string(0) ""

10 τρόποι να συμβάλλετε στην καταπολέμηση της κακοποίησης των ζώων

Στέλλα Πανοπούλου

29/04/2025

Photo: Shutterstock

Αρκεί να επισκεφτεί κανείς μια ημέρα υιοθεσίας ή ένα φεστιβάλ για τα ζώα για να συναντήσει δεκάδες, εκατοντάδες, χιλιάδες ανθρώπους που τα λατρεύουν και έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην προστασία και τη φροντίδα τους.

Δυστυχώς, η κοινωνία μας δεν απαρτίζεται μόνο από ανθρώπους που αγαπούν και σέβονται τα ζώα. Υπάρχουν συμπολίτες μας που τα παραμελούν, τα εγκαταλείπουν και τα κακοποιούν. Πολλά βίαια και αποτρόπαια περιστατικά εμφανίζονται συνεχώς στους τίτλους των ειδήσεων.

Ένα από τα πρόσφατα περιστατικά συνέβη τη Μεγάλη Δευτέρα όταν δύο άνδρες συνελήφθησαν καθώς χτύπησαν θανάσιμα έναν σκύλο με το αυτοκίνητο και τον εγκατέλειψαν, παρότι η κηδεμόνας του ήταν μάρτυρας του περιστατικού και τους παρακαλούσε να σταματήσουν. Από περιστατικά εγκατάλειψης, τραυματισμών και δολοφονιών, αλλά και βασανιστηρίων στα οποία υποβάλλονται συχνά τα ζώα, δυστυχώς έχουμε πολλά παραδείγματα στη χώρα μας. Πολλοί άνθρωποι είναι από αμελείς μέχρι αδίστακτοι όσον αφορά στα ζώα. Αυτό πρέπει να ανατραπεί άμεσα.

Δεν έχουμε άλλα περιθώρια να γυρνάμε το κεφάλι από την άλλη. Φέρουμε ευθύνη, όσο παρατηρούμε χωρίς να μιλάμε, όσο δεν ευαισθητοποιούμαστε και δεν ενημερωνόμαστε, όσο δεν φροντίζουμε ώστε να είμαστε υπεύθυνοι κηδεμόνες ζώων. Είναι απαραίτητο η νοοτροπία μας να αλλάξει σε πολλά διαφορετικά επίπεδα, και να μάθουμε να δίνουμε στις ζωές των ζώων την αξία που τους αρμόζει.

Αν αναρωτιέστε τι μπορείτε να κάνετε για να συμβάλλετε κι εσείς στην καταπολέμηση της βίας, της κακοποίησης, και της αμέλειας απέναντι στα ζώα, μπορείτε να ξεκινήσετε με μικρά βήματα στην καθημερινότητά σας. Να φροντίζετε και να προστατεύετε τα κατοικίδιά σας ως είθισται, να ενημερώνεστε και να μιλάτε γι’ αυτό το τόσο σοβαρό ζήτημα, καθώς και να καταγγέλλετε περιστατικά που πέφτουν στην αντίληψή σας. Ένας άνθρωπος δεν μπορεί να αλλάξει όλον τον κόσμο, μπορεί όμως να αλλάξει τον δικό του μικρόκοσμο. Μένοντας πιστοί στις αξίες μας και συμμετέχοντας όσο γίνεται σε ό,τι συμβαίνει στη γειτονιά, στο χωριό ή στην πόλη μας, μαθαίνοντας στα παιδιά μας να αγαπούν και να σέβονται τα ζώα, και συμβάλλοντας στη μείωση του αριθμού των αδεσπότων στειρώνοντας και τσιπάροντας τα κατοικίδιά μας, μπορούμε να βάλουμε το λιθαράκι μας για να επέλθει πραγματική αλλαγή.

Ας δούμε τους δέκα τρόπους καταπολέμησης της κακοποίησης των ζώων που προτείνει η διεθνής οργάνωση για την προστασία των ζώων, Four Paws:

– Υπεύθυνη κηδεμονία των κατοικίδιων ζώων: Είναι σημαντικό να γνωρίζετε και να ανταποκρίνεστε στις ανάγκες του ζώου συντροφιάς σας. Να του παρέχετε ό,τι χρειάζεται, να φροντίζετε την υγεία του με τακτικές επισκέψεις στον κτηνίατρο, να το στειρώνετε και να του τοποθετείτε ηλεκτρονική σήμανση (microchip), να προσέχετε να μη χαθεί, να το βγάζετε βόλτα ή να παίζετε μαζί του, να το εκπαιδεύετε και να φροντίζετε για την καλή του υγιεινή.

