string(0) ""

Οι σωστές προετοιμασίες που πρέπει να κάνετε για διακοπές χωρίς το κατοικίδιό σας

Αναστασία Στουπάκη

26/07/2025

Photo: Shutterstock

Ετοιμάζεστε για διακοπές χωρίς το αγαπημένο σας κατοικίδιο; Δείτε πώς θα το προετοιμάσετε σωστά αλλά και τον άνθρωπο που θα το φροντίσει.

Αν δεν μπορούμε να πάρουμε το κατοικίδιό μας στις διακοπές, χρειάζεται να φροντίσουμε να μείνει ασφαλές, ήρεμο και καλά φροντισμένο στο σπίτι ή σε φιλοξενία. Δείτε πώς προετοιμαζόμαστε σωστά για να περάσουν όλοι, άνθρωποι και ζώα, όσο το δυνατόν πιο ήρεμα αυτό το διάστημα.

Οι διακοπές για τους περισσότερους είναι συνώνυμες με απόδραση, ξεκούραση και χαλάρωση. Όμως για τους κηδεμόνες κατοικιδίων, όταν δεν μπορούν να πάρουν μαζί τους τον τετράποδο φίλο τους, η οργάνωση των διακοπών παίρνει άλλο χαρακτήρα: Πώς θα διασφαλίσουμε ότι το ζώο μας θα περάσει καλά και με ασφάλεια όσο λείπουμε; Ας δούμε πώς μπορούμε να προετοιμαστούμε με αγάπη και υπευθυνότητα, ώστε ο σκύλος ή η γάτα σας να νιώσει όσο το δυνατόν λιγότερο το βάρος της απουσίας μας.

Επιλογή φιλοξενίας: Σπίτι ή πανσιόν;

Το πρώτο που πρέπει να αποφασίσετε είναι πού θα μείνει το κατοικίδιό σας όσο εσείς λείπετε.

1. Φιλοξενία στο σπίτι από άτομο εμπιστοσύνης

Αν έχετε κάποιον φίλο ή συγγενή που αγαπά τα ζώα και μπορεί να μείνει στο σπίτι σας ή να το επισκέπτεται καθημερινά, αυτή είναι συχνά η ιδανική λύση, ειδικά για γάτες, που δε αλλάζουν χώρο εύκολα. Το περιβάλλον παραμένει γνώριμο και ο ρυθμός της καθημερινότητας λιγότερο διαταραγμένος.

2. Πανσιόν ζώων ή pet hotel

Αν προτιμήσετε να αφήσετε τον σκύλο ή τη γάτα σας σε εξειδικευμένο χώρο φιλοξενίας, φροντίστε να επισκεφθείτε το μέρος εκ των προτέρων. Ελέγξτε τους χώρους, το προσωπικό, την καθαριότητα και τις παροχές. Μην ξεχάσετε να κάνετε και μια “δοκιμαστική” επίσκεψη ή διανυκτέρευση, ώστε το ζώο να εξοικειωθεί. Σε περίπτωση που καταλήξετε σε αυτή την επιλογή συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο για το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου (kennel cough).

Πλήρης φάκελος με πληροφορίες

Ανεξάρτητα από το ποιος θα φροντίσει το ζώο σας, καλό είναι να ετοιμάσετε έναν φάκελο με τα παρακάτω:
– Καθημερινό πρόγραμμα (ώρες φαγητού, βόλτας, παιχνιδιού)
– Τύπος και ποσότητα τροφής
– Φάρμακα και οδηγίες χορήγησης (αν λαμβάνει αγωγή)
– Προτιμήσεις ή ιδιοτροπίες (π.χ. δεν θέλει χάδια στην κοιλιά)
– Τηλέφωνο κτηνιάτρου και διεύθυνση κτηνιατρείου
– Τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης, δικό σας ή άλλου κοντινού προσώπου
– Αντίγραφο βιβλιαρίου υγείας και στοιχείων μικροτσίπ

Προετοιμασία του ζώου

Όπως εμείς προετοιμαζόμαστε ψυχολογικά πριν φύγουμε, έτσι και τα κατοικίδια χρειάζονται χρόνο για να καταλάβουν την αλλαγή.
– Αν φιλοξενείται στο σπίτι, φροντίστε να γνωριστεί καλά με τον φροντιστή. Κάντε μερικές “πρόβες” πριν φύγετε, ώστε να νιώσει οικειότητα.
– Αν πηγαίνει σε πανσιόν, προτιμήστε σύντομες επισκέψεις νωρίτερα, με θετικές εμπειρίες (λιχουδιές, παιχνίδι).
– Αφήστε κάτι με τη μυρωδιά σας: μια μπλούζα, ένα παλιό σεντόνι. Η παρουσία της δικής σας μυρωδιάς λειτουργεί ανακουφιστικά.

Όχι στο “δράμα” της αναχώρησης

Όσο δύσκολο κι αν είναι για εσάς να τον αποχωριστείτε, αποφύγετε τις έντονες αντιδράσεις. Αν δείξετε ανησυχία ή στενοχώρια, το ζώο θα το νιώσει. Φερθείτε όσο πιο φυσικά γίνεται, ένας ήρεμος αποχαιρετισμός και ένα χάδι είναι η πιο σωστή αντιμετώπιση.

left arrow
right arrow

Όσο λείπετε

Αν υπάρχει δυνατότητα, ζητήστε τακτική ενημέρωση, μια φωτογραφία, ένα βίντεο, ένα μήνυμα για το πώς είναι το ζωάκι σας. Σας καθησυχάζει κι εσάς, χωρίς να χρειάζεται να είστε διαρκώς στο τηλέφωνο.

Επιστροφή στο σπίτι

Μην περιμένετε να σας υποδεχτεί με τρελά γαβγίσματα ή γουργουρίσματα. Κάποια ζώα αντιδρούν με ενθουσιασμό, άλλα με απορία ή ακόμα και αποστασιοποίηση. Δώστε χρόνο για επανασύνδεση.

Το να φύγετε διακοπές χωρίς το κατοικίδιό σας δεν σημαίνει ότι το εγκαταλείπετε ή ότι θα σας “κρατάει μούτρα”. Με την κατάλληλη προετοιμασία και εμπιστοσύνη στον φροντιστή, το ζώο σας θα είναι μια χαρά, και εσείς θα μπορέσετε να ξεκουραστείτε. Το σημαντικότερο είναι να επιστρέψετε με αγκαλιές και παιχνίδια. Γιατί τελικά, η σχέση κηδεμόνα και ζώου δεν μετριέται σε μέρες μαζί, αλλά στην αγάπη που τη συνοδεύει. Και αυτή, δεν λείπει ποτέ.

Σχετικά άρθρα

Τα σοβαρά λάθη που κάνουμε και επηρεάζεται η υγεία του σκύλου μας

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα δόντια της γάτας σας

Δείτε τους 5 λόγους που ένας σκύλος θέλει να τρώει μόνο βράδυ