Αυτό το ζώο παράγει το δικό του αντηλιακό, σε κόκκινο χρώμα
Αγγελική Μακρή
21/10/2026
Είναι ένα ζώο σχετικά άγνωστο στην Ελλάδα και σπάνια μαθαίνουμε ειδήσεις για αυτό. Έχουν όμως τόσο ενδιαφέρον η συμπεριφορά και οι συνήθειές του, που αποφασίσαμε να του αφιερώσουμε ένα άρθρο.
Ο ιπποπόταμος είναι ένα παμφάγο θηλαστικό, που ζει κυρίως στην Αφρική. Υπάρχουν δύο είδη, ο κοινός ιπποπόταμος με επιστημονική ονομασία Hippopotamus amphibius και ο πυγμαίος ιπποπόταμος με επιστημονική ονομασία Choeropsis liberiensis. Το βάρος του κοινού ιπποπόταμου κυμαίνεται από 1,4 έως 5 τόνους και το μήκος του από 2 έως 5 μέτρα. Το βάρος του πυγμαίου κυμαίνεται από 160 έως 275 κιλά και το μήκος του από 1,5 έως 1.75 μέτρα.
Οι ιπποπόταμοι ζουν περίπου 50 χρόνια ελεύθεροι στη φύση και τους συναντάμε σε υγρότοπους, ποτάμια και βάλτους. Είναι χορτοφάγα ζώα, ενώ τα ίδια αποτελούν θήραμα για τους ανθρώπους, τα λιοντάρια, τους κροκόδειλους και τις ύαινες. Η κύηση στον κοινό ιπποπόταμο διαρκεί περίπου 10 μήνες και στον πυγμαίο περίπου 6,5.

Τώρα που είδαμε κάποια γενικά χαρακτηριστικά για τους ιπποπόταμους, ας δούμε και μερικά συναρπαστικά πράγματα που ίσως να μη γνωρίζατε.
1. Είναι το τρίτο μεγαλύτερο χερσαίο θηλαστικό, μετά τον ελέφαντα και τον ρινόκερο.
2. Περπατούν κάτω από το νερό. Παρόλο που δεν μπορούν να κολυμπήσουν, έχουν τη δυνατότητα να κρατήσουν την αναπνοή τους κάτω από το νερό για περίπου 5 λεπτά. Αυτός είναι αρκετός χρόνος για να περπατήσουν στον βυθό των ποταμών ή όπου ζουν, δικαιώνοντας και το όνομά τους, που αποτελείται από τις λέξεις ίππος και ποταμός, δηλαδή το άλογο των ποταμών.
3. Σύμφωνα με την Κόκκινη Λίστα της IUCN (Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης), ο ιπποπόταμος ανήκει στα “Τρωτά” είδη. Αυτό σημαίνει ότι αντιμετωπίζει υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης στο μεσοπρόθεσμο μέλλον, εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας που επηρεάζει αρνητικά το περιβάλλον.
4. Όπως προαναφέρθηκε είναι χορτοφάγα ζώα και μπορούν να φάνε μέχρι και 36 κιλά χόρτα ημερησίως.
5. Τα μωρά του κοινού ιπποπόταμου, όταν γεννιούνται, μπορεί να ζυγίζουν από 13 έως 22 κιλά.
6. Είναι περισσότερο δραστήριοι τη νύχτα, παρόλο που δεν θεωρούνται νυκτόβια ζώα. Βγαίνουν από το νερό το σούρουπο, προκειμένου να αναζητήσουν τροφή και επιστρέφουν νωρίς το πρωί.
7. Παράγουν το δικό τους αντηλιακό. Όσοι ζουν ελεύθεροι στη φύση, βρίσκονται στην Υποσαχάρια Αφρική, όπου η ηλιακή ακτινοβολία είναι ιδιαίτερα ισχυρή. Ο οργανισμός των ιπποπόταμων δεν έχει τη δυνατότητα να παράγει ιδρώτα και έτσι, για να προστατευθούν από τον ήλιο, εκκρίνουν ένα υγρό σε κόκκινο χρώμα, που λειτουργεί ως αντηλιακό, αλλά και αντιβιοτικό, που τους βοηθάει να επιβιώνουν από τα -ενδεχομένως- μολυσμένα νερά των βάλτων. Εκ πρώτης όψεως μοιάζει με αίμα, όμως δεν είναι.
8. Μπορούν να ξεχωρίσουν τους φίλους από τους εχθρούς με έναν όχι και τόσο ευωδιαστό τρόπο. Οι ιπποπόταμοι έχουν συγκεκριμένα μέρη που πάνε για τουαλέτα. Ανάλογα με την περιοχή που επιλέγουν, οι υπόλοιποι που θα περάσουν από εκεί μπορούν να γνωρίζουν αν πρόκειται για φίλους ή για εχθρούς.
9. Παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στο οικοσύστημα όπου κατοικούν. Εξαιτίας του μεγάλου όγκου τους, δημιουργούν με τα περιττώματά τους φυσικό λίπασμα, που τρέφει τα φύκια και μικροοργανισμούς, που με τη σειρά τους αποτελούν τροφή για τα ψάρια. Επίσης, επειδή περπατούν μέσα στο νερό, δημιουργούν κανάλια και κρατούν τα περάσματα στο βυθό καθαρά και ανοιχτά. Παράλληλα, δημιουργούν λακκούβες, οι οποίες συγκρατούν νερό, το οποίο είναι απαραίτητο για τα υπόλοιπα είδη που ζουν στο ίδιο περιβάλλον, ειδικά την περίοδο που υπάρχει ξηρασία.
10. Κυκλοφορούν σε αγέλες 10 έως 30 ατόμων, ενώ έχει καταγραφεί στο παρελθόν αγέλη ακόμα και με 200 ιπποπόταμους. Σε αυτές υπάρχει ένα κυρίαρχο αρσενικό, το οποίο αν απειληθεί από τα άλλα αρσενικά της αγέλης φροντίζει να τους θυμίσει ποιος είναι στην κορυφή της ιεραρχίας, πετώντας τους κόπρανα.
O πληθυσμός τους μειώνεται συνεχώς και η εξαφάνιση του είδους θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον, κυρίως στο οικοσύστημα της Αφρικής, αφού ο ιπποπόταμος αποτελεί ένα φυσικό λίπασμα, απαραίτητο για τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής.