Γιατί δεν πρέπει να δίνετε συχνά ψάρι στη γάτα σας
Μυρτώ Τζώρτζου
12/12/2025
Μια από τις πιο αστείες εικόνες είναι όταν βρισκόμαστε στην κουζίνα και καθαρίζουμε ψάρια. Η γάτα μας βρίσκεται ακριβώς από κάτω και δεν ξεκολλάει το βλέμμα της από αυτά. Το σίγουρο είναι ότι θα απολαύσει και εκείνη τη μερίδα της. Πρέπει όμως το ψάρι να αποτελεί μέρος της διατροφής της;
Οι περισσότερες γάτες λατρεύουν τη γεύση του ψαριού. Μόνο και μόνο η μυρωδιά του αρκεί για να τις ξεσηκώσει. Από πλευράς υγείας όμως, είναι πράγματι καλή ιδέα να προσθέσουμε ψάρι στη διατροφή μιας γάτας; Ας δούμε τι ακριβώς πρέπει να σκεφτούμε:
Γάτα και ψάρι
Οι γάτες εξελίχθηκαν από προγόνους που ζούσαν σε ερημικές περιοχές, και η βασική τους διατροφή ήταν ερπετά, θηλαστικά και πουλιά. Η πρόσβασή τους σε ψάρια ήταν σχεδόν αδύνατη. Από εξελικτικής άποψης λοιπόν, είναι ξεκάθαρο ότι οι γάτες δεν έχουν ανάγκη από ψάρια. Η ιστορία όμως από μόνη της δεν αποτελεί λόγο να θεωρούμε ότι κάποιο πράγμα είναι κακό- ή και καλό. Όμως, υπάρχουν άλλοι πιο σημαντικοί λόγοι για να ξανασκεφτείτε πριν προσθέσετε ψάρι στη διατροφή της γάτας σας.
Όλοι θα έχουμε ακούσει τις λέξεις βαρέα μέταλλα, ισταμίνες, τοξίνες. Οι ισταμίνες είναι τοξίνες που υπάρχουν όταν το ψάρι δεν διατηρηθεί στη σωστή θερμοκρασία πριν μαγειρευτεί.
Τα ψάρια, μεταξύ αυτών ο τόνος, οι σαρδέλες, το σκουμπρί και ο γαύρος μπορούν να έχουν ισταμίνες που αποτελούν την πιο συνηθισμένη αιτία τροφικής δηλητηρίασης. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν τσούξιμο ή κάψιμο στο στόμα ή στο λαιμό, εξάνθημα, πονοκέφαλο, διάρροια. Οπότε αυτά που μπορεί να πάθουν οι άνθρωποι μπορούν να πάθουν και οι γάτες.
Επομένως προσθέτοντας ψάρι με υψηλή περιεκτικότητα σε ισταμίνες, τις εκθέτετε σε πιθανές αλλεργικές αντιδράσεις. Οι κτηνίατροι μάλιστα θεωρούν τα ψάρια μία από τις τροφές που προκαλούν τις περισσότερες αλλεργίες.
Όσον αφορά τις τοξίνες, αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι τα ψάρια κολυμπούν σε μολυσμένες θάλασσες και ποτάμια και απορροφούν επικίνδυνες ουσίες. Οι τοξίνες είναι επιβλαβείς ουσίες που μπορούν να συσσωρευτούν στο σώμα των ψαριών και να προκαλέσουν προβλήματα όταν τα τρώμε εμείς ή τα ζώα μας.

Οι κύριοι τύποι τοξινών στα ψάρια είναι:
Τοξίνες από ρύπανση του περιβάλλοντος
Αυτές είναι ουσίες που βρίσκονται στο νερό λόγω ανθρώπινης δραστηριότητας:
Βαρέα μέταλλα (υδράργυρος, κάδμιο, μόλυβδος)
PCBs (πολυχλωριωμένα διφαινύλια) – βιομηχανικά χημικά που παραμένουν στο περιβάλλον για δεκαετίες
Παρασιτοκτόνα και φυτοφάρμακα που καταλήγουν στη θάλασσα μέσω απορροών.
Τα ψάρια δεν μπορούν να αποβάλουν εύκολα αυτά τα χημικά, οπότε τα αποθηκεύουν στους ιστούς τους, ειδικά στα λιπαρά ψάρια.
