Πώς τα παλαιού τύπου κολάρα γίνονται παγίδα θανάτου για τις γάτες
Στέλλα Πανοπούλου
22/05/2025

Ένα δυσάρεστο περιστατικό συνέβη αυτές τις μέρες στην Κομοτηνή με καλό όμως τέλος. Μια ημιαδέσποτη γατούλα παγιδεύτηκε από το κολάρο που της φόρεσε κάποιος σε γειτονιά της πόλης.
Η γατούλα μέσα στην ατυχία της στάθηκε τυχερή καθώς τη διέσωσε η σύζυγος του κτηνίατρου Αντώνη Λιάπη.
Το να φοράτε στη γάτα σας κολάρο με την ταυτότητά της μπορεί να φαντάζει ο ιδανικός τρόπος για να μην τη χάσετε. Είναι κάτι χαριτωμένο και ακίνδυνο.
Δυστυχώς, όμως, αν δεν επιλέξετε το σωστό κολάρο, η γάτα σας διατρέχει πολλούς κινδύνους, και υπάρχει περίπτωση να απειληθεί ακόμα και η ζωή της.
Στο παρακάτω βίντεο βλέπετε έναν από τους κυριότερους κινδύνους των παραδοσιακών κολάρων, τα οποία μπορούν ακόμα και να κοστίσουν τη ζωή του κατοικιδίου σας.
Τα λεγόμενα κολάρα παλαιού τύπου με παραδοσιακό κούμπωμα, τα οποία δεν διαθέτουν ασφάλεια ώστε να μπορούν να ξεκλειδώσουν αυτόματα αν η γάτα παγιδευτεί κάπου, μπορούν να γίνουν εξαιρετικά επικίνδυνα για το αγαπημένο σας κατοικίδιο, απειλώντας το με τραυματισμό ή ακόμα και με θάνατο σε περίπτωση που πιαστούν από κάτι. Μπορούν να προκαλέσουν πνιγμό, ασφυξία, ή να μπλεχτούν σε αυτά τα πόδια της γάτας, με ιδιαίτερα άσχημα αποτελέσματα.
Ας δούμε τους λόγους για τους οποίους τα παλαιού τύπου κολάρα για γάτες θεωρούνται τόσο επικίνδυνα:
Δεν διαθέτουν μηχανισμό ασφαλείας
Τα απλά, παραδοσιακά κολάρα, δεν διαθέτουν μηχανισμό αυτόματης απελευθέρωσης. Αυτό σημαίνει ότι αν πιαστούν από κάτι, ενδέχεται η γάτα να μην μπορεί να ξεφύγει, να τραυματιστεί ή να πνιγεί. Ακόμα κι αν δεν γίνει κάτι απ’ αυτά, αν η γάτα πιαστεί σε ένα ξύλο ή σε έναν φράχτη, χωρίς να είναι σε θέση να ξεφύγει, μπορεί ακόμα και να της επιτεθούν σκυλιά, ή να πεθάνει από την πείνα και τη δίψα.
Κίνδυνος τραυματισμού
Ένα πολύ στενό κολάρο μπορεί να προκαλέσει σοβαρό ερεθισμό στο δέρμα της γάτας αλλά και στον λαιμό της, ενώ ένα πολύ χαλαρό μπορεί να πιαστεί οπουδήποτε, πνίγοντάς την.
Όπως επισημαίνει ο κτηνίατρος Αντώνης Λιάπης, του οποίου η γυναίκα διέσωσε στην Κομοτηνή τη γάτα, εξίσου επικίνδυνα είναι και τα ελαστικά (λαστιχένια) κολάρα. Η εναλλακτική είναι Κολάρα ασφαλείας (ή “breakaway”).
Αν επιμένετε να φορέσετε στη γάτα σας περιλαίμιο, υπάρχουν στο εμπόριο ειδικά κολάρα νέου τύπου, με μηχανισμό ασφαλείας ο οποίος απελευθερώνει τη γάτα, καθώς το κολάρο ανοίγει αν τραβηχτεί με αρκετή δύναμη, επιτρέποντας στη γάτα να ξεφύγει αν πιαστεί από κάπου, χωρίς τραυματισμούς ή τον κίνδυνο πνιγμού.
Ο κτηνίατρος Αντώνης Λιάπης αναφέρει:
“Εάν επιμένετε να της φορέσετε περιλαίμιο, τότε, διαλέξτε περιλαίμιο ασφαλείας με πλαστική (συνήθως) πόρπη (break away clip/collar), Είναι κατασκευασμένη με τέτοιο τρόπο, ώστε εάν σκαλώσει και παγιδευτεί κάπου η γάτα, με την πίεση που θα ασκήσει για να φύγει, η πόρπη απασφαλίζει/ανοίγει αυτόματα μόνη της και η γάτα απελευθερώνεται.
Η τιμή του περιλαιμίου ασφαλείας είναι ίδια με το κλασικό επικίνδυνο κολάρο (με μεταλλικό πείρο που περνάει μέσα στην τρύπα του περιλαίμιου). Προσοχή, όμως, διότι κυκλοφορούν και άλλα, με πλαστική πόρπη, τα οποία χαρακτηρίζονται ως ταχείας απελευθέρωσης (Quick Release), αλλά δεν αναφέρονται πάντα στη δυνατότητα της γάτας να απεγκλωβιστεί μόνη της, αλλά στην ευκολία του κηδεμόνα της να αφαιρέσει το περιλαίμιο.
Εάν δεν είστε σίγουροι, επειδή οι πόρπες μοιάζουν πολύ μεταξύ τους, πρώτα ανοίξτε την και παρατηρήστε τα δύο δοντάκια που την ασφαλίζουν. Εάν στα άκρα τους είναι κάπως στρογγυλεμένα, τότε είναι ασφαλείας (επιθυμητό), εάν όμως είναι αιχμηρά, τότε δεν είναι ασφαλείας (μη επιθυμητό). Στην πρώτη περίπτωση, με συγκεκριμένη δύναμη τα δοντάκια «γλιστρούν», η πόρπη ανοίγει στα δύο και η γάτα φεύγει, ενώ στη δεύτερη τα αιχμηρά άκρα/δοντάκια δεν επιτρέπουν το άνοιγμά της και η γάτα παγιδεύεται. Αυτή η μικρή κατασκευαστική λεπτομέρεια είναι η δικλείδα ασφαλείας, που μπορεί σώσει τη ζωή της γάτας.

