Δείτε αν μπορεί να φάει ο σκύλος σας μέλι
Αγγελική Μακρή
14/07/2025

Από τη χρήση του σε προϊόντα ομορφιάς μέχρι σε ευφάνταστες συνταγές, το μέλι βρίσκεται στα περισσότερα σπίτια. Είναι όμως μια τροφή που μπορεί να καταναλώσει με ασφάλεια ο σκύλος;
Oι διατροφολόγοι το προτείνουν ως μια υγιεινή εναλλακτική γεύση αν θέλετε να φάτε κάτι γλυκό, οι ηλικιωμένοι το αποκαλούν “ελιξίριο της ζωής”. Τι λένε όμως οι κτηνίατροι;
Κάθε τι που τρώμε, έχουμε και έναν υποψήφιο δοκιμαστή, ο οποίος το κάνει και εθελοντικά, χωρίς αμοιβή. Μιλάμε φυσικά για τον σκύλο μας, ο οποίος ξυπνάει από ύπνο βαθύ, βουτάει από τον καναπέ, κάνει απίστευτα ακροβατικά, προκειμένου να δοκιμάσει την τύχη του μπας και του δώσουμε μια μπουκιά από αυτό που τρώμε. Ό,τι και να είναι αυτό. Από τις πιο συνηθισμένες διαφωνίες που έχουμε με τον κτηνίατρο, είναι στο τι πραγματικά του δίνουμε να φάει και πόσο. Καμιά φορά ενώ ξέρουμε πως δεν πρέπει να δίνουμε συγκεκριμένες τροφές στον σκύλο, εμείς το κάνουμε, χωρίς να συνειδητοποιούμε ότι βάζουμε τον τετράποδο φίλο μας σε κίνδυνο.

Επιτρέπεται να φάει ο σκύλος μέλι;
Είναι μια τροφή που τη χρησιμοποιούμε καθημερινά: Στο ψωμί, τα δημητριακά, το τσάι, τις τηγανίτες, ακόμα και την φέτα στο φούρνο. Πολλές φορές όταν μας πονάει ο λαιμός, τρώμε μια κουταλιά μέλι για να νιώσουμε καλύτερα. Για τους ανθρώπους λοιπόν δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην κατανάλωσή του. Ας δούμε τι ισχύει για τον σκύλο σας, αν και ο απόλυτα αρμόδιος για τη διατροφή του είναι ο κτηνίατρος.
Το μέλι έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να ανακουφίσει αλλεργίες, πληγές, ασθένειες όπως ο βήχας του κυνοκομείου. Πιο συγκεκριμένα:
– Βοηθάει στις εποχικές αλλεργίες που σχετίζονται με το περιβάλλον. Το μέλι χωρίς συντηρητικά περιέχει γύρη που υπάρχει στην ατμόσφαιρα και η κατανάλωσή του βοηθάει τον σκύλο στο να συνηθίσει σταδιακά στα αλλεργιογόνα. Ο οργανισμός του σκύλου μέσα από το μέλι, προετοιμάζεται έτσι ώστε όταν εκτεθεί στο περιβάλλον, να αντιδράσει πιο ήπια.
– Αν ο σκύλος έχει μικρές πληγές από τραυματισμούς, το μέλι έχει αντιβακτηριακές ικανότητες, οπότε μια μικρή ποσότητα πάνω στην πληγή, θα δώσει στην περιοχή την υγρασία που χρειάζεται ενώ ταυτόχρονα θα την επουλώνει. Βέβαια, δεν θα πρέπει ο σκύλος να το γλείψει, κάτι που μπορείτε να πετύχετε μόνο αν του φορέσετε ένα Ελισαβετιανό κολάρο.
– Το μέλι μπορεί να κατευνάσει στομαχικές διαταραχές που πιθανόν έχει ο σκύλος, όπως η διάρροια ή καούρες.
– Ο βήχας του κυνοκομείου δεν προσβάλει μόνο τους σκύλους που βρίσκονται σε καταφύγια, αλλά και σε ξενοδοχεία και πάρκα, χώροι στους οποίους συνωστίζονται τα τετράποδα και αναπνέει το ένα κοντά στο άλλο. Αυτή η αναπνευστική ασθένεια, ερεθίζει το λαιμό του σκύλου από τον συνεχή βήχα και το μέλι είναι κάτι που μπορεί να τον ανακουφίσει.
Ποια είναι η ιδανική ποσότητα;
Σύμφωνα με γενικές οδηγίες που δίνει το περιοδικό Modern Dog, η συνιστώμενη δόση εξαρτάται από το βάρος του:
Σκύλοι κάτω από 5 κιλά: Έως 1/4 κουταλάκι του γλυκού ημερησίως
Σκύλοι 5-10 κιλά: Έως 1/2 κουταλάκι του γλυκού ημερησίως
Σκύλοι 10-25 κιλά: Έως 1 κουταλάκι του γλυκού ημερησίως
Σκύλοι πάνω από 25 κιλά: Έως 2 κουταλάκια του γλυκού ημερησίως
Τι πρέπει να προσέξετε πριν δώσετε μέλι στον σκύλο σας
– Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, ειδικά τα επεξεργασμένα που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Άρα θα πρέπει να επιλέξετε ένα με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη έτσι ώστε να μην πάρει απότομα βάρος ο σκύλος, αλλά ούτε να παρουσιάσει και άλλα προβλήματα υγείας.
– Το μέλι ενδέχεται να περιέχει σπόρια από το βακτήριο Clostridium botulinum, το οποίο είναι τοξικό και προκαλεί αλλαντίαση. Ειδικά στα κουτάβια όπου το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι ευαίσθητο, είναι επικίνδυνο να τους δίνουμε.
– Όσο μπορεί να θεραπεύσει από αλλεργίες, άλλο τόσο μπορεί να τις προκαλέσει κιόλας. Το να είναι ο σκύλος αλλεργικός στο μέλι, είναι μια πιθανότητα, άρα θα πρέπει να έχετε το νου σας για τυχόν συμπτώματα, όπως εμετοί και διάρροιες.
– Στην αρχή δώστε του μικρές ποσότητες, γιατί ακόμα και να είναι μεγαλόσωμος, θα πρέπει να του δώσετε μια ελάχιστη ποσότητα, προκειμένου να δείτε πώς θα αντιδράσει ο οργανισμός του σκύλου στο μέλι.
Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να μιλήσετε με τον κτηνίατρο, ώστε να σας πει συγκεκριμένα τι χρειάζεται ο δικός σας σκύλος σε κάθε περίπτωση και αν επιτρέπεται να φάει μέλι.