Έχετε έναν ζηλιάρη σκύλο και θέλετε να πάρετε και άλλον; Τι μπορείτε να κάνετε για να τα πάνε καλά
Team Petmou
07/07/2025

Ζείτε μαζί με τον αγαπημένο σας σκύλο και έχετε αναπτύξει μια βαθιά και μοναδική σχέση. Είναι ο σύντροφός σας στις καλές και τις δύσκολες στιγμές. Ξαφνικά, η σκέψη να υιοθετήσετε έναν δεύτερο αρχίζει να ωριμάζει στο μυαλό σας.
Και λέτε; Γιατί όχι; Θέλετε να έχει παρέα ο σκύλος σας. Ή μπορεί να ερωτευτήκατε ένα κουταβάκι σε καταφύγιο και θέλετε να του δώσετε μια δεύτερη ευκαιρία.
Όμως υπάρχει ένας προβληματισμός: Ο σκύλος σας είναι έντονα ζηλιάρης. Πώς θα αντιδράσει σε αυτή την αλλαγή; Θα αποδεχτεί τον νέο σκύλο ή θα τον δει ως απειλή και θα αρχίσουν τα μαλλιοτραβήγματα; Το μυστικό πάντα κρύβεται στη γνώση, τη σωστή προετοιμασία, τη συνέπεια και την υπομονή.

Κατανοώντας τη ζήλια στους σκύλους
Η ζήλια στους σκύλους δεν είναι πρόβλημα που πρέπει να «διορθωθεί» με τιμωρία ή αυστηρότητα. Είναι μια έκφραση συναισθηματικής ανασφάλειας καθώς ο σκύλος σας ανησυχεί μήπως χάσει την προσοχή, την προνομιακή θέση του, την αγάπη σας. Γίνεται ανασφαλής, κάτι που είναι λογικό.
Η ζήλια μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως το να γαβγίζει όταν χαϊδεύετε τον άλλον σκύλο. Επίσης μπορεί να προσπαθήσει να σας δαγκώσει, να σας σπρώξει ή να μπει ανάμεσα σε εσάς και τον νέο σκύλο. Μπορεί επίσης να γίνει υπερκινητικός, οι αντιδράσεις του να έχουν ένταση, ακόμα και να απομακρυνθεί από εσάς.
Ο στόχος σας είναι να βοηθήσετε τον σκύλο σας να νιώσει ασφάλεια και να καταλάβει ότι η αγάπη σας δεν μειώνεται απλώς διευρύνεται. Γι’ αυτό εσείς πρέπει να έχετε υπομονή, καλή διάθεση και αγάπη και για τους δύο.
Η σωστή προετοιμασία είναι το παν
Θα πρέπει να εργαστείτε εντατικά στο project “δεύτερος σκύλος”, νωρίτερα από την άφιξή του αλλά και στην αρχή της γνωριμίας. Ο πρώτος σκύλος ίσως δυσκολευτεί, όπως αναφέραμε, και υπάρχουν κάποια πράγματα που θα προετοιμάσουν το έδαφος κατάλληλα. Δείτε πώς θα το καταφέρετε:
Ενισχύστε τη σχέση σας με τον πρώτο σκύλο. Κάθε φορά που ο ζηλιάρης σκύλος δείχνει ανεκτικότητα, ήρεμη συμπεριφορά ή επιχειρεί να παίξει με τον νέο συγκάτοικο, ανταμείψτε τον με λιχουδιές, επαίνους, χάδια, φιλιά και αγκαλιές. Η θετική ενίσχυση κάνει τον νέο σκύλο να είναι ευπρόσδεκτος καθώς συνδέεται με θετικά γεγονότα.

Επιλέξτε με προσοχή τον νέο σας σκύλο. Μην υιοθετήσετε έναν νέο σκύλο με γνώμονα μόνο την εμφάνιση ή την ηλικία. Σκεφτείτε ότι αν ο πρώτος σκύλος είναι κυριαρχικός, ίσως χρειάζεται έναν πιο ήρεμο σύντροφο. Αν είναι πολύ παιχνιδιάρης, ένας σκύλος παρόμοιας ενέργειας μπορεί να του ταιριάξει. Η ηλικία παίζει ρόλο καθώς ένα κουτάβι μπορεί να στρεσάρει έναν ηλικιωμένο σκύλο. Ιδανικά, ζητήστε τη γνώμη εκπαιδευτή ή ακόμα και του φιλοζωικού συλλόγου που γνωρίζει καλά τις προσωπικότητες των σκύλων που υπάρχουν στο καταφύγιο.
Οργανώστε κατάλληλα τον χώρο σας. Η προετοιμασία του σπιτιού είναι μείζονος σημασίας. Γι’ αυτό θα πρέπει να δημιουργήσετε ξεχωριστά σημεία για φαγητό, ύπνο και ξεκούραση. Μια καλή ιδέα είναι να χρησιμοποιήσετε παιδικές πορτούλες ή κάγκελα για προσωρινό διαχωρισμό. Μην μετακινήσετε τα προσωπικά αντικείμενα του πρώτου σκύλου (κουβέρτα, κρεβάτι, μπολ, παιχνίδια) καθώς αυτό ενισχύει την αίσθηση ασφάλειας και σταθερότητας.
Η πρώτη γνωριμία- Πώς θα γίνει σωστά
Η πρώτη επαφή είναι καθοριστική. Για να γίνει ήρεμη, φροντίστε να μην τραβάτε κανέναν από τους δύο από το λουρί, ώστε να μην ζορίζονται. Αν θέλουν να έρθουν σε επαφή, αφήστε τους, χωρίς πίεση ή εξαναγκασμό. Αν υπάρξει ένταση, απομακρύνετε τους με ηρεμία και προσπαθήστε ξανά αργότερα. – Κάντε πολλαπλές, σύντομες επαφές ώστε να φύγει σιγά σιγά το άγχος. Αν η πρώτη γνωριμία συνοδευτεί από λιχουδιές και επαίνους, ο ζηλιάρης σκύλος θα αρχίσει να συνδέει την παρουσία του νέου με θετικές εμπειρίες όπως συμβαίνει και στα μικρά παιδιά.
Αν τα πράγματα είναι δύσκολα, περιορίστε προσωρινά τους σκύλους και κάντε και πάλι τη διαδικασία σιγά σιγά όταν τα πράγματα θα είναι πιο ήσυχα. Μπορεί όλο αυτό να πάρει χρόνο αλλά σε καμία περίπτωση μην τα παρατήσετε. Η γνώμη ενός ειδικού είναι πάντα απαραίτητη.

