Πληθυσμός αφρικανικού χαμαιλέοντα εντοπίστηκε στην Πελοπόννησο
Team Petmou
15/05/2025

Σύμφωνα με ανάρτηση που έκανε στο Facebook ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής -ΟΦΥΠΕΚΑ, επιβεβαιώθηκε στη Βορειοδυτική Πελοπόννησο η παρουσία πληθυσμού αφρικανικού χαμαιλέοντα (Chamaeleo africanus).
Ο χαμαιλέοντας εντοπίστηκε σε παραλία της βορειοανατολικής Πελοποννήσου, εντός της προστατευόμενης περιοχής Λάμιας και Δάσους Στροφυλιάς. (GR2320001)
Ο αφρικανικός χαμαιλέοντας ζει στην υποσαχάρια Αφρική, και η φυσική κατανομή του εκτείνεται κατά μήκος του Νείλου, έως και το Δέλτα του. Ο μοναδικός πληθυσμός που είχε επιβεβαιωθεί στην Ευρώπη ήταν αυτός της λιμνοθάλασσας Γιάλοβας της Πύλου, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1997 και εικάζεται ότι έφτασε στην Ελλάδα κατά την αρχαιότητα.
Σύμφωνα με την ανάρτηση του ΟΦΥΠΕΚΑ, το 2014 καταγράφηκε η παρουσία τριών νεογέννητων ατόμων σε παραλία της βορειοδυτικής Πεολοποννήσου. Ωστόσο, στις αρχές Μαΐου της φετινής χρονιάς, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικές εκδρομής φοιτητών Βιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, εντοπίστηκαν ακόμα δύο νεογέννητα.
Ο συνολικός πληθυσμός του είδους στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά μικρός – εκτιμάται σε 350 άτομα – με αποτέλεσμα να κατατάσσεται στα Κινδυνεύοντα είδη, σύμφωνα με τον Κόκκινο Κατάλογο της Ελλάδας. Οι βασικές απειλές που αντιμετωπίζει είναι η καταστροφή των ενδιαιτημάτων του λόγω της εντατικοποίησης της γεωργίας και της τουριστικής ανάπτυξης, η θνησιμότητα από τροχαία ατυχήματα, και η παράνομη συλλογή του.

Ο αφρικανικός χαμαιλέοντας φημίζεται για την ικανότητά του να αλλάζει το χρώμα της επιδερμίδας του και, συχνά, να αφομοιώνεται στην επιφάνεια στην οποία βρίσκεται. Παρόλα αυτά, αντίθετα με ό,τι θεωρούν οι περισσότεροι άνθρωποι, η αλλαγή του χρώματος δεν έχει ως σκοπό το καμουφλάζ, αλλά τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, της φυσιολογίας και της επικοινωνίας του με άλλα άτομα. Πρόκειται για ένα ζώο με μήκος περίπου 14 εκατοστά, με την ουρά του να φτάνει τα 16 εκατοστά. Συνήθως, το χρώμα του είναι πράσινο με δύο σειρές λευκών ή μαύρων κηλίδων σε κάθε πλευρά, αλλά υπόκειται σε πολλές μεταβολές, όπως αναφέρει ο ΟΦΥΠΕΚΑ στη σελίδα του.
«Έντεκα χρόνια μετά από την προηγούμενη καταγραφή, μπορούμε πλέον επιβεβαιωμένα να μιλάμε για την ύπαρξη πληθυσμού στην περιοχή. Θα πρέπει στη συνέχεια να προχωρήσουμε σε σχετικές έρευνες για να εξετάσουμε την πληθυσμιακή πυκνότητα του πληθυσμού, καθώς και τα δημογραφικά του στοιχεία», αναφέρει ο καθηγητής Ζωικής Ποικιλότητας του ΕΚΠΑ και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΦΥΠΕΚΑ, Παναγιώτης Παφίλης, όπως διαβάζουμε στη σελίδα του ΟΦΥΠΕΚΑ.
Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής – ΟΦΥΠΕΚΑ,