– Δώστε το καλό παράδειγμα: Φιλοξενήστε ένα ζώο που έχει εγκαταλειφθεί. Γίνετε εθελοντής σε μια οργάνωση. Βοηθήστε να υιοθετηθεί ή να βρεθεί ένα ζωάκι με το να μοιραστείτε μια αγγελία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ακόμα και οι πιο απλές και μικρές πράξεις μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

– Παρέμβαση σε περιπτώσεις κακοποίησης, αμέλειας ή εγκατάλειψης: Αν αντιληφθείτε ότι κάποιος φέρεται κακοποιητικά απέναντι σε ένα ζώο, κάνετε ό,τι μπορείτε για να τον σταματήσετε, προσέχοντας φυσικά ώστε να μη θέσετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο. Αν χρειαστεί, ζητήστε βοήθεια από άλλους μάρτυρες.

– Καταγγέλλετε τα περιστατικά κακοποίησης: Αν βρεθείτε μάρτυρας σε κάποιο περιστατικό κακοποίησης, είναι πολύ σημαντικό να το καταγγείλετε στις αρχές. Αντιδράστε άμεσα ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω πράξεις βίας.

– Διδάξτε τα παιδιά σας να σέβονται τα ζώα: Δώστε το καλό παράδειγμα αντιμετωπίζοντας τα ζώα με σεβασμό και ενσυναίσθηση. Μάθετε στα παιδιά σας να υποστηρίζουν τον αδύναμο και τον ευάλωτο. Μεγαλώστε τα ώστε να γίνουν η επόμενη γενιά που θα προστατεύει τα ζώα και θα υποστηρίζει τα δικαιώματά τους.

– Απαιτήστε πιο αυστηρούς νόμους για την προστασία των ζώων. Όταν υπάρχει ξεκάθαρη νομοθεσία για την προστασία των δικαιωμάτων των ζώων, η οποία επιβάλλεται με συνέπεια, τα περιστατικά κακοποίησης και αμέλειας μειώνονται.

left arrow
right arrow

– Βοηθήστε ένα ζώο που σας έχει ανάγκη: Αν νιώθετε έτοιμος/η να φέρετε ένα ζωάκι στη ζωή σας, σκεφτείτε την πιθανότητα να υιοθετήσετε αντί να αγοράσετε, να βοηθήσετε ένα ζώο με αναπηρία, ή ένα κακοποιημένο ζώο. ΠΡΟΣΟΧΗ: Είναι σημαντικό η απόφαση αυτή να ληφθεί μετά από σοβαρή σκέψη. Είναι προτιμότερο να μην μπείτε στη διαδικασία να βάλετε ένα ζώο στη ζωή σας εκτός αν είστε σίγουρος/η ότι μπορείτε να ανταποκριθείτε στις ανάγκες του. Αν δεν είστε σε θέση να υιοθετήσετε ένα ζώο, μπορείτε πάντα να βοηθήσετε οικονομικά ή εθελοντικά σε κάποια οργάνωση.

– Λάβετε υπόψη ότι η παραμέληση των ζώων συνδέεται στενά με την ενδοοικογενειακή βία: Καταγγέλλοντας ένα περιστατικό βίας ή αμέλειας απέναντι στα ζώα μπορεί να βοηθήσετε τόσο το ζώο όσο και άλλα μέλη της οικογένειας.

– Ενημερώστε τους ανθρώπους που σας περιβάλλουν σχετικά με το ζήτημα: Βοηθήστε τους να καταλάβουν ότι μπορούν να παρέμβουν σε καταστάσεις στις οποίες παραμελούνται ή βασανίζονται ζώα. Τα ζώα έχουν δικαίωμα στην ευζωία χωρίς φόβο και πόνο, κι εμείς έχουμε την ευθύνη να τα προστατεύσουμε αν αυτό παραβιάζεται.

– Προσφέρετε βοήθεια σε ανθρώπους που δυσκολεύονται να φροντίσουν τα ζώα τους: Τα ζώα δεν παραμελούνται πάντα λόγω έλλειψης αγάπης. Ένας κηδεμόνας μπορεί να μην έχει σε όλες τις περιόδους της ζωής του τα ίδια ψυχολογικά και υλικά αποθέματα για να αντεπεξέλθει στις ανάγκες του κατοικιδίου του. Είναι σημαντικό κάθε άνθρωπος να έχει έναν υποστηρικτικό κύκλο στον οποίο θα μπορεί να απευθυνθεί όταν χρειάζεται βοήθεια. Αν κάποιος γνωστός σας δεν έχει τη δυνατότητα να φροντίσει κατάλληλα ένα ζώο, συζητήστε το και προσφέρετέ του τη βοήθειά σας, ή προτείνετέ του να τον βοηθήσετε να βρείτε στο ζώο ένα νέο σπίτι σε περίπτωση που νιώθει ότι δεν μπορεί να συνεχίσει.

Σχετικά άρθρα

Λαθροθηρία στη Ζάκυνθο- Νεκρά χιλιάδες προστατευόμενα πουλιά παρά την απαγόρευση του ανοιξιάτικου κυνηγιού από το 1983

Τι να κάνετε για να μη φέρνει ο σκύλος σας στο σπίτι τα αλλεργιογόνα της άνοιξης

Γιατί σταμάτησε ξαφνικά να περπατάει η γάτα σας – Ποια ασθένεια ίσως κρύβεται