string(0) ""

Η στιγμή που δύο αρκούδες βλέπουν για πρώτη φορά τον ήλιο μετά από 20 χρόνια φυλακισμένες σε σκοτεινό κλουβί

Νάνσυ Κουλούρα

21/05/2025

arkoudes

Για 20 ολόκληρα χρόνια, μέχρι τη στιγμή της διάσωσής τους, δύο αρκούδες ζούσαν παγιδευμένες σε αραχνιασμένα κλουβιά μέσα σε ένα σκοτεινό κτίριο στο Βιετνάμ, υπομένοντας ακραία σωματική και ψυχολογική κακοποίηση.

Το «κολαστήριό» τους ήταν μια από τις παράνομες φάρμες εκτροφής της χώρας, όπου αυτά τα άτυχα πλάσματα κρατούνται φυλακισμένα με στόχο την εξαγωγή της χολής τους, ένα συστατικό που χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, παρότι υπάρχουν βότανα και συνθετικές ουσίες με ανάλογες θεραπευτικές ιδιότητες.

H διάσωση των αρκούδων Nova και Lyra καταγράφηκε στα social media από τον οργανισμό Animals Asia, που έφερε εις πέρας αυτή τη δύσκολη αποστολή και μετέφερε τα ζώα σε ένα καταφύγιο όπου θα μπορέσουν να περάσουν τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής τους ασφαλή κι ευτυχισμένα.

Στο παρακάτω βίντεο περιλαμβάνονται πλάνα από την επιχείρηση απομάκρυνσης των δύο αρσενικών αρκούδων από τη σκοτεινή φυλακή όπου πιστεύεται ότι παρέμειναν για σχεδόν δύο δεκαετίες. Το παράπηγμα ήταν βρώμικο, γεμάτο ιστούς αράχνης, και τα κλουβιά μικροσκοπικά. Αφού τα δύο ταλαιπωρημένα ζώα τέθηκαν υπό γενική αναισθησία, μεταφέρθηκαν σε εξωτερικό χώρο για έναν προκαταρκτικό ιατρικό έλεγχο, κατά τον οποίο εντοπίστηκαν αρκετά προβλήματα, αποτέλεσμα των άθλιων συνθηκών διαβίωσής τους. Στη συνέχεια, ταξίδεψαν μαζί με τους διασώστες τους στο καταφύγιο Bach Ma, το οποίο βρίσκεται σε μια καταπράσινη ορεινή περιοχή της χώρας, για να ξεκινήσει η μακρά διαδικασία αποκατάστασής τους.

Μια βάρβαρη πρακτική που καταδικάζει τις αρκούδες σε μια ζωή γεμάτη πόνο

Παρόλο που η πρακτική της εξαγωγής χολής από αρκούδες είναι παράνομη στο Βιετνάμ εδώ και πολλά χρόνια, εξακολουθούν να υπάρχουν παράνομες εγκαταστάσεις στη χώρα όπου μαύρες ασιατικές αρκούδες (moon bears) ζουν αιχμάλωτες σε εφιαλτικές συνθήκες. Οργανώσεις όπως η Animals Asia, σε συνεργασία με την κυβέρνηση της χώρας, δίνουν σκληρό αγώνα για τον εντοπισμό αυτών των εκτροφείων και τη διάσωση των αιχμάλωτων ζώων, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις έχουν απαχθεί από τις μητέρες τους σε μικρή ηλικία, για να ενταχθούν σε αυτήν τη βάρβαρη «αλυσίδα παραγωγής».

Όπως διαβάζουμε στον ιστότοπο της οργάνωσης, η εξαγωγή χολής από ζωντανές αρκούδες προκαλεί αδιανόητο σωματικό και ψυχολογικό πόνο καθώς και μακροχρόνια προβλήματα υγείας. Αν και οι μέθοδοι αυτής της πρακτικής ποικίλλουν, τα θύματά της συχνά μεγαλώνουν σε μικρά κλουβιά, με αποτέλεσμα το σώμα τους να παραμορφώνεται για να χωρέσει ανάμεσα στις μεταλλικές ράβδους. Τα περισσότερα ζώα που ζουν σε αυτές τις φάρμες σπάνε ή χάνουν τα δόντια τους από τις συνεχείς προσπάθειες να αποδράσουν, δαγκώνοντας τα κάγκελα. Σε πολλές περιπτώσεις, υποφέρουν από ασιτία και αφυδάτωση, καθώς αυτό μπορεί να ενισχύσει την παραγωγή χολής. Λόγω των ανθυγιεινών συνθηκών στις οποίες αναγκάζονται να ζουν, αρκετές εμφανίζουν πολλαπλές ασθένειες και κακοήθεις όγκους που τελικά τις σκοτώνουν.

