Μόνος στο σπίτι: Πώς θα περάσει ο σκύλος σας καλύτερα όταν λείπετε
Αγγελική Μακρή
09/05/2025

H ζωή με έναν σκύλο περιλαμβάνει πολλές στιγμές μαζί του, αλλά και, δυστυχώς, μακριά του. Όσο και να τον αγαπάμε, όση αδυναμία και να του έχουμε, αναπόφευκτα, θα πρέπει καθημερινά να λείψουμε από το σπίτι για κάποιες ώρες, χωρίς τη δυνατότητα να έρθει μαζί μας.
Σπουδές, εργασία, επαγγελματικά ταξίδια, είναι μερικοί από τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι λείπουν από το σπίτι, χωρίς τη δυνατότητα να πάρουν τον σκύλο τους μαζί. Οι υποχρεώσεις όλων είναι διαφορετικές, μπορεί να αλλάξουν κατά τη διάρκεια της συμβίωσης με έναν σκύλο, όμως καταλήγουν στο ίδιο γεγονός: Ο τετράποδος συγκάτοικος πρέπει αναγκαστικά να μείνει πίσω και να περιμένει να επιστρέψει ο άνθρωπός του.

Ευτυχώς στη χώρα μας, γίνονται αργά, αλλά έστω και αυτά τα βήματα όπου οι σκύλοι επιτρέπονται σε περισσότερα μέρη, όπως στα εμπορικά καταστήματα. Αυτό δεν αλλάζει όμως το γεγονός πως πρέπει να αποχωριζόμαστε τον τετράποδο συγκάτοικό μας αρκετά συχνά.
Πώς νιώθει ο σκύλος όταν φεύγετε
Ο σκύλος είναι ένα πολύ κοινωνικό πλάσμα, το οποίο έχει ανάγκη την παρουσία και τη συντροφιά των ανθρώπων του. Ανάλογα και με τις προηγούμενες εμπειρίες που είχε, πριν έρθει σε εσάς, διαμορφώνει χαρακτήρα μέρα με τη μέρα και προσπαθεί να προσαρμοστεί στη δική σας καθημερινότητα. Σε κανέναν σκύλο δεν αρέσει να μένει μόνος του, καθώς βιώνει εκείνη τη στιγμή μια μικρή εγκατάλειψη. Ακόμα και να έχει συνηθίσει την απουσία σας, όση ώρα λείπετε δεν νιώθει άνετα. Αρκετοί από εσάς ίσως να έχετε διαπιστώσει πως το κατοικίδιό σας δεν τρώει, ούτε πίνει νερό μέχρι να επιστρέψετε, εξαιτίας του άγχους που νιώθει.
Πώς θα κάνετε την απουσία σας πιο υποφερτή για τον σκύλο
Η σχέση με τον σκύλο χτίζεται διαρκώς. Τον εκπαιδεύουμε, τον φέρνουμε σε επαφή με νέα ερεθίσματα και εμπειρίες, διορθώνουμε και επιβραβεύουμε τις συμπεριφορές του. Από τη στιγμή που είναι αδύνατον να είστε αχώριστοι, μπορείτε να δημιουργήσετε τις προϋποθέσεις, ώστε οι ώρες μακριά σας να γίνουν πιο ευχάριστες ή έστω, λιγότερο στρεσογόνες. Δείτε πώς θα το πετύχετε:
1. Αφιερώστε χρόνο σε εκείνον πριν φύγετε
Ξέρουμε, δεν προλαβαίνετε, δεν σας αρέσει το πρωινό ξύπνημα, και άλλες τέτοιες δικαιολογίες. Όμως, η ζωή με έναν σκύλο έχει υποχρεώσεις και χρειάζονται κάποιες μικρές θυσίες από τη μεριά σας, προκειμένου να είναι ευτυχισμένος και ήρεμος. Οργανώστε τον χρόνο σας έτσι ώστε πριν φύγετε να πάτε έναν καλό περίπατο μαζί. Όχι μόνο για τουαλέτα, αλλά για να μυρίσει, να περπατήσει, να εκτονώσει την ενέργειά του. Με αυτό τον τρόπο, θα γυρίσει σπίτι και όσο λείπετε, θα έχει λιγότερη ενέργεια να διοχετεύσει. Αφού γυρίσετε, δώστε του πολλά χάδια, παίξτε με το αγαπημένο του παιχνίδι για λίγα λεπτά και κάντε ό,τι άλλο του αρέσει να κάνει. Αν δεν κάνετε τίποτα από αυτά, το πιο πιθανό είναι να κλαίει, να γαβγίζει, να εμφανίσει άγχος και να ξεσπάσει σε έπιπλα, παπούτσια και ό,τι άλλο βρει διαθέσιμο.
