Τι να κάνετε αν σας τσιμπήσει τσούχτρα – Δείτε στο χάρτη πού βρίσκονται
Αγγελική Μακρή
19/07/2025

Ακόμα και να επιλέξετε τις μοναχικές διακοπές, δεν θα είστε ποτέ πραγματικά μόνοι, ειδικά στη θάλασσα. Η τσούχτρα πάντα ψάχνει παρέα το καλοκαίρι, απλά η συνάντηση μαζί της μπορεί να σας πληγώσει -ευτυχώς ελαφρώς.
Εκτός από τον καυτό ήλιο και τις βλαβερές του συνέπειες, από τα πράγματα που μπορεί να σας χαλάσουν μια εξόρμηση στη θάλασσα είναι το συναπάντημα με μια τσούχτρα. Το τσίμπημά της είναι από λίγο έως αρκετά ενοχλητικό και ίσως οδηγήσει σε ένα φαρμακείο ή Κέντρο Υγείας.
Τι είναι η τσούχτρα
Είναι ένα ζώο της θάλασσας, ασπόνδυλο και συναντάται σε όλες τις θάλασσες του πλανήτη. H επιστημονική της ονομασία είναι Pelagia Noctiluca και στα ελληνικά τη γνωρίζουμε και ως Μωβ Μέδουσα. Κυκλοφορεί σε αγέλες κυρίως, δεν έχει εγκέφαλο, αλλά χρησιμοποιεί τα πλοκάμια της με επιτυχία για να δηλητηριάσει την τροφή της. Στα πλοκάμια κυκλοφορεί μια ουσία, η νευροτοξίνη, η οποία είναι αυτή που προκαλεί και τον πόνο στον άνθρωπο μετά το τσίμπημα.
Κάθε χρόνο στις ελληνικές θάλασσες συναντάμε τόσο τις τσούχτρες όσο και τις μπλε μέδουσες, που επίσης μπορεί να σας τσιμπήσουν.
Τα συμπτώματα που έχει κάποιος αν τον τσιμπήσει τσούχτρα
Αρχικά, θα πρέπει να πούμε πώς, αν δείτε ή σας τσιμπήσει τσούχτρα, δεν θα πρέπει να πανικοβληθείτε. Είναι από τα πιο συνηθισμένα ατυχήματα που μπορεί να συμβεί σε κάποιον που πάει στη θάλασσα, που, αν είστε ψύχραιμοι και προετοιμασμένοι, θα το αντιμετωπίσετε σύντομα. Πριν πάτε σε μια παραλία, ελέγξτε αν έχει τσούχτρες και αποφύγετε να κολυμπήσετε αν είναι ορατές από την ακτή.

Μετά το τσίμπημα ίσως νιώσετε:
– Πόνος σαν κάψιμο, πολλές φορές έντονο κοκκίνισμα του δέρματος, και σε μερικές περιπτώσεις εμφάνιση σε μέρος του δέρματός σας το αποτύπωμα της μέδουσας που σας κέντρισε.
– Ναυτία
– Πτώση πίεσης
– Ταχυκαρδία
– Κεφαλαλγία
– Εμετός
– Διάρροια
– Σπασμός των βρόγχων
– Δύσπνοια
Πώς να προετοιμαστείτε για την επίσκεψη στην παραλία:
Ένα φαρμακείο με τα απαραίτητα για τις Πρώτες Βοήθειες είναι χρήσιμο να υπάρχει σε κάθε αυτοκίνητο. Σε κάθε επίσκεψη στην παραλία, ειδικά αν έχετε και παιδιά, θα πρέπει να έχετε κάποια πράγματα μαζί, που ένας φαρμακοποιός ή γιατρός μπορεί να σας υποδείξει. Δείτε τι πρέπει να περιλαμβάνει:
– Μια πλαστική κάρτα (π.χ. παλιά πιστωτική). Αν έχετε φτυαράκι από παιχνίδια, εξυπηρετεί εξίσου.
– Λίγο μαγειρική σόδα (αναλογία 1:1 με θαλασσινό νερό)- Ένα πλαστικό ποτήρι
– Ένα πλαστικό ποτήρι για να φτιάξετε το παραπάνω μείγμα
– Αντιισταμινικό χάπι
– Κάποια κορτιζονούχα κρέμα
Τι να κάνετε μετά το τσίμπημα:
– Ξεβγάλτε το σημείο με νερό της θάλασσας και όχι γλυκό νερό (πχ εμφιαλωμένο). Το γλυκό νερό θα βοηθήσει να σπάσουν κι άλλες νηματοκύστες, άρα και περισσότερο δηλητήριο.
– Φτιάξτε ένα μείγμα με αναλογία 1:1 της μαγειρικής σόδας με το θαλασσινό αλάτι.
– Με την κάρτα (ή το φτυαράκι) αφαιρέστε τη μαγειρική σόδα και τυχόν υπολείμματα από τις νηματοκύστες.
– Εφαρμόστε πάνω στην περιοχή με το τσίμπημα ένα μπουκάλι νερό ή κουτί από καποιο αναψυκτικό ή παγοκύστες, για περίπου 15 λεπτά. Αυτό θα ανακουφίσει το πρήξιμο και την κοκκινίλα.
– Αν δεν έχετε τίποτα από τα παραπάνω μαζί σας, πηγαίνετε για πρώτες βοήθειες σε κάποιο κέντρο υγείας, ή στο ιατρείο της παραλίας, του ξενοδοχείου, του κάμπινγκ. Το ίδιο να πράξετε και αν ο πόνος και τα συμπτώματα είναι έντονα.
Τι να μην κάνετε αν σας τσιμπήσει τσούχτρα
– Μην τη βγάλετε έξω από το νερό, γιατί μπορεί να την πατήσει κάποιος κατά λάθος και να τον τσιμπήσει.
– Μην χρησιμοποιήσετε ξύδι για να καθαρίσετε την περιοχή, γιατί ευνοείται το σπάσιμο των νηματοκύστεων και διαχέεται περισσότερο δηλητήριο.
Πώς θα ξέρετε πού έχει τσούχτρες
Καθημερινά ενημερώνεται ο χάρτης στο iNaturalist, με καταγραφές από όλη την Ελλάδα. Στις 17 Ιουλίου η εικόνα ήταν η εξής:

Δείτε το χάρτη συγκεκριμένα για την Ελλάδα:

Άρα, γνωρίζοντας πού έχει τσούχτρες, μπορείτε να αποφύγετε να πάτε στη συγκεκριμένη παραλία και να πάτε σε κάποια κοντινή και πάντα να έχετε μαζί σας μια αντισταμινική κρέμα. Για κάθε ενδεχόμενο, εντοπίστε πριν φτάσετε στην παραλία, που είναι το κοντινότερο φαρμακείο ή Κέντρο Υγείας, σε περίπτωση που χρειαστείτε τις Πρώτες Βοήθειες.