string(0) ""

Αυτά είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι το κατοικίδιο πτηνό σας έχει άγχος

Κωνσταντίνα Μάλλιου

19/06/2023

Είτε έχετε παπαγαλάκι, είτε καναρίνι είτε οποιοδήποτε άλλο πτηνό κατοικίδιο, πρέπει να είστε σε θέση να αναγνωρίσετε τα σημάδια άγχους τους ώστε να μπορέσετε να τα αντιμετωπίσετε.

Τα πτηνά είναι πολύ ευαίσθητα από τη φύση τους και συχνά εμφανίζουν στρες. Είναι σημαντικό να διατηρείτε ένα περιβάλλον, στο οποίο ο φτερωτός σας φίλος μπορεί να είναι υγιής και ευτυχισμένος.

Γιατί τα πτηνά μπορεί να βιώνουν άγχος;

Όπως και οι άνθρωποι έτσι και τα πτηνά μπορεί να βιώσουν καταστάσεις άγχους για διάφορους λόγους. Επειδή είναι ζώα της συνήθειας, μπορεί μια αλλαγή στο περιβάλλον ή στο πρόγραμμά τους να αποτελέσει παράγοντα άγχους. Η διαδικασία μετακόμισης, το να προστεθεί στην οικογένειά σας ένα νέο μέλος, ακόμα και να τους αλλάξετε θέση, είναι αλλαγές που μπορεί να τα αγχώσουν.

Ποια είναι τα σημάδια άγχους;

Τα πτηνά εκδηλώνουν το άγχος τους με διάφορους τρόπους και καλό είναι να είστε σε θέση να αναγνωρίζετε κάποια σημάδια για να μπορέσετε να τα βοηθήσετε. Ορισμένες συμπεριφορές μπορεί να είναι πιο επιβλαβείς σωματικά και έτσι να πρέπει να συμβουλευτείτε άμεσα τον κτηνίατρο.
Αν το πτηνό σας εμφανίσει γραμμές στρες, ανορεξία, αλλαγή στη φωνή του ή δείτε ότι αρχίζει να αφαιρεί μόνο του τα φτερά του, είναι βέβαιο ότι βιώνει μια στρεσογόνα περίοδο.

Γραμμές άγχους

Μια συνηθισμένη φυσική ένδειξη άγχους είναι οι γραμμές στρες που εμφανίζουν στα φτερά τους. Πρόκειται για μικρές οριζόντιες γραμμές κατά μήκος των φτερών. Ωστόσο οι γραμμές στρες δεν μπορούν να σας υποδείξουν τι ακριβώς δεν πάει καλά, αλλά είναι ένα πρώτο σημάδι να ερευνήσετε τι μπορεί να του προκαλεί αυτό το στρες.

Αυτοκαταστροφική συμπεριφορά

Ένα ακόμα σημάδι άγχους στα πτηνά είναι το μάδημα των φτερών τους. Αν παρατηρήσετε ξαφνικά να χάνουν τα φτερά τους, χωρίς κάποιον εμφανή ιατρικό λόγο, τότε μάλλον το κάνουν μόνα τους λόγω άγχους ή πλήξης. Σε κάποιες περιπτώσεις, τα πτηνά δεν σταματάνε μόνο στα φτερά αλλά συνεχίζουν τραυματίζοντας το δέρμα και τους μυς τους.

Επιθετικότητα

Η ξαφνική επιθετικότητα σε ένα πτηνό μπορεί να είναι ένδειξη ότι υποφέρει από άγχος. Επιθετικές συμπεριφορές μπορεί να είναι το δάγκωμα, το σφύριγμα και οι δυνατές κραυγές όταν προσπαθείτε να το πλησιάσετε. Αν παρατηρήσετε κάτι από τα παραπάνω, καλό είναι να προγραμματίσετε ένα ραντεβού με τον κτηνίατρο. Έτσι για να αποκλείσετε ιατρικά προβλήματα. Στη συνέχεια θα αναζητήσετε την πηγή άγχους του αγαπημένου σας φτερωτού φίλου.

