string(0) ""

Μικρό αλεπουδάκι παίζει σε ροζ λιβάδι – Το βίντεο που θα σας φτιάξει τη μέρα

Στέλλα Πανοπούλου

21/03/2024

Photo: Unsplash

Η μέρα πολλών ανθρώπων στον πλανήτη έγινε καλύτερη όταν το βίντεο μιας μικρής αλεπούς που παθαίνει zoomies σ’ ένα ροζ λιβάδι κατέκλυσε το ίντερνετ. 

Το μικρό αλεπουδάκι που απαθανάτισε η φωτογράφος άγριας ζωής Tammy Ascher με το φακό της, μοιάζει ενθουσιασμένο καθώς χοροπηδά σα να μην υπάρχει αύριο, περδικλώνεται και στριφογυρίζει, μέσα σε ένα λιβάδι κατάφυτο με ροζ λουλούδια. Η εικόνα είναι αλήθεια μαγευτική, όχι μόνο αισθητικά (πραγματικά μοιάζει με ζωγραφιά), αλλά και από την άποψη ότι το μικρό φαίνεται πραγματικά ευτυχισμένο. Δεν έχει ούτε μία έγνοια στον κόσμο! 

Σίγουρα βλέποντας αυτό το βίντεο πολλοί από εμάς επιθυμούμε διακαώς να ζουλήξουμε το αλεπουδάκι και να το γεμίσουμε φιλιά. Κάτι τέτοιο, φυσικά, δεν ενδείκνυται καθώς, όσο κι αν μοιάζουν με διασταύρωση σκύλου και γάτας, οι αλεπούδες παραμένουν άγρια ζώα.  

Ας δούμε 10 fun facts για τις πανέμορφες και πανέξυπνες αλεπούδες:  

  1. Μοιάζουν πιο πολύ με γάτες παρά με σκύλους 

Οι αλεπούδες θυμίζουν τις γάτες σε αρκετά επίπεδα. Είναι νυκτόβια ζώα με κάθετες κόρες ματιών που τους παρέχουν καλή ορατότητα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Μπορούν να σκαρφαλώσουν σε δέντρα, να χρησιμοποιήσουν τα μουστάκια τους για να προσανατολιστούν, και να παραμονεύουν για θηράματα όπως κάνουν οι γάτες.  

  1. Ζουν σε υπόγειες φωλιές 

Οι οικογένειες αλεπούδων ζουν σε υπόγειες φωλιές. Όταν η αλεπού γεννά (από 1 μέχρι 11 αλεπουδάκια!) ζουν μαζί στη φωλιά για εφτά μήνες όσο μεγαλώνουν τα μικρά. Ο μπαμπάς κυνηγάει και φέρνει φαγητό. Οι υπόγειες φωλιές προστατεύουν την οικογένεια από θηρευτές όπως είναι οι λύκοι και οι αρκούδες. Η μεγαλύτερη απειλή για την αλεπού, παρόλα αυτά, είναι ο άνθρωπος. Αν φωλιάσουν αλεπούδες κοντά στο σπίτι ή στη φάρμα σας, υπάρχουν ασφαλείς τρόποι να τις απομακρύνετε χωρίς να χρειαστεί να τις βλάψετε. Συμβουλευτείτε την ΑΝΙΜΑ – Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής.  

Μην πλησιάζετε και μην επιχειρείτε να χαϊδέψετε αλεπούδες, καθώς είναι πιθανοί φορείς λύσσας (όπως και όλα τα θηλαστικά). Παρόλα αυτά, στην Ελλάδα δεν έχει υπάρξει κρούσμα λύσσας τα τελευταία δέκα χρόνια, οπότε θεωρείται ασφαλής χώρα. Μην ταΐζετε συστηματικά αλεπούδες κατά τη διάