string(0) ""

Τι να κάνετε αν η γάτα σας είναι φοβική και δεν θέλει πολλά χάδια και αγκαλιές

Στέλλα Πανοπούλου

05/05/2025

Photo: Shutterstock

Το όνειρό σας από παιδί ήταν μια τρυφερή γατούλα, με την οποία θα κάνατε αγκαλιές, θα κοιμόσαστε παρέα, και θα περνούσατε μαζί την κάθε στιγμή.

Επιτέλους, υιοθετήσατε γάτα. Τα πράγματα όμως δεν εξελίχθηκαν όπως ελπίζατε. Η γάτα σας δεν σας πολυπλησιάζει, δεν θέλει χάδια, είναι φοβική, ή απλώς φαίνεται να είναι έτσι ο χαρακτήρας της. Δεν είναι διαχυτικές όλες οι γάτες, κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να γνωρίζουμε όταν υιοθετούμε ένα οικόσιτο αιλουροειδές. Παρόλα αυτά, τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν όσο η γάτα προσαρμόζεται και συνηθίζει στην καθημερινότητά της. Είναι σημαντικό, όμως, μέχρι τότε να μην πιέζετε την κατάσταση για δραματικές αλλαγές, και να αποδεχτείτε ότι η αγαπημένη σας γατούλα μπορεί απλά να μην αποζητά τόσο έντονα την επαφή. Αυτό δεν σημαίνει ότι η σχέση σας δεν θα είναι βαθιά και σημαντική.

Ας δούμε γιατί κάποιες γάτες είναι λιγότερο διαχυτικές από άλλες, και τι μπορείτε να κάνετε για να ενθαρρύνετε το κατοικίδιό σας να έρχεται σ’ εσάς για περισσότερα χάδια και αγκαλιές.

Γιατί κάποιες γάτες είναι λιγότερο διαχυτικές από άλλες;

Κάθε γάτα είναι διαφορετική κι έχει τη δική της μοναδική προσωπικότητα, η οποία εξαρτάται τόσο από γενετικούς, όσο και από περιβαλλοντικούς παράγοντες. Αν οι γονείς της ήταν φοβικοί απέναντι στους ανθρώπους, ενδέχεται και η γάτα σας να έχει αυτό το χαρακτηριστικό. Καθοριστική είναι και η κρίσιμη περίοδος κοινωνικοποίησης της γάτας, στις 2-7 εβδομάδες, κατά τις οποίες ο εγκέφαλός της αναπτύσσεται και μαθαίνει τι είναι απειλητικό και τι όχι. Αν εκείνη την περίοδο η γάτα σας δεν είχε θετικές επαφές με ανθρώπους ή άλλα κατοικίδια, ενδέχεται να μη νιώθει τόσο άνετα όταν κοινωνικοποιείται. Ένα γατάκι που κοινωνικοποιείται μετά από αυτή την κρίσιμη περίοδο μπορεί να μάθει σταδιακά να αποδέχεται την ανθρώπινη επαφή, αλλά να διατηρήσει έναν βαθμό άγχους. Είναι σημαντικό να λαμβάνουμε αυτούς τους παράγοντες υπόψη όταν προσπαθούμε να κατανοήσουμε γιατί μια γάτα δεν είναι τόσο διαχυτική.

Επιπλέον, όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους, μια γάτα μπορεί να μην είναι τόσο διαχυτική επειδή πονάει ή επειδή είναι στρεσαρισμένη. Το στρες που προκαλείται από σημαντικές αλλαγές στη ζωή της γάτας, όπως είναι ο ερχομός ενός μωρού ή ενός νέου κατοικιδίου, οι εργασίες στο σπίτι, ή μια μετακόμιση, μπορεί να επηρεάσει το πόσο φιλικό και χαδιάρικο είναι το κατοικίδιό σας.

Αντίστοιχα, μια γάτα που πάσχει από ασθένειες όπως είναι η αρθρίτιδα, η κυστίτιδα κ.α., είναι πολύ πιθανό να μην αποζητά ιδιαίτερα την επαφή με τους ανθρώπους της. Αν η γάτα σας γίνει ξαφνικά πιο απόμακρη, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον/την κτηνίατρό σας για να αποκλειστεί η πιθανότητα να υπάρχει κάποιο υποκείμενο νόσημα.

Πώς να χαϊδεύετε σωστά τη γάτα σας

Προσεγγίζοντας και χαϊδεύοντας σωστά το κατοικίδιό σας, αυξάνετε τις πιθανότητες να θέλει να αλληλεπιδράσει μαζί σας. Ενδέχεται ο τρόπος που προσεγγίζετε τη γάτα σας να την αγχώνει ή να παραβιάζει τα όριά της. Επομένως, συνιστάται να ακολουθήσετε τα παρακάτω tips για να την κάνετε να νιώσει πιο άνετα:

– Βεβαιωθείτε ότι η γλώσσα του σώματός σας είναι όσο λιγότερο απειλητική γίνεται. Για παράδειγμα, αποφύγετε να στέκεστε όρθιος/α πάνω από το κατοικίδιό σας, και προτιμήστε να καθίσετε στο πάτωμα ή να σκύψετε στο ύψος του.

