.

Λόγοι που ο σκύλος σας δεν έρχεται όταν τον καλείτε

Αντί να επιρρίπτετε όλη την ευθύνη στον σκύλο σας που δεν σας ακούει, σκεφτείτε τους παρακάτω λόγους για τους οποίους εκείνος δεν έρχεται όταν τον φωνάζετε.

Ακούγεστε θυμωμένοι

Σκεφτείτε το. Αν κάποιος σας καλούσε φωνάζοντας με θυμωμένο τρόπο, θα χαιρόσασταν να του απαντήσετε; Χρησιμοποιώντας έναν θυμωμένο τόνο φωνής δεν θα κάνετε τον σκύλο σας να τρέξει προς το μέρος σας. Σίγουρα, ένας σκύλος που συνεχίζει να τρέχει μακριά ή να σας αγνοεί είναι αρκετό για να σας κάνει να θέλετε να του φωνάξετε, αλλά αν ενδώσετε στο θυμό σας, να είστε σίγουροι ότι τότε θα είναι που ο σκύλος σας θα κάνει τα πάντα να σας αποφύγει. Χρησιμοποιώντας έναν χαρούμενο, αισιόδοξο τόνο φωνής, είναι πιο πιθανό να έχετε την ανταπόκριση που θέλετε.

Χρησιμοποιείτε συνέχεια το όνομά του

Οι περισσότεροι κηδεμόνες λένε το όνομα του σκύλου τους συνεχώς, μέσα και έξω από το σπίτι, σε σημείο που εκείνος βαριέται να το ακούει.

Οι λέξεις που πρέπει να χρησιμοποιείτε για την ανάκληση θα πρέπει να είναι εύκολες, σύντομες και να μην τις χρησιμοποιείτε συνέχεια. Δοκιμάστε απλές λέξεις ή φράσεις όπως “Πάμε!” ή “Έλα εδώ!”. Επίσης με την εξάσκηση η λέξη ανάκλησης θα πρέπει να σχετίζεται με κάτι θετικό ώστε ο σκύλος σας να ανταποκρίνεται σχεδόν αντανακλαστικά σε αυτή.

Φαίνεστε βαρετοί

Είναι μεγάλη υπόθεση όταν ο σκύλος σας επιλέγει να σας ακούσει παρά όλους τους περισπασμούς γύρω του. Οπότε το να λέτε απλώς τη λέξη ανάκλησης και στη συνέχεια να στέκεστε εκεί σιωπηλά καθώς εκείνος κατευθύνεται προς το μέρος σας δεν δείχνει πόσο ευχαριστημένοι είστε με τη συμπεριφορά του.

Επιβραβεύστε με οποιονδήποτε τρόπο τον σκύλο σας καθώς τρέχει προς το μέρος σας και δώστε του να καταλάβει ότι το να έρχεται σε εσάς όταν τον φωνάζετε είναι κάτι πολύ καλό.

Συνδυάζετε το κάλεσμα με κάτι αρνητικό

Τα σκυλιά έχουν απίστευτη αντίληψη. Αν η ανάκληση σημαίνει ότι η διασκέδαση στο πάρκο σκύλων τελειώνει ή ότι ο σκύλος θα κλειστεί σε στο κλουβί για το υπόλοιπο της ημέρας, δεν θα πρέπει να σας εκπλήσσει αν αρχίσει να τρέχει μακριά όταν τον φωνάζετε. Για αυτό αν συνδυάσει το ότι θα έρθει σε εσάς με κάτι καλό- λίγο παιχνίδι, για παράδειγμα, στο σπίτι μετά- θα είναι πιο εύκολο να σας ακούει κάθε φορά που τον καλείτε. Γιατί άλλωστε να έρθει αν ξέρει ότι θα μείνει μετά σε κλουβί;

left arrow
right arrow

Σταματήσατε να τον επιβραβεύετε πολύ σύντομα

Και πάλι, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το να έρχεστε όταν σας καλούν είναι μεγάλη υπόθεση, ειδικά σε περιβάλλοντα που αποσπούν εύκολα την προσοχή. Για αυτό αξίζει να του το αναγνωρίσετε. Για τους περισσότερους σκύλους αυτό σημαίνει να παίρνουν μια νόστιμη λιχουδιά. Όμως πολλοί κηδεμόνες σταματούν να δίνουν λιχουδιές μόλις τελειώσει η διαδικασία της βασικής εκπαίδευσης. Παρόλο που δεν χρειάζεται να δίνετε λιχουδιές για το ότι έρχεται ο σκύλος σας όταν τον φωνάζετε κάθε φορά για το υπόλοιπο της ζωής του, εντούτοις θα πρέπει να συνεχίσετε να προσφέρετε περιστασιακά κάποιες για να τον κάνετε να ακούει όταν τον καλείτε.

Δεν τον εκπαιδεύσατε σε διαφορετικά περιβάλλοντα

Μπορεί ο σκύλος σας να έρχεται όταν τον φωνάζετε στην αυλή σας, αλλά τον έχετε εξασκήσει να συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο και σε άλλους χώρους; Οι σκύλοι δεν είναι πολύ καλοί στη γενίκευση συμπεριφορών, πράγμα που σημαίνει ότι επειδή ο σκύλος σας κατανοεί μια συμπεριφορά σε ένα πλαίσιο δεν σημαίνει ότι την κατανοεί και σε κάθε πλαίσιο. Προκειμένου ένας σκύλος να ανταποκρίνεται με συνέπεια στην ανάκληση, πρέπει να έχει πολλές ευκαιρίες να εξασκείται σε διάφορα περιβάλλοντα.

Σχετικά άρθρα

Είναι οι designer σκύλοι πιο υγιείς από τους καθαρόαιμους; Τι λέει πρόσφατη έρευνα

Πώς θα αποφύγετε τα ατυχήματα του σκύλου στο μπαλκόνι

Doga (Dog Yoga): Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να κάνετε Yoga με το σκυλάκι σας