string(0) ""

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον πρίγκιπα της λίμνης, τον βάτραχο – Τα είδη που ζουν στην Ελλάδα

Αγγελική Μακρή

12/07/2025

Photo: Shutterstock

Στα παραμύθια με χαρούμενο τέλος, ο βάτραχος μεταμορφώνεται σε πρίγκιπα με ένα φιλί. Στις διακοπές, μας νανουρίζει με το νοσταλγικό του κρώξιμο και μας θυμίζει ότι κάπου κοντά μας βρίσκεται μια λίμνη ή ένας βάλτος. Άλλοι έχουν συνδέσει τον βάτραχο με τον θρυλικό Κέρμιτ, την μαριονέτα από το Muppet Show, που βλέπαμε στα 80s.

Πρόκειται για ένα αμφίβιο, που πολλοί ακούνε, αλλά λίγοι βλέπουν. Ζει κοντά στο νερό όλο το χρόνο, μέσα ή έξω από αυτό και τρέφεται κυρίως με ασπόνδυλα. Στην Ελλάδα, το πιο διαδεδομένο είδος είναι ο Βαλκανικός Βάτραχος, που βρίσκεται σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, εκτός από την Αλόννησο, όπου το συγκεκριμένο είδος έχει εκλείψει. Yπάρχουν κι άλλα είδη βατράχων στην Ελλάδα, τα οποία έχουν πιο περιορισμένη παρουσία στη χώρα. Δείτε αναλυτικά:

Ο Βαλκανικός Βάτραχος

Είναι το είδος που ζει σχεδόν σε κάθε μεριά της Ελλάδας. Είναι γνωστός και με τις ονομασίες, Βάθρακας, Ελληνικός Βαλτοβάτραχος και Πρασινοβάτραχος. Ζει στην ηπειρωτική χώρα εκτός της Θράκης, στην Εύβοια, τη Θάσο, στις Κυκλάδες, το Ιόνιο και τον Αργοσαρωνικό. Πρόσφατα, έρευνες έδειξαν ότι ίσως ο Βαλκανικός Βάτραχος να μην είναι ξεχωριστό είδος, αλλά υποείδος του Λιμνοβάτραχου, κάτι που μένει να αποδειχθεί. Ζει σε στάσιμα και ρεούμενα νερά, από το ύψος της θάλασσας έως σε υψόμετρο 1800 μέτρων. Το χρώμα του διαφέρει αφού στη ράχη μπορεί να πάρει χρώματα όπως καφέ, γκρι ή πράσινο. Άλλοι έχουν κηλίδες, άλλοι όχι, άλλοι έχουν φωτεινή γραμμή, άλλοι όχι. Πέφτει σε λήθαργο όταν η θερμοκρασία πέφτει κάτω από τους 7οC, αλλά και όταν υπάρχει στην περιοχή ξηρασία.

Ο Κρητικός Βάτραχος (Pelophylax Cretensis)

Πολλοί θεωρούν ότι η Κρήτη είναι ένα σπάνιο μέρος, με πλούσια ιστορία, εκλεκτή κουζίνα και άφθονη φύση. Ψηλά βουνά, φαράγγια και αμέτρητες φημισμένες και ανεξερεύνητες παραλίες. Όλες οι εποχές είναι ιδανικές για να επισκεφθεί κανείς την Μεγαλόνησο, γι’ αυτό και ο τουρισμός της είναι αμείωτος καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Στο υπέροχο αυτό νησί ζει ο Κρητικός Βάτραχος, ένα ενδημικό είδος, όπως δηλώνει και το όνομά του. Ζει σε στάσιμα και ρεούμενα νερά, από το ύψος της θάλασσας έως σε ημιορεινές περιοχές. Το χρώμα του διαφέρει αφού στη ράχη μπορεί να πάρει χρώματα όπως καφέ, γκρι ή πράσινο. Άλλοι έχουν κηλίδες, άλλοι όχι, άλλοι έχουν φωτεινή γραμμή, άλλοι όχι. Πέφτει σε λήθαργο όταν η θερμοκρασία πέφτει κάτω από τους 7οC, αλλά και όταν υπάρχει στην περιοχή ξηρασία.

Κρητικός Βάτραχος

Ο Λιμνοβάτραχος (Pelophylax Ridibundus)

Αυτό το είδος ζει στη Θράκη και την Ανατολική Μακεδονία. Το χρώμα του διαφέρει αφού στη ράχη μπορεί να πάρει χρώματα όπως καφέ, γκρι ή πράσινο. Άλλοι έχουν κηλίδες, άλλοι όχι, άλλοι έχουν φωτεινή γραμμή, άλλοι όχι. Ζει σε στάσιμα και ρεούμενα νερά, από το ύψος της θάλασσας μέχρυ μεγάλα υψόμετρα.

