Δείτε τι ωφελεί και τι χαλάει τη σχέση σας με τον κτηνίατρο του σκύλου σας
Αγγελική Μακρή
24/04/2025

Ό,τι ισχύει για τον παιδίατρο και τα παιδιά, το ίδιο ισχύει και για τον κτηνίατρο και τον σκύλο σας. Είναι ο πιο σημαντικός για εκείνον γιατρός. Εκεί που τρέχουμε όταν του συμβεί κάτι.
Η συμβολή του κτηνίατρου στους κηδεμόνες που έχουν σκύλο ή κάποιο άλλο κατοικίδιο είναι πολύ σημαντική. Ο κτηνίατρος είναι ο πλέον ειδικός για να μας ενημερώσει για κάθε τι σχετικό με την υγεία του πολύτιμου φίλου μας. Εκτός από αυτά τα θέματα όμως μπορεί να δώσει συμβουλές για να γίνει η καθημερινότητα με το κατοικίδιο καλύτερη, όπως για παράδειγμα σε θέματα εκπαίδευσης, συμπεριφοράς, ευζωίας και διατροφής.

Η εύρεση ενός έμπιστου και ικανού κτηνίατρου αποτελεί γρίφο για πολλούς κηδεμόνες, οι οποίοι στρέφονται σε γνωστούς για συστάσεις ή ψάχνουν στο διαδίκτυο για κριτικές και σχόλια. Ίσως θα πρέπει να αλλάξετε αρκετούς μέχρι να βρείτε αυτόν που σας ταιριάζει. Αφού όμως βρείτε τον κατάλληλο, τότε θα ξεκινήσει το χτίσιμο μιας σχέσης εμπιστοσύνης μαζί του. Εκτός από το να είναι σωστός επαγγελματίας, πλήρως καταρτισμένος και με ευαισθησία προς τα ζώα, θα πρέπει κι εσείς να φροντίσετε να έχετε μια σωστή σχέση μαζί του.
Κάποιες φορές ίσως με τη συμπεριφορά μας να εκνευρίζουμε τον κτηνίατρο, επειδή εκείνος προσπαθεί να είναι λογικός και αντικειμενικός κι εμείς βάζουμε μπροστά το συναίσθημα. Για παράδειγμα, όταν έχουμε έναν υπέρβαρο σκύλο, ίσως να μας συμβουλεύσει να κόψουμε τις λιχουδιές και να αυξήσουμε τη σωματική του δραστηριότητα. Εκεί μπορεί να αντιδράσουμε ή να προσπαθήσουμε να διαπραγματευτούμε για μία πιο ήπια προσέγγιση και να έρθουμε σε κόντρα με όσα λέει.
Δείτε τι μπορείτε να κάνετε και τι να αποφύγετε, προκειμένου να χτίσετε μια σχέση εμπιστοσύνης με τον κτηνίατρό σας.
Τι να κάνετε
1. Ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες του
Από τη στιγμή που εμπιστεύεστε τον κτηνίατρό, αυτό σημαίνει πως θα ακολουθείτε όσα σας λέει, αφού μοναδικό σκοπό έχει να βοηθήσει το κατοικίδιό σας να είναι υγιές. Αν σας πει ότι πρέπει να γίνει κάποια εξέταση για να διαπιστώσει ή να απορρίψει κάτι, θα πρέπει να την κάνετε. Αυτός είναι και ο λόγος εξάλλου που τον επισκεφθήκατε, για να σας δώσει οδηγίες και να κάνει διάγνωση.