Οι πρώτες μέρες στο σπίτι
Κάθε αρχή και δύσκολη, όμως οι πρώτες μέρες είναι πολύ σημαντικές για τη συμβίωση των δύο σκύλων. Αν γίνει κακή αρχή, όπως αναφέραμε, θα πρέπει να επιτηρείτε και τους δύο σκύλους, να δείτε ότι δεν νιώθουν άγχος και, το κυριότερο, ότι δεν θα ξεσπάσει πολεμική σύρραξη μέσα στο σπίτι. Μερικές κινήσεις αναλυτικά που μπορείτε να κάνετε είναι:
1. Τηρήστε αποστάσεις ασφαλείας. Για τις πρώτες μέρες θα πρέπει να εποπτεύετε στενά κάθε αλληλεπίδραση. Μην αφήνετε τα σκυλιά μόνα τους χωρίς επίβλεψη, ούτε καν με τα παιδιά σας καθώς ίσως πανικοβληθούν. Κρατήσετε ξεχωριστούς χώρους ύπνου και φαγητού. Μια τυχαία διαμάχη για ένα παιχνίδι ή ένα κόκκαλο μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση καθώς μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για σκυλοκαβγά.
2. Δεν αμελείτε τον πρώτο σας σκύλο. Είναι βασικό να μην παραμελείτε τον πρώτο σκύλο σας, αλλά να έχετε για αυτόν στιγμές αποκλειστικής προσοχής. Αποφύγετε τις φωνές, τις χειρονομίες, τα κλάματα, τις τιμωρίες και τις φράσεις όπως «μην είσαι ζηλιάρης» καθώς η ζήλια είναι ένστικτο, όχι ελάττωμα. Όσο για τον νέο σκύλο, ενισχύστε τη σχέση μεταξύ τους χωρίς να δημιουργείτε ”συγκρίσεις”.
3. Σταδιακή ενσωμάτωση των δύο σκύλων σε κοινές δραστηριότητες. Μετά τις πρώτες ήρεμες ημέρες, ξεκινήστε τις κοινές βόλτες, αλλά με λίγη απόσταση και διαρκή επιτήρηση. Ενθαρρύνετε το κοινό παιχνίδι, με παρακολούθηση και εναλλαγή παιχνιδιών. Όταν είστε σπίτι, αφήστε τα σκυλιά να χαλαρώσουν μαζί (π.χ. δίπλα σας στον καναπέ ή στον κήπο), πάντα υπό επίβλεψη
Μερικά πράγματα που δεν θα πρέπει να ξεχνάτε είναι:
Η συνύπαρξη των δύο σκύλων πρέπει να γίνει μέρος της καθημερινότητάς τους και όχι εξαναγκασμός. Μην περιμένετε να γίνουν «κολλητοί» από την πρώτη εβδομάδα. Ορισμένοι σκύλοι χρειάζονται εβδομάδες ή και μήνες. Δείξτε κατανόηση και σεβασμό στον προσωπικό τους ρυθμό.
Να θυμάστε πάντα πως η ζήλια στον σκύλο σας δεν είναι εμπόδιο, αντίθετα είναι μια ευκαιρία να τον κατανοήσετε βαθύτερα και να του προσφέρετε μεγαλύτερη συναισθηματική υποστήριξη. Με αγάπη, υπομονή και συνεπή καθοδήγηση, μπορείτε να πετύχετε μια αρμονική σκυλοοικογένεια.
Θυμηθείτε πως το δέσιμο δύο αγνώστων σκυλιών δεν είναι θέμα τύχης, αντιθέτως είναι θέμα σωστού σχεδιασμού και σχέσης. Ο ζηλιάρης σκύλος σας μπορεί να βρει στον νέο του συγκάτοικο έναν φίλο ζωής. Αυτό δεν θέλετε και εσείς;