Φυσικές βιοτοξίνες από άλγη (φυτοπλαγκτόν)
Ορισμένα είδη φυκιών παράγουν ισχυρές τοξίνες που περνούν στα ψάρια και τα οστρακοειδή που τα τρώνε. Παραδείγματα:
Δομοϊκό οξύ – μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα νεφρά και στον εγκέφαλο
Σαξιτοξίνη – συνδέεται με τοξικότητα στα οστρακοειδή
Ciguatoxin – προκαλεί δηλητηρίαση σε θηλαστικά και ανθρώπους
Αυτές οι τοξίνες συσσωρεύονται και δεν καταστρέφονται με το μαγείρεμα, γι’ αυτό θεωρούνται επικίνδυνες.
Οι τοξίνες συσσωρεύονται στο σώμα των ζώων και των ανθρώπων, επηρεάζουν νεφρά, ήπαρ, νευρικό σύστημα και μπορούν να προκαλέσουν χρόνια νοσήματα. Είναι πιο επικίνδυνες για τις γάτες, γιατί είναι μικρότερες και πιο ευαίσθητες.
Τα ψάρια που έχουν συνήθως περισσότερες τοξίνες είναι τα μεγάλα, όπως: ξιφίας, καρχαρίας, τόνος, τα οστρακοειδή και τα ψάρια από μολυσμένες θάλασσες ή ποτάμια.
Προσοχή στις κονσέρβες γατοτροφής
Παρόλα αυτά το ψάρι δεν πρέπει να απαγορευτεί εντελώς από τη διατροφή της γάτας μας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής και υπάρχουν πολλά οφέλη από τα θρεπτικά συστατικά του καθώς είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, με απαραίτητα αμινοξέα σε καλή αναλογία για τις ανάγκες των γατών.
Το «μυστικό» όμως είναι η μετριοπάθεια και η σωστή επιλογή τρόπου ένταξης στη διατροφή. Εδώ πρέπει να γνωρίζουμε κάτι σημαντικό για τις κονσέρβες γατοτροφής. Πολλές κονσέρβες γατοτροφής με γεύση «ψάρι» περιέχουν κυρίως υποπροϊόντα – λέπια, κόκαλα και μίγματα διαφόρων ειδών ψαριών. Αυτές οι τροφές, που περιέχουν οστά είναι συχνά υψηλές σε μαγνήσιο και φώσφορο, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε γάτες με ιστορικό νεφροπάθειας ή ουρολογικών διαταραχών.
Υπάρχει επίσης γνωστή σύνδεση ανάμεσα στις ψαροκονσέρβες και την εμφάνιση υπερθυρεοειδισμού σε ηλικιωμένες γάτες. Αποφύγετε ψάρια όπως τόνος που ανήκουν στα πιο μολυσμένα είδη.
Για αυτό, περιστασιακά και όχι συνέχεια μπορείτε να δίνετε στη γατούλα σας ψημένο, καθαρό ψάρι με το δέρμα, αρκεί να είναι ποιοτικό και χωρίς κόκαλα. Τα ψάρια είναι πλούσια σε ωφέλιμα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, που βοηθούν τη γενική υγεία της γάτας.
Μη δίνετε ωμό ψάρι, καθώς μπορεί να περιέχει παθογόνα. Επιπλέον, οι γάτες που τρώνε πολλά ψάρια κινδυνεύουν από έλλειψη θειαμίνης. Ορισμένα ωμά ψάρια περιέχουν ένα ένζυμο που λέγεται θειαμινάση, το οποίο καταστρέφει τη θειαμίνη. Γι’ αυτό οι γάτες που τρώνε πολύ ψάρι- ειδικά ωμό- κινδυνεύουν από έλλειψη θειαμίνης.
Οπότε αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι το ψάρι είναι καλό ως περιστασιακή λιχουδιά και όχι ως βασική τροφή.
Για το τέλος αυτό που έχουμε να πούμε είναι ότι το ψάρι έχει πολλά οφέλη. Όμως χρειάζεται προσοχή όταν είναι να το δώσουμε στη γάτα μας. Επιλέγετε αξιόπιστες μάρκες, διαβάζετε απαραιτήτως τις ετικέτες, και δίνετε προσοχή στην ποιότητα. Και πάνω απ’ όλα, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για τη διατροφή του ζώου σας.
Με πληροφορίες από το pettsie.com