string(0) ""

Γιατί ποιους λόγους ένας σκύλος μπορεί να τρώει πέτρες; Τι να κάνετε για να τον σταματήσετε

Μυρτώ Τζώρτζου

01/07/2025

Photo: Shutterstock

Οι σκύλοι μας αρέσκονται στο να μασάνε ό,τι βρουν μπροστά τους. Κάποιες μάλιστα φορές θα τους δείτε να μασάνε και να τρώνε πέτρες. Αυτή είναι μια παράξενη συμπεριφορά των ζώων αυτών αλλά δεν είναι ασυνήθιστη.

Αν και ο σκύλος σας είναι από αυτούς, είναι λογικό να αναρωτηθείτε: ”Γιατί ο σκύλος μου μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο την ώρα που του δίνω το καλύτερο φαγητό και τις πιο γευστικές λιχουδιές;”. Λογική σκέψη, δεν λέμε.

Σε αυτή όμως την περίπτωση πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι αυτό είναι κάτι πολύ επικίνδυνο που μπορεί να τον οδηγήσει σε εντερική απόφραξη, πεπτικά προβλήματα και πνιγμό.

Οι λόγοι που οι σκύλοι τρώνε πέτρες

Το να τρώει ένα σκύλος πέτρες μπορεί να είναι το αποτέλεσμα ιατρικών, συμπεριφορικών ή ψυχολογικών προβλημάτων. Όταν ένας σκύλος τρώει εμμονικά μη φαγώσιμα αντικείμενα, η αιτία μπορεί να είναι η pica, μια διατροφική διαταραχή σκύλων και γατών, που γενικά εμφανίζεται λόγω μιας διατροφικής ανεπάρκειας στη διατροφή τους.

Άλλα σκυλιά μπορεί να έχουν μη διαγνωσμένες ιατρικές διαταραχές όπως διαβήτη, εσωτερικά παράσιτα ή σκουλήκια ή όγκους. Τα κουτάβια μπορεί να δαγκώσουν, να μασήσουν ή να καταπιούν πέτρες σε αναζήτηση ανακούφισης από τον πόνο της οδοντοφυΐας.

Φυσικά, τα σκυλιά μπορεί επίσης να μασάνε πέτρες επειδή θέλουν να τραβήξουν την προσοχή σας. Το ζώο σας μπορεί να είναι ανήσυχο, ενοχλημένο ή απογοητευμένο.

Για να φτάσετε στη ρίζα τού γιατί το κατοικίδιό σας τρώει πέτρες, θα πρέπει να ξεκινήσετε με μια επίσκεψη στον κτηνίατρό σας. Εκείνος θα κάνει τις απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις για θα ελέγξει ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα. Από την άλλη θα σας θέσει και κάποιες ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο ζωής του για να διαπιστώσει αν το πρόβλημα είναι συμπεριφορικό.

Κίνδυνοι που σχετίζονται με την κατανάλωση πετρών

Το να τρώει ο σκύλος σας πέτρες δεν είναι κάτι καλό. Μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας και τραυματισμούς που έχουν ως αποτέλεσμα την ανάγκη χειρουργικής επέμβασης. Τα προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν είναι:

1. Απόφραξη εντέρου

Εάν το ζώο σας καταπιεί μια αρκετά μεγάλη πέτρα, μπορεί να προκληθεί απόφραξη που θα έχει ως αποτέλεσμα να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για να αφαιρεθεί. Η εντερική απόφραξη εμποδίζει τα σκυλιά να λαμβάνουν επαρκή διατροφή και μπορεί να προκαλέσει εμετό ή λήθαργο. Εάν νομίζετε ότι ο σκύλος σας έχει καταπιεί κάτι, επισκεφθείτε αμέσως τον κτηνίατρό σας για να το επιβεβαιώσετε με ακτινογραφία και να το αφαιρέσετε.