2. Κάντε έρευνα από πριν για τον σκύλο που πρόκειται να υιοθετήσετε
Δυστυχώς, όπως κάποιοι επιλέγουν το βιβλίο από το εξώφυλλό τους, έτσι και άλλοι αποφασίζουν να υιοθετήσουν τον πιο όμορφο σκύλο, χωρίς να δίνουν σημασία στις ανάγκες που μπορεί να έχει. Ή σε άλλες περιπτώσεις θεωρούν πως ένα κουτάβι θα παραμείνει στο ίδιο μέγεθος καθώς μεγαλώνει. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να βρεθούν με ένα κατοικίδιο που δεν ταιριάζει στην καθημερινότητά τους ή στον οικονομικό τους προϋπολογισμό. Για παράδειγμα, για κάποιους σκύλους επιβάλλεται το τακτικό grooming από επαγγελματία, κάτι που σίγουρα έχει κόστος που πρέπει να έχει προβλεφθεί. Ένα άλλο παράδειγμα είναι τα Labrador, τα οποία είναι από τα πιο όμορφα σκυλιά που τα θέλουν όλοι. Αυτοί οι σκύλοι όμως χρειάζονται καθημερινή άσκηση για να είναι ισορροπημένοι σωματικά και πνευματικά. Όταν θα εκφράσετε στον κτηνίατρο τον προβληματισμό σας, θα είναι αργά, καθώς θα έχετε ήδη υιοθετήσει τον σκύλο. Ιδανικά, θα πρέπει να ζητήσετε συμβουλές, πριν πάρετε την απόφασή σας.
Τι να μην κάνετε
1. Μην κάνετε μόνοι σας διάγνωση, λαμβάνοντας υπόψιν φίλους, γνωστούς, εκτροφείς, προηγούμενες εμπειρίες σας και πηγές από το διαδίκτυο
Αυτό είναι κάτι που εκνευρίζει τους κτηνιάτρους, γιατί εκείνοι σπούδασαν την επιστήμη αυτή και έχουν μεγάλη εμπειρία από πολλά και διαφορετικά περιστατικά. Προσφέρουν εμπεριστατωμένη άποψη, προτείνουν εξετάσεις και δίνουν λύσεις για το όποιο πρόβλημα αντιμετωπίζει το ζώο.
2. Βρίσκετε συνεχώς δικαιολογίες για να μην βγάζετε τον σκύλο σας βόλτα και να μην του παρέχετε πνευματική και σωματική άσκηση
Τόσο για τη διατήρηση του βάρους του, όσο και για να μην εμφανίσει προβλήματα συμπεριφοράς, όπως άγχος αποχωρισμού και επιθετικότητα, ο σκύλος είναι απαραίτητο να βγαίνει βόλτα. Πόσες φορές δεν έχει ακούσει ο κτηνίατρος πως οι κηδεμόνες είναι πολυάσχολοι, δεν έχουν χρόνο για βόλτες, ότι ο σκύλος δεν συνεργάζεται και μια σειρά ακόμα από δικαιολογίες που στα αυτιά τους απλά δεν έχουν βάση.
3. Μην παραπονιέστε για τον χρόνο αναμονής στο κτηνιατρείο
Σίγουρα ο χρόνος σας είναι πολύτιμος και κανείς δεν έχει δικαίωμα να σας τον σπαταλάει, όμως μπορεί το προηγούμενο περιστατικό από εσάς στο κτηνιατρείο να χρειάστηκε περισσότερο χρόνο από τον προβλεπόμενο. Το να γκρινιάζετε ή να μπαίνετε στο ιατρείο νευριασμένοι θα ταράξει τόσο το κατοικίδιό σας όσο και τον κτηνίατρο. Σκεφτείτε ότι είναι κι εκείνος εργαζόμενος σε μια απαιτητική δουλειά και πως δεν θα καθυστερούσε επίτηδες. Καλύτερα να έχετε προγραμματίσει τον χρόνο σας έτσι ώστε να χωράει μια ενδεχόμενη καθυστέρηση, ώστε να μην έχετε άγχος για την αναμονή.
4. Χρησιμοποιείτε ακατάλληλο λουρί για βόλτες
Κάθε σκύλος έχει διαφορετικές ανάγκες στη βόλτα σε κάθε ηλικία. Ο κτηνίατρος θα σας πει για το είδος και το μέγεθος που πρέπει να έχει το σωστό λουρί, έτσι ώστε να κάνετε άνετες και ασφαλείς βόλτες χωρίς προβλήματα. Αν όμως εσείς δεν ακούσετε τι σας λέει και δημιουργηθούν προβλήματα, θα υπάρξει πρόβλημα με την εμπιστοσύνη ανάμεσά σας.
Σε μια χαλαρή συζήτηση με έναν κτηνίατρο, εκείνος θα έχει πολλά να σας πει για όσα κάνουν οι κηδεμόνες και εκνευρίζουν τους κτηνίατρους. Εσείς απλά σκεφτείτε πόσο απαραίτητος σας είναι, πόσες φορές χρειάστηκε να τον πάρετε τηλέφωνο έντρομοι μέσα στη νύχτα ή σε μία αργία και πόσο σας έχει βοηθήσει. Για αυτό δείξτε του λίγο παραπάνω εμπιστοσύνη.