string(0) ""

Ελαφίνα εντοπίστηκε στη Φυλή να προσπαθεί να γεννήσει – Περιπλανιόταν για ώρες

Team Petmou

26/05/2025

Μια δύσκολη αλλά επιτυχημένη επιχείρηση διάσωσης πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 24 Μαΐου στη Φυλή, όταν εντοπίστηκε εξαντλημένο θηλυκό ελάφι με σοβαρή δυστοκία.

Η ΑΝΙΜΑ ειδοποιήθηκε από κατοίκους και τον Φιλοζωικό Σύλλογο Φυλής ΑΓΑΠΑΖΩ, και άμεσα κινητοποιήθηκε ο κτηνίατρος της οργάνωσης μαζί με έμπειρο προσωπικό.

Με τη συνδρομή του Δασαρχείου Πάρνηθας και της Πολιτικής Προστασίας, το ζώο μεταφέρθηκε αναισθητοποιημένο στο Νοσοκομείο Ζώων Αθηνών, όπου έγινε επιτυχής απομάκρυνση του νεκρού νεογνού χωρίς να απαιτηθεί καισαρική. Η ελαφίνα βρίσκεται πλέον στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο με θετική κλινική εικόνα και αναμένεται να επιστρέψει σύντομα στο φυσικό της περιβάλλον.

Το περιστατικό υπογραμμίζει τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ φορέων για την προστασία της άγριας ζωής, ιδίως σε μια περίοδο όπου ο πληθυσμός των ελαφιών στον Εθνικό Δρυμό έχει μειωθεί σημαντικά.

Η ανάρτηση της ΑΝΙΜΑ

Το Σάββατο 24 Μαΐου το απόγευμα, η ΑΝΙΜΑ ειδοποιήθηκε από κατοίκους της περιοχής της Φυλής και την πρόεδρο του Φιλοζωικού Συλλόγου Φυλής ΑΓΑΠΑΖΩ για ένα εξαντλημένο ενήλικο θηλυκό ελάφι που προσπαθούσε για ώρες να γεννήσει χωρίς αποτέλεσμα. Αμέσως έσπευσε στο σημείο ο κτηνίατρος της ΑΝΙΜΑ Γρηγόρης Μαρκάκης και η Άννα Μαντά, έμπειρο σε περιστατικά πεδίου μέλος του προσωπικού. Στο σημείο έφτασαν μετά από λίγο και οι δασικοί υπάλληλοι του δασαρχείου Πάρνηθας και υπήρχε συνεχής ενημέρωση της Διεύθυνσης Διαχείρισης Δασών.

Όπως διαπιστώσαμε το ελάφι αντιμετώπιζε σοβαρή αποφρακτική δυστοκία και το νεογνό ήταν ήδη νεκρό, με τα πρόσθια άκρα του να κρέμονται από τη γεννητική οδό της ελαφίνας. Το ζώο κινδύνευε άμεσα από εξάντληση και σήψη, και πονούσε πολύ. Με χρήση εξειδικευμένου εξοπλισμού για αυτά τα είδη (Jabstick), ο κτηνίατρος το αναισθητοποίησε, του χορήγησε υγρά και υποστηρικτικά φάρμακα και έκρινε σκόπιμη τη μεταφορά του στην 24ωρη κτηνιατρική κλινική ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΖΩΩΝ ΑΘΗΝΩΝ στο Πικέρμι.

Το ζώο μεταφέρθηκε εκεί με όχημα του Δασαρχείου Πάρνηθας και τη συνδρομή της Πολιτικής Προστασίας, με συνοδεία του κτηνιάτρου για την ασφαλή παρακολούθηση του βάθους της αναισθησίας, κάτι που αποτελεί πρόκληση σε περιπτώσεις έγκυων ζώων. Στο Νοσοκομείο η ελαφίνα έλαβε την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή και το νεογνό, το οποίο είχε ανώμαλη θέση μέσα στη μήτρα, ρυμουλκήθηκε επιτυχώς με τη συμμετοχή πολλών ατόμων, χωρίς να χρειαστεί να πραγματοποιηθεί καισαρική τομή.

Ακολούθησε η μεταφορά της μητέρας σε προστατευμένο χώρο, ειδικό για τέτοια ζώα, στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, όπου και νοσηλεύεται τις τελευταίες ώρες με σταθερά βελτιωμένη κλινική εικόνα. Αναμένεται η άμεση απελευθέρωση της στο φυσικό της περιβάλλον τις επόμενες ημέρες, αφού υποστηριχθεί φαρμακευτικά και διατροφικά, μετά από όλη την καταπόνηση που έχει υποστεί τους τελευταίους 8 μήνες της ζωής της, για να κυοφορήσει το ελαφάκι που τελικά έχασε.
Η προστασία των ζώων αυτών, με τη μείωση που έχει υποστεί ο πληθυσμός τους στον Εθνικό Δρυμό, λαμβάνει το τελευταίο διάστημα ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Το συγκεκριμένο περιστατικό αναδεικνύει πως η σωστή συνεργασία μπορεί να φέρει όμορφα αποτελέσματα ακόμα και στις πιο δύσκολες περιπτώσεις.

Σχετικά άρθρα

Πώς να ξεχωρίσετε έναν λαγό από ένα κουνέλι

Miniature Pinscher: Ποια είναι τα σκυλάκια αυτά που πολλοί μπερδεύουν με τα τσιουάουα

Πού μοιάζουν και πού διαφέρουν οι οικόσιτες γάτες από τις άγριες