2. Διάτρηση στομάχου ή εντέρου

Οι αιχμηρές πέτρες μπορεί να προκαλέσουν διάτρηση στομάχου ή εντέρου καθώς περνούν μέσα από τον πεπτικό σωλήνα του ζώου. Εάν ο σκύλος σας πονάει ή εμφανίζει σημάδια διάτρησης, θα πρέπει να τον πάτε και σε αυτή την περίπτωση στον κτηνίατρο.

3. Σπάσιμο δοντιών

Ένα άλλο πράγμα που μπορεί να πάθει όταν μασήσει σκληρές πέτρες είναι να σπάσει ή να καταστρέψει τα δόντια του, με αποτέλεσμα να χρειαστεί οδοντιατρική εργασία ή ακόμη και αφαίρεση δοντιών. Οι οδοντιατρικές εργασίες σε σκύλους γίνονται με αναισθησία και, ως εκ τούτου, ενέχουν ορισμένους πρόσθετους κινδύνους.

Αναστάτωση στομαχιού

Ακόμη και μικρά βότσαλα την ώρα που βρίσκεστε στη θάλασσα να καταπιεί ο σκύλος σας μπορούν να ερεθίσουν το στομάχι του. Μπορεί να του δημιουργήσουν διάρροια ή να τον κάνουν να κάνει εμετό.

left arrow
right arrow

Πώς να σταματήσετε τον σκύλο σας να τρώει πέτρες

Αρχικά αποφύγετε περιοχές που έχουν πολλές πέτρες. Αν ο σκύλος σας δεν είναι κοντά σε πέτρες, δεν μπορεί και να τις φάει. Δοκιμάστε να αλλάξετε τον τόπο που τον βγάζετε βόλτα. Αν βρίσκεστε σε πόλη, αναζητήστε πάρκα για σκύλους που δεν έχουν χαλίκι.

Η βασική εκπαίδευση υπακοής είναι το πρώτο σημαντικό βήμα για να σταματήσει αυτή η επικίνδυνη συμπεριφορά. Η διδασκαλία των σκύλων και των κουταβιών δύο σημαντικών βασικών εντολών, “άφησέ το” και “πέταξέ το”, αποτελεί το θεμέλιο για την επιτυχή παύση αυτής της συνήθειας.

Όταν λοιπόν βλέπετε τον σκύλο σας να μασουλάει μια πέτρα, πείτε του να την “πετάξει” με ήρεμο αλλά σταθερό τόνο. Έτσι μαθαίνει να απελευθερώνει με ασφάλεια τις πέτρες από το στόμα του.

Εάν ο σκύλος σας εκδηλώνει ενδιαφέρον να μυρίζει ή να ψαχουλεύει γύρω από πέτρες, χρησιμοποιήστε την εντολή “άφησέ το”. Αν τον τρομάξετε, μπορεί να προσπαθήσει να ξεφορτωθεί γρήγορα την πέτρα και να την καταπιεί (πράγμα που μπορεί να του προκαλέσει πνιγμό.)

Στη συνέχεια, ανακατευθύνετε την προσοχή του με ένα παιχνίδι ή μια λιχουδιά ως ανταμοιβή. Και επιβραβεύστε τον επίσης με αγκαλιές, τρίψιμο της κοιλιάς, κομπλιμέντα και τα σχετικά.

Όταν τα σκυλιά κατανοήσουν αυτές τις εντολές, θα τους είναι πιο εύκολο να αγνοούν ή να ρίχνουν τις πέτρες από το στόμα τους.

Τέλος δώστε στον σκύλο σας μια τροφή με όλα τα απαραίτητα για αυτόν συστατικά ώστε να μην υπάρχουν διατροφικές ελλείψεις. Μην αλλάξετε όμως την τροφή μόνοι σας. Συμβουλευτείτε πρώτα τον κτηνίατρό σας.

Σχετικά άρθρα

Νέο Νευρολογικό Τμήμα στην Πλακεντία Θεσσαλονίκης -Για διαταραχές του νευρικού συστήματος

Δείτε ποιοι είναι οι σκύλοι που κινδυνεύουν περισσότερο από θερμοπληξία

Πώς αντέδρασε η σκυλίτσα Σιένα όταν διαισθάνθηκε την επικείμενη κρίση επιληψίας ενός αγνώστου