Κάντε τη δοκιμή και μόνοι σας. Τραβήξτε με «σχετική» δύναμη (όση μπορεί να ασκήσει μια γάτα) τα δύο άκρα της πόρπης. Εάν η πόρπη ανοίξει, είναι ασφαλείας, εάν δεν ανοίξει δεν είναι.
ΠΡΟΣΟΧΗ: To περιλαίμιο ασφαλείας δεν είναι απολύτως βέβαιο ότι θα ανοίξει, εάν η γάτα δεν έχει μεγάλη δύναμη ή υπάρχει κάποια ιδιαίτερη συνθήκη εγκλωβισμού. Γι αυτό δεν τα βάζουμε ποτέ σε μικρά γατάκια (άλλωστε αυτά αναπτύσσονται γρήγορα και αλλάζουν μέγεθος και βάρος).
Επίσης, θα πρέπει πριν το φορέσουμε στη γάτα, να δοκιμάσουμε αρκετές φορές την πόρπη ασφαλείας, ανοίγοντας και κλείνοντάς την με τα χέρια μας. Εάν δούμε ότι είναι δύσκολο να ανοίξει, τότε, για μεγαλύτερη σιγουριά, μπορούμε να “λειάνουμε” τα δύο εσωτερικά δοντάκια της πόρπης, με μία λίμα νυχιών, ώστε να μικρύνουν και να αποσυνδέονται πολύ ευκολότερα από το άλλο τμήμα της. 1 ή 2 χιλιοστά λιμάρισμα, αυξάνουν την ευαισθησία της πόρπης ασφαλείας και επομένως τη δυνατότητα της γάτας να απεγκλωβιστεί. Το πόσο θα λιμάρουμε τα δοντάκια το αποφασίζουμε εμείς με δοκιμές αντίστασης. Δυστυχώς, η εργοστασιακή “ρύθμιση” είναι πολλές φορές “σκληρή” και υπάρχουν μαρτυρίες για γάτες που αν και φορούσαν κολάρο ασφαλείας, εγκλωβίστηκαν.

Σε κάθε περίπτωση, ΔΕΝ ΦΟΡΑΜΕ ΠΟΤΕ περιλαίμια οποιασδήποτε μορφής στις γάτες.”
Για αυτό συνιστάται να συμβουλεύεστε τον κτηνίατρό σας, ο οποίος θα σας προτείνει την πιο ασφαλή λύση ώστε να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.