Απώλεια όρεξης

Η απώλεια όρεξης ίσως είναι ένα σημάδι άγχους ή ένα σημάδι προβλημάτων υγείας. Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι το πτηνό σας δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας και μετά προσπαθήστε να αποκρυπτογραφήσετε πιθανούς στρεσογόνους παράγοντες που μπορεί να του προκαλούν ανορεξία.

Αλλαγή του τόνου της φωνής

Υπάρχουν δύο σημάδια αλλαγής του τόνου της φωνής του πτηνού σας που πρέπει να σας ανησυχήσουν. Το ένα είναι να αρχίσει να βγάζει δυνατές κραυγές και το άλλο να σταματήσει να κελαηδάει εντελώς. Το να είναι σε ανησυχητικό βαθμό ήσυχο μπορεί να είναι σημάδι άγχους, πλήξης ή ασθένειας.

Φόβος

Αν το πτηνό σας αρχίσει ξαφνικά να φέρεται φοβισμένα απέναντί σας ή απέναντι σε κάποιο άλλο μέλος της οικογένειάς σας, σημαίνει ότι μπορεί να νιώθει άγχος. Αυτό δεν σημαίνει πάντα ότι έχετε κάνει κάτι που το φόβισε. Μπορεί απλά να είναι κάτι που φοράτε ή ένα καινούριο κούρεμα.
Σε αυτή την περίπτωση είναι εύκολο να εντοπίσετε τι του προκαλεί αυτή τη φοβική συμπεριφορά και να το διορθώσετε άμεσα.

Τι να κάνετε για να αντιμετωπίσετε το άγχος

Αν θεωρείτε ότι το κατοικίδιό σας υποφέρει από άγχος, καλό είναι να συμβουλευτείτε άμεσα τον κτηνίατρο που το παρακολουθεί.
● Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να φωνάξετε στο πτηνό σας γιατί το μόνο που θα καταφέρετε είναι να το τρομάξετε περισσότερο.
● Γίνετε πιο προσεκτικοί όσον αφορά τις κινήσεις σας. Πλησιάστε το αργά για να το φροντίσετε ή να το χαϊδέψετε ώστε να αποφύγετε κάποια ξαφνική επίθεση.
● Σημαντικό είναι να του παρέχετε ερεθίσματα. Έχοντας το φτερωτό σας φίλο απασχολημένο και δραστήριο, όχι μόνο μειώνετε το άγχος που ίσως νιώθει, αλλά του παρέχετε και πνευματική και ψυχική υγεία.
● Ορισμένα πτηνά ωφελούνται ιδιαίτερα από το χρόνο εκτός κλουβιού γιατί μπορεί να νιώθουν περισσότερο ελεύθερα και ευτυχισμένα. Αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, αφήστε το πτηνό σας ελεύθερο στο σπίτι για να μπορέσει να ανοίξει τα φτερά του.

Η πρόληψη είναι το παν

Αν και δεν είναι πάντα εύκολο να προληφθεί εγκαίρως το άγχος, παρατηρήστε τα σημάδια του κατοικιδίου σας ώστε να καταλάβετε αν υπάρχουν ανησυχητικές αλλαγές στη συμπεριφορά του. Για παράδειγμα, αν η θέση που μετακινήσατε το κλουβί του δεν του αρέσει, τοποθετήστε το πάλι στην αρχική του θέση και κάντε αυτή την αλλαγή σταδιακά ώστε να εγκλιματιστεί πιο εύκολα. Αν κάποιο νέο μέλος της οικογένειας ή ένα νέο κατοικίδιο το αναστατώσει, προσπαθήστε να κάνετε την ένταξη αυτή πιο ομαλή με το να επιβραβεύετε θετικές αντιδράσεις με λιχουδιές και φροντίδα.
Με τη σωστή κατανόηση του χαρακτήρα και της συμπεριφοράς του πτηνού σας είναι σίγουρο ότι θα μειώσετε την πιθανότητα εμφάνισης άγχους.

Σχετικά άρθρα

Κατοικίδια: Ένας ακόμη λόγος να σταματήσετε το κάπνισμα

Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών: Ο σημαντικός τους ρόλος στη φροντίδα των ζώων συντροφιάς

Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που ο σκύλος σας καταπιεί γυαλί