Πώς θα προστατεύσουμε το κατοικίδιό μας από επικίνδυνα έντομα και παράσιτα το καλοκαίρι
Αναστασία Στουπάκη
18/07/2025

Οι ζεστοί μήνες του χρόνου φέρνουν μαζί τους μικρούς, φτερωτούς και έρποντες εχθρούς που απειλούν την υγεία των κατοικιδίων μας. Δείτε τι να προσέξετε και πώς να προστατεύσετε αποτελεσματικά τον σκύλο ή τη γάτα σας.
Το καλοκαίρι είναι συνώνυμο με ξέγνοιαστες βόλτες, παιχνίδια στη φύση και… ανεπιθύμητους επισκέπτες. Ο λόγος για τα έντομα και τα εξωπαράσιτα που, ενώ είναι μικροσκοπικά, μπορούν να προκαλέσουν μεγάλα προβλήματα στον σκύλο ή τη γάτα μας. Κνησμός, αλλεργίες, ασθένειες και ενοχλητικές καταστάσεις είναι μόνο η αρχή.
Ως υπεύθυνοι κηδεμόνες, καλούμαστε να γνωρίζουμε τους βασικούς κινδύνους και να παίρνουμε μέτρα πρόληψης πριν βρεθούμε αντιμέτωποι με δυσάρεστες εκπλήξεις.
Τα πιο συνηθισμένα παράσιτα του καλοκαιριού
1. Ψύλλοι
Μεταφέρονται εύκολα από ζώο σε ζώο ή από το περιβάλλον, και μπορούν να προκαλέσουν έντονο κνησμό, αλλεργική δερματίτιδα ή ακόμα και αναιμία σε σοβαρές περιπτώσεις. Επιπλέον, είναι φορείς άλλων παρασίτων, όπως της ταινίας.
2. Τσιμπούρια
Εντοπίζονται κυρίως σε αγροτικές και δασώδεις περιοχές. Το δάγκωμά τους μπορεί να προκαλέσει τοπικές φλεγμονές αλλά και να μεταδώσει σοβαρές ασθένειες, όπως ερλιχίωση, μπαμπεζίωση ή νόσο του Lyme. Συχνά “κρύβονται” πίσω από τα αυτιά, στη βάση της ουράς ή ανάμεσα στα δάχτυλα.
3. Σκνίπες (φορείς λεϊσμανίωσης)
Οι σκνίπες είναι ιδιαίτερα ενεργές κατά τη δύση του ήλιου και μπορεί να μεταδώσουν στον σκύλο τη λεϊσμανίωση, μια σοβαρή και χρόνια νόσο. Αν και πιο σπάνια στις γάτες, η πρόληψη αφορά όλα τα ζώα σε ενδημικές περιοχές όπως η Ελλάδα.

4. Κουνούπια (φορείς διροφιλαρίωσης)
Τα κουνούπια είναι υπεύθυνα για τη μετάδοση της διροφιλαρίωσης, μιας νόσου που επηρεάζει την καρδιά και τους πνεύμονες των σκύλων (και σπανιότερα των γατών). Τα παράσιτα αναπτύσσονται μέσα στο σώμα του ζώου, φτάνοντας στα όργανα του.
5. Μέλισσες, σφήκες και άλλα τσιμπήματα
Τα τσιμπήματα από υμενόπτερα μπορεί να προκαλέσουν από ελαφρύ πρήξιμο έως σοβαρή αλλεργική αντίδραση. Ορισμένα ζώα είναι πιο ευαίσθητα και μπορεί να παρουσιάσουν δυσκολία στην αναπνοή ή αναφυλακτικό σοκ.
Τι να προσέξετε στις βόλτες και στην αυλή
– Αποφύγετε περιοχές με ψηλά αγριόχορτα, στάσιμα νερά ή σημεία με έντονη βλάστηση όπου ευδοκιμούν τσιμπούρια και κουνούπια.
– Στην αυλή ή το μπαλκόνι σας, απομακρύνετε σαπισμένα φύλλα, καθαρίστε τα πιατάκια των γλαστρών και χρησιμοποιήστε εντομοαπωθητικά φυτά όπως λεβάντα, βασιλικό ή σιτρονέλλα (σε σημεία μη προσβάσιμα στα ζώα).
– Μετά από κάθε βόλτα, κάντε έλεγχο στο τρίχωμα, ειδικά σε “κρυφά” σημεία όπως πίσω από τα αυτιά, κάτω από την ουρά και ανάμεσα στα δάχτυλα.
Πρόληψη: Ο καλύτερος σύμμαχος
Αντιπαρασιτικά προϊόντα
Υπάρχει πληθώρα επιλογών: περιλαίμια, αμπούλες, σπρέι και μασώμενα δισκία. Συζητήστε με τον κτηνίατρο ποιο είναι το κατάλληλο για τον δικό σας σκύλο ή γάτα. Μην αμελείτε την τακτική ανανέωση, καθώς η δράση τους έχει διάρκεια (συνήθως 1 μήνα ή 3 μήνες ανάλογα με το προϊόν).
Εμβόλια και εξετάσεις
Για ασθένειες όπως η λεϊσμανίωση και η διροφιλαρίωση υπάρχουν εμβόλια ή προληπτικά χάπια. Σε περιοχές με αυξημένο κίνδυνο, είναι καλό να γίνονται και αιματολογικές εξετάσεις μία φορά τον χρόνο.
Πρώτες βοήθειες και επείγουσες αντιδράσεις
– Αν δείτε τσιμπούρι, αφαιρέστε το προσεκτικά με ειδικό εργαλείο ή πηγαίνετε στον κτηνίατρο.
– Αν το ζώο εμφανίσει πρήξιμο, έντονο ξύσιμο, σιελόρροια ή δυσκολία στην αναπνοή, αναζητήστε άμεσα κτηνιατρική βοήθεια.
– Καλό είναι να έχετε στο φαρμακείο σας ένα αντιισταμινικό (με τη σύμφωνη γνώμη του κτηνιάτρου) και μια παγοκύστη για πρώτες βοήθειες.
Τα παράσιτα και τα έντομα του καλοκαιριού δεν πρέπει να μας τρομάζουν – αρκεί να είμαστε ενημερωμένοι και προετοιμασμένοι. Με λίγη φροντίδα, σωστά προϊόντα πρόληψης και τακτική παρακολούθηση, μπορούμε να κρατήσουμε τον τετράποδο φίλο μας ασφαλή και άνετο όλο το καλοκαίρι.