2. Δώστε του παιχνίδια, αποκλειστικά για τις ώρες που θα λείπετε
Επιλέξτε ειδικά κόκκαλα για μάσημα, παιχνίδια όπου μπορεί να κρυφτεί λίγη τροφή ή λιχουδιά, στρωματάκια πάνω στα οποία θα βάζετε λιχουδιές για να γλείφει (licking mat). Δείτε αν θα τα βρει ενδιαφέροντα και φροντίστε να του τα αφήνετε μόνο όταν λείπετε, έτσι ώστε να μην τα βαρεθεί σύντομα.
3. Αφήστε ό,τι χρειάζεται για τις βασικές του ανάγκες
Ελέγξτε ότι έχει νερό στο μπολ και λίγη τροφή, σε περίπτωση που πεινάσει ή θέλει να νιώσει ανακούφιση τρώγοντας. Η ποσότητα του φαγητού που αφήνετε εξαρτάται και από το ωράριο που έχει καθημερινά στα γεύματα. Επιπλέον, βεβαιωθείτε ότι έχει πρόσβαση στο κρεβάτι του, για παράδειγμα ότι δεν έχετε αφήσει κατά λάθος κάποιο αντικείμενο πάνω του ή το έχετε αφήσει έξω να αεριστεί. Όσο για την τουαλέτα του, αν έχει μάθει την πάνα, αφήστε μία καθαρή πάνα στο σημείο που πηγαίνει. Τέλος, ανάλογα με τη θερμοκρασία που έχει έξω, διαμορφώστε και αυτή του δωματίου, ανοίγοντας ή κλείνοντας παράθυρα, βάζοντας μια έξτρα κουβέρτα αν έχει κρύο, δημιουργώντας δροσιά με ανεμιστήρα, κλιματιστικό ή στρώμα δροσιάς.
4. Φερθείτε φυσιολογικά
Πριν φύγετε και μόλις επιστρέψετε, δείξτε ηρεμία, χωρίς δραματικές ατάκες τύπου “Συγνώμη που θα σε αφήσω”, “Σου έλειψα;”, “Αχ, πού είναι το παιδί μου;” και άλλα τέτοια που λένε οι σκυλογονείς. Αν αισθανθεί ο σκύλος ότι είστε αγχωμένοι ή έχετε ένταση για κάτι, θα την υιοθετήσει κι εκείνος. Αυτό θα του προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη ανασφάλεια κάθε φορά που θα φεύγετε ή θα επιστρέφετε σπίτι και θα αντιδράει άσχημα. Αν όμως τον χαιρετήσετε με ηρεμία ή του μάθετε μια ατάκα όπως “θα επιστρέψω”, θα δείτε διαφορά στο πώς θα βιώνει τον αποχωρισμό.
Δημιουργήστε ένα ασφαλές και ενδιαφέρον περιβάλλον για τον σκύλο σας, κατά τη διάρκεια της απουσίας σας. Αν δυσκολευτείτε, ζητήστε τη βοήθεια ενός εκπαιδευτή για να σας συμβουλεύσει στο πώς θα φεύγετε και θα επιστρέφετε σπίτι χωρίς να του δημιουργείτε άγχος και ανασφάλεια.