string(0) ""

Φλαμίνγκο που ήταν “άτυχο στην αγάπη” έκανε το πρώτο του αυγό στην ηλικία των 70

Στέλλα Πανοπούλου

11/06/2024

Photo: Shutterstock

Πρόσφατα, μας έδωσε ιδιαίτερη χαρά η είδηση που αφορούσε τη Γερτρούδη, ένα 70-χρονο φλαμίνγκο το οποίο γέννησε, στην προχωρημένη αυτή ηλικία, το πρώτο της αυγό.

Τα φλαμίνγκο ή φοινικόπτερα συναντιούνται σε όλο τον κόσμο, και μας μαγεύουν με το χαρακτηριστικό ροζ φτέρωμά τους και τα περίτεχνα ομαδικά χορευτικά τους. Η λέξη “φλαμίνγκο” προέρχεται από την πορτογαλική ή ισπανική λέξη “flamengo” που σημαίνει “αυτός που έχει το χρώμα της φλόγας”. Η ελληνική λέξη “φοινικόπτερος”, από την άλλη, σημαίνει “αυτός που έχει φτερά στο κόκκινο χρώμα του αίματος”. Πρόκειται για ιδιαίτερα πτηνά που ζουν σε σμήνη και περνούν πολύ χρόνο να στέκονται στο ένα πόδι.

Η Γερτρούδη ανήκει σε ένα σμήνος που αποτελείται από 62 άτομα, τα οποία ζουν στο Καταφύγιο Άγριας Φύσης Pensthorpe, στο Norfolk της Αγγλίας. Αντίθετα με τα υπόλοιπα φλαμίνγκο, η Γερτρούδη δεν είχε αρκετές… κατακτήσεις, καθώς μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσε να βρει σύντροφο.

Η Γερτρούδη με το αυγό της

“Σε όλη τη διάρκεια της ζωής της, έχει υπάρξει αρκετά μαζεμένη, και βρισκόταν στο πίσω μέρος της ομάδας. Ξαφνικά, όμως, φέτος βρήκε μια πρωτόγνωρη αυτοπεποίθηση και φλέρταρε με όλα τα αρσενικά!” δήλωσε ο διευθυντής του καταφυγίου, Ben Marshall.

Αφού φλέρταρε εδώ κι εκεί και το ευχαριστήθηκε, η Γερτρούδη “τακτοποιήθηκε”, βρίσκοντας έναν μόνιμο σύντροφο, τον Gil, τον οποίο περνάει κατά 33 χρόνια. Απ’ ότι φαίνεται, η ηλικία είναι απλά ένας αριθμός όταν είσαι φλαμίνγκο. Εκτός αυτού, η Γερτρούδη σύντομα έκανε το πρώτο της αυγό, κάτι που αποτελεί διπλό κατόρθωμα: στη φύση, τα φλαμίνγκο τείνουν να ζουν για 30-40 χρόνια, και εξακολουθεί να θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο να γεννήσουν αυγά σε μια τόσο προχωρημένη ηλικία.

left arrow
right arrow

“Η μέση ηλικία ενός φλαμίνγκο είναι περίπου τα 35 έτη, οπότε είναι θαυμάσιο που βρίσκεται ακόμα μαζί μας,” είπε ο Marshall. “Δεν αποτελεί απόδειξη για τη σκληρή δουλειά της ομάδας μόνο το γεγονός ότι η Γερτρούδη είναι υγιής και χαρούμενη, αλλά και το ότι κατάφερε να γνωρίσει την αγάπη στην ηλικία της”.

Παρά το γεγονός ότι το υπόλοιπο σμήνος πρόκειται σύντομα να καλωσορίσει μικρά φλαμίνγκο, το αυγό της Γερτρούδης δεν ήταν γονιμοποιημένο. Επομένως, η Γερτρούδη δεν θα γίνει μητέρα φέτος.

Το γεγονός ότι έκανε αυγό εξακολουθεί να θεωρείται “αξιοσημείωτο κατόρθωμα”, όπως ανακοίνωσε ο Marshall. “Το ότι είναι ικανή να εμφανίσει μητρικά ένστικτα στην ηλικία της είναι απλά υπέροχο. Είμαι σίγουρος ότι η Γερτρούδη θα συνεχίσει να είναι η κουλ θεία της ομάδας!”

Η Wisdom και το μικρό της

Η Γερτρούδη δεν είναι το μοναδικό πτηνό στο οποίο ταιριάζει το ρητό “η γριά η κότα έχει το ζουμί”. Η Wisdom, το άλμπατρος του Laysan, η οποία θεωρείται πως είναι το πιο ηλικιωμένο άγριο πτηνό του κόσμου στα 73, έγινε μητέρα το 2021, στην ηλικία των 70. Δυστυχώς, δεν φάνηκε τόσο τυχερή καθώς ο σύντροφός της εξαφανίστηκε και τελικά θεωρήθηκε νεκρός. Ευτυχώς, η Wisdom δεν φάνηκε να το βάζει κάτω, καθώς εθεάθη πρόσφατα να φλερτάρει με νέους πιθανούς συντρόφους στον οικότοπό της, στο Εθνικό Καταφύγιο Άγριας Ζωής των Νησιών Midway, στον Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό. Αντίθετα με τη Γερτρούδη, η Wisdom δεν αναμένεται να κάνει αυγά φέτος.

Με πληροφορίες από BBC News

Σχετικά άρθρα

Έρευνα: Οι ελέφαντες απευθύνονται ο ένας στον άλλον χρησιμοποιώντας ονόματα

Γάτα Σιγκαπούρης: Μάθετε τα πάντα για τη μικρότερη οικόσιτη γάτα στον κόσμο

Πώς να παραμείνει ασφαλής η γάτα σας στο μπαλκόνι