Ορισμένες φάρμες στην Κίνα (όπου η πρακτική παραμένει νόμιμη) διαθέτουν προγράμματα αναπαραγωγής, ωστόσο πολλές αρκούδες αιχμαλωτίζονται παράνομα από την άγρια φύση όταν είναι μικρές. Απομακρύνονται βία από τις μητέρες τους, τις οποίες βλέπουν να θανατώνονται από τους λαθροθήρες, καθώς προσπαθούν να τις προστατέψουν. Τα περισσότερα από αυτά τα μικρά δεν απελευθερώνονται ποτέ και μπορεί να ζήσουν έως και 30 μαρτυρικά χρόνια ως «μηχανές παραγωγής χολής».

Βίντεο: Ο Nova εμφανίζεται να ξυπνά για πρώτη φορά στο φως του ήλιου, μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες στο σκοτάδι:

Η νέα ζωή για τον Nova και τον Lyra

Στον επίσημο ιστότοπο της Animals Asia, αλλά και στους λογαριασμούς της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρέχονται αρκετές πληροφορίες για το τι συμβαίνει σε αρκούδες όπως ο Nova και ο Lyra μετά τη διάσωσή τους.

Όπως εξηγεί σε αναρτήσεις της η οργάνωση, στο πρώτο στάδιο της αποκατάστασής τους απαιτείται η παραμονή τους σε καραντίνα, τόσο για τη δική τους ασφάλεια όσο και για την προστασία του γενικού πληθυσμού του καταφυγίου. Οι νεοαφιχθείσες αρκούδες διαμένουν αρχικά σε ευρύχωρα κλουβιά, καθώς είναι ακόμη πολύ αδύναμες και φοβισμένες, χρειάζονται συνεχή ιατρική παρακολούθηση και μπορεί να υποφέρουν από ασθένειες που είναι επικίνδυνες για τα άλλα πλάσματα στο καταφύγιο.

Η περίοδος της καραντίνας διαρκεί συνήθως από 30 έως 45 μέρες, διάστημα στο οποίο τα ζώα εξοικειώνονται με το νέο τους περιβάλλον, γνωρίζονται καλύτερα με τους φροντιστές τους και δυναμώνουν αρκετά για να μπορέσουν να μεταφερθούν στις νέες τους φωλιές, με πρόσβαση στους υπαίθριους χώρους.

Σύμφωνα με τις ενημερώσεις του οργανισμού, ο Nova και ο Lyra προσαρμόζονται σιγά σιγά στο νέο τους περιβάλλον, αποκτώντας εμπειρίες που είχαν στερηθεί τόσα χρόνια. Μετά από μόλις μερικές μέρες στο καταφύγιο, ο Nova έχει αρχίσει να ξεδιπλώνει τη δυναμική προσωπικότητά του, ενώ και ο Lyra σημειώνει αργά αλλά σταθερά βήματα προόδου. Σύντομα και οι δυο τους θα μπορούν να κοινωνικοποιούνται ελεύθερα με τις άλλες αρκούδες του καταφυγίου, παίζοντας στο γρασίδι, σκαρφαλώνοντας στις ξύλινες κατασκευές και πλατσουρίζοντας στις τεχνητές λιμνούλες.

left arrow
right arrow
left arrow
right arrow

Τα ονόματα εξάλλου που δόθηκαν στις δύο αρκούδες από τους διασώστες τους δεν είναι τυχαία, αφού παραπέμπουν σε αστερισμούς και φως, και συνοδεύονται από την πεποίθηση ότι αυτά τα υπέροχα πλάσματα σύντομα θα λάμψουν, αφήνοντας πίσω τους το σκοτάδι στα οποία τα βύθισε η ανθρώπινη σκληρότητα.

Σχετικά άρθρα

Οι άνθρωποι της Δημοτικής Αστυνομίας στην Ιεράπετρα διέσωσαν εγκαταλελειμμένα κουτάβια

Μεσολόγγι: Διασώθηκε μεγάλη θαλάσσια χελώνα με σοβαρό χτύπημα στο κεφάλι

Διέσωσαν τσαλαπετεινό από καμινάδα τζακιού στον Διόνυσο