O Λιμνοβάτραχος

Η συμπεριφορά των βατράχων

Και τα 3 είδη δραστηριοποιούνται και τη μέρα και τη νύχτα. Τους αρέσει να λιάζονται δίπλα σε υδάτινους όγκους και μόλις νιώσουν ότι πλησιάζει μια απειλή βουτάνε στο νερό. Μεταναστεύουν μεταξύ υδάτινων όγκων μόνο τη νύχτα και όταν έχει έντονη υγρασία. Η αναπαραγωγή τους γίνεται από την άνοιξη μέχρι τα μέσα καλοκαιριού, ανάλογα με το γεωγραφικό πλάτος, το υψόμετρο και τις ετήσιες κλιματικές συνθήκες. Ενηλικιώνονται στα 2 με 3 χρόνια και μπορεί να ζήσουν ως τα 12.

Από τι απειλούνται οι βάτραχοι

Η οικιστική, η τουριστική και η αγρο-κτηνοτροφική ανάπτυξη απειλούν τους βιότοπους, όπως επίσης η ρύπανση και η κλιματική αλλαγή, είναι από τις πιο βασικές απειλές για τα αμφίβια. Σε κάποιες περιοχές, υπάρχουν συγκεκριμένες απειλές, όπως για παράδειγμα στην λίμνη Αγιά των Χανίων, ο Κρητικός Βάτραχος είναι σχεδόν εκλείψει εξαιτίας της εισαγωγής του Αμερικάνικου Βουβαλοβάτραχου από τον άνθρωπο.

left arrow
right arrow

Οι βάτραχοι του κόσμου

Ας δούμε μερικές πληροφορίες για τους βάτραχους γενικά και κάποια στοιχεία γι’ αυτούς που οι περισσότεροι ίσως να μη γνωρίζαμε:

– Υπάρχουν περίπου 6000 είδη παγκοσμίως και δεν είναι όλα πράσινα.

– Όταν τρώνε, κλείνουν τα μάτια τους, γιατί είναι ένα όργανο που τους βοηθάει να καταπιούν το φαγητό τους και να πάει στον οισοφάγο.

– Το αρσενικό κάνει ερωτικό κάλεσμα την περίοδο της αναπαραγωγής τους. Όσο πιο δυνατά κρώζει, τόσο πιο πιθανό είναι να βρει σύντροφο.

– Δεν πίνουν νερό. Απίστευτο, αλλά αληθινό. Εύλογα θα σκεφτείτε πώς λοιπόν θα μπαίνει το απαραίτητο νερό στον οργανισμό τους. Η απάντηση είναι στο δέρμα τους, που απορροφάει το νερό, κάθε φορά που έρχεται σε επαφή μαζί του.

– Στο μυαλό μας έχουμε ότι ο βάτραχος κάνει μεγάλα άλματα. Αυτό δεν ισχύει όμως για όλα τα είδη, αλλά μόνο για όσους έχουν μακριά πόδια, που το άλμα τους μπορεί να φτάσει σε μήκος 20 φορές το μήκος του αμφίβιου.

– Θα πιστεύατε ότι το πιο δηλητηριώδες ζώο στον κόσμο είναι ένας βάτραχος; Και όμως είναι αλήθεια! Ο Χρυσός Δηλητηριώδης Βάτραχος, έχει το μέγεθος ενός συνδετήρα, αλλά το δηλητήριό του είναι δολοφονικό! Ευτυχώς για εμάς, ζει στα τροπικά δάση της κεντρικής και νότιας Αμερικής.

Αν το καλοκαίρι ακούσετε ένα κρώξιμο, αλλά δεν είστε δίπλα σε λίμνη ή βάλτο, μην πείτε πως δεν είναι βάτραχος, αφού ο ήχος από τη φωνή του φτάνει μέχρι και τα 1500 μέτρα!

Mε πληροφορίες από το herpetofauna.gr

Σχετικά άρθρα

Τα παράξενα «κόλπα» που χρησιμοποιούν τα ζώα για να δροσίζονται στην έντονη ζέστη

Φρατέρκουλα του Ατλαντικού: Γνωρίστε τoυς κλόουν της θάλασσας

Καρακάξες: Όσα δεν γνωρίζουμε για τα πανέξυπνα πουλιά που αναγνωρίζουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη