string(0) ""

Lovebirds: Η ιδανική διατροφή που πρέπει να ακολουθήσετε

Κωνσταντίνα Μάλλιου

27/06/2023

Photo: Pixabay

Αν έχετε αποκτήσει ένα παπαγαλάκι lovebird είναι σίγουρο ότι θα σας φτιάχνει τη διάθεση με το τραγούδι του και τα φωτεινά, πολύχρωμα φτερά του.

Σίγουρα θα θέλετε να κάνετε τα πάντα για να είναι υγιές και χαρούμενο το αγαπημένο σας κατοικίδιο. Πέρα από ένα ευρύχωρο κλουβί, από ένα ευχάριστο και ήρεμο περιβάλλον και από την αγάπη που θα του δώσετε, πρέπει να διασφαλίσετε την υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή του.
Εκτός από τους σπόρους που θα του παρέχετε, σημαντικό είναι να εντάξετε στη διατροφή του σφαιρίδια ή αλλιώς κροκέτες για παπαγάλους, φρούτα, λαχανικά, σιτηρά και ίσως κάποια συμπληρώματα διατροφής τα οποία θα τα συζητήσετε με τον κτηνίατρό σας και είναι ανάλογα τις ανάγκες του κάθε πτηνού.

Να θυμάστε ότι κάθε lovebird είναι μοναδικό και μπορεί να έχει ξεχωριστές διατροφικές συνήθειες. Οι ποσότητες των παραπάνω τροφίμων πρέπει να είναι ανάλογες με το επίπεδο δραστηριότητας, την ηλικία και τις περιβαλλοντικές συνθήκες του κάθε πτηνού.

Τι μπορεί να περιλαμβάνει η ιδανική διατροφή για το αγαπημένο σας κατοικίδιο;

1. Σπόροι

Το μείγμα των σπόρων που δίνετε στο αγαπημένο σας lovebird, μπορεί να περιέχει διάφορους τύπους σπόρων όπως κεχρί, λιναρόσπορους, βρώμη και ηλιόσπορους. Ωστόσο, τείνουν να περιέχουν υψηλά επίπεδα λίπους και υδατανθράκων και αν αυτά τα χαριτωμένα παπαγαλάκια τρέφονται μόνο με σπόρους μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα κακή υγεία και ίσως μικρότερη διάρκεια ζωής. Δυστυχώς, οι σπόροι είναι σαν τις καραμέλες για τα παιδιά: εξαιρετικά εύγευστοι αλλά σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία. Επομένως, πρέπει να προσφέρετε στο κατοικίδιο πτηνό σας, μόνο μια μικρή ποσότητα σπόρων καθημερινά.

2. Σφαιρίδια

Τα pellets ή σφαιρίδια αποτελούν σημαντικό μέρος της διατροφής των πτηνών καθώς περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά. Παρ’ όλα αυτά, ορισμένα lovebirds χρειάζονται λίγο παραπάνω χρόνο να τα συνηθίσουν οπότε καλό είναι να τα εντάξετε από νωρίς στην διατροφή τους αναμιγνύοντας μικρές δόσεις σταδιακά στο φαγητό τους. Το σχήμα και το μέγεθός τους είναι ομοιόμορφο και συνήθως είναι αρωματισμένα, πράγμα που τα κάνει πιο ελκυστικά για τα μικρά παπαγαλάκια. Τα pellets μπορούν να αποτελούν μέχρι και 75-85% της ημερήσιας διατροφής των lovebirds λόγω της υψηλής διατροφικής τους αξίας.

3. Φρούτα

Τα φρούτα δεν μπορούν να λείπουν από την διατροφή των lovebirds. Βεβαιωθείτε ότι τα έχετε πλύνει σχολαστικά για να μην υπάρχουν τοξικές ουσίες και έχετε αφαιρέσει τυχόν κουκούτσια που μπορεί να είναι επικίνδυνα. Τα φρούτα μπορούν να αποτελούν το 20-25% της ημερήσιας διατροφής τους, όμως προσέξτε ποια επιλέγετε γιατί ορισμένα είναι τοξικά για τα πτηνά. Παραδείγματα επιβλαβών φρούτων είναι το αβοκάντο, η μπανάνα και τα εσπεριδοειδή που πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγονται. Αντ’ αυτού προτιμήστε να δώσετε στο κατοικίδιό σας μικρά κομματάκια ροδάκινου, μήλου – εννοείται χωρίς κουκούτσια – παπάγιας, ακτινιδίου, φράουλας και δαμάσκηνου.

4. Λαχανικά

Όπως και τα φρούτα, έτσι και τα λαχανικά πρέπει να πλένονται επιμελώς, να αφαιρείται η φλούδα τους και να αποτελούν το 20-25% της ημερήσιας διατροφής τους. Εκτός του ότι είναι πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία, βιταμίνες και μέταλλα, τα λαχανικά δημιουργούν και ποικιλία στη διατροφή των lovebirds για να μην βαριούνται. Τα καρότα, το μπρόκολο, το σπανάκι, το αγγούρι και το παντζάρι είναι εξαιρετικές επιλογές, ενώ πρέπει να αποφεύγονται η μελιτζάνα, ο μαϊντανός, το ραβέντι, το κρεμμύδι και το σκόρδο.

5. Συμπληρώματα διατροφής

Προτού αρχίσετε να δίνετε στο αγαπημένο σας παπαγαλάκι συμπληρώματα διατροφής, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας για να αναλύσετε τις διατροφικές του ανάγκες. Τα συμπληρώματα περιέχουν ορισμένες βιταμίνες και μέταλλα που μπορεί να είναι ιδιαίτερα επωφελή κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων σταδίων της ζωής των πτηνών, όπως η ωοτοκία. Αν είναι σε μορφή σκόνης είναι περισσότερο βολικό και μπορείτε να την αναμίξετε είτε με το νερό του, είτε να την πασπαλίσετε πάνω στην τροφή του κατοικιδίου σας.

Τελευταία tips

Βεβαιωθείτε ότι παρέχετε στο παπαγαλάκι σας καθαρό νερό, απαλλαγμένο από σκουπιδάκια και δεν θα του δώσετε ποτέ επικίνδυνες για αυτό τροφές όπως η σοκολάτα, τα μανιτάρια, κουκούτσια οποιουδήποτε φρούτου και αλκοόλ.
Κάθε lovebird είναι μοναδικό και έτσι πρέπει να του φέρεστε. Συζητήστε με τον κτηνίατρό σας ποια είναι η πιο ωφέλιμη και κατάλληλη διατροφή για το αγαπημένο σας κατοικίδιο για να έχει μια άνετη και υγιή ζωή.

Σχετικά άρθρα

Δείτε τι θα συμβεί αν η γάτα σας φάει μελομακάρονα

Επιτρέπεται να φάει ο σκύλος σας γαρίδες; Δείτε πώς να του σερβίρετε το αγαπημένο θαλασσινό

Μπορούν οι γάτες να φάνε λαχανικά; Όλα όσα πρέπει να ξέρετε