– Μην κοιτάτε τη γάτα κατευθείαν στα μάτια. Ανοιγοκλείνετε αργά αργά τα μάτια όπως κάνουν οι γάτες όταν θέλουν να δείξουν την τρυφερότητά τους, και αποφεύγετε την άμεση οπτική επαφή.

– Απλώστε το χέρι σας προς τη γάτα σας, είτε με την παλάμη ανοιχτή να κοιτάει προς τα πάνω, είτε σε μια χαλαρή γροθιά, κι επιτρέψτε της να το παρατηρήσει και να το μυρίσει πριν προσπαθήσετε να τη χαϊδέψετε.

– Πείτε απαλά το όνομα της γάτας και μιλάτε της γλυκά.

– Μην την πιέσετε να αλληλεπιδράσει μαζί σας. Ενδέχεται απλώς να μυρίσει το χέρι σας και μετά να απομακρυνθεί, κι αυτό είναι φυσιολογικό.

– Πάντα να επιτρέπετε στη γάτα να σας προσεγγίσει, κι όχι το αντίθετο. Μην παραβιάζετε ποτέ τον προσωπικό της χώρο.

Πώς να έρθετε πιο κοντά με τη γάτα σας

Βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας έχει όλα όσα χρειάζεται για να είναι χαρούμενη και υγιής – αρκετές (και καθαρές) αμμολεκάνες, φαγητό και νερό, ασφαλή και άνετα σημεία για να ξεκουράζεται, ονυχοδρόμια για να ξύνει τα νύχια της, κρυψώνες, και ψηλά μέρη στα οποία θα μπορεί να σκαρφαλώνει. Είναι απαραίτητο να επισκέπτεστε συστηματικά τον κτηνίατρό σας ώστε να ελέγχεται η κατάσταση της υγείας της και να προλαμβάνονται τυχόν προβλήματα.

Για να βοηθήσετε τη γάτα σας να δεθεί περισσότερο μαζί σας, είναι σημαντικό να σέβεστε τα όριά της και να γνωρίζετε τι της αρέσει και τι όχι. Προσπαθήστε να σκεφτείτε σαν γάτα. Διατηρήστε την ηρεμία και την υπομονή σας, κι επιτρέψτε της να σας προσεγγίσει. Δώστε της να καταλάβει ότι η αλληλεπίδραση μαζί σας θα είναι θετική και προβλέψιμη. Μην την τρομάζετε, μην την πιέζετε, χαϊδεύετέ τη λίγο και προσεχτικά όταν έρχεται σ’ εσάς, και σταματάτε αμέσως όταν δείχνει ότι δεν θέλει άλλο. Μόνο και μόνο το να κάθεται κοντά σας όσο διαβάζετε το βιβλίο σας, ή να σας καλημερίζει το πρωί, είναι αρκετό ώστε να γνωρίζετε ότι η γάτα σας σάς αγαπάει και εκτιμά την παρέα σας.

left arrow
right arrow

Είναι σημαντικό να είστε συνεπής στη ρουτίνα σας με το κατοικίδιό σας, καθώς οι γάτες είναι πλάσματα της συνήθειας. Αποφύγετε τις απότομες αλλαγές και διατηρήστε την ψυχραιμία και την υπομονή σας ό,τι κι αν συμβεί.

Ενθαρρύνετε το κυνηγετικό ένστικτο της γάτας σας – είναι ο καλύτερος τρόπος να σεβαστείτε τη φύση της. Οι γάτες είναι από τη φύση τους κυνηγοί και λατρεύουν τα παιχνίδια. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να της επιτρέπετε να σας γρατζουνάει ή να σας δαγκώνει. Μπορείτε, όμως, να τη βοηθήσετε να εκτονώνεται προσφέροντάς της διαφορετικά παιχνίδια και περνώντας χρόνο μαζί της. Αυτό μπορεί να συμβάλλει θετικά στη μεταξύ σας σχέση.

Τέλος, μην ξεχνάτε ότι το δέσιμο περνάει απ’ το στομάχι. Κάθε φορά που η γάτα σας σάς πλησιάζει και κάθεται να τη χαϊδέψετε και να την κρατήσετε αγκαλιά, επιβραβεύετέ τη με τις αγαπημένες της λιχουδιές, ώστε να συνδυάσει την αλληλεπίδρασή σας με κάτι θετικό.

Σχετικά άρθρα

Χάθηκε ο γάτος Μπάτμαν στο Μοσχάτο- Δίνεται αμοιβή

Τι αξίζει να γνωρίζετε για τους σπάνιους σκύλους αλμπίνο που είναι σαν να έχουν βγει από παραμύθι

Γιατί βγάζουν τριχόμπαλες οι γάτες και πώς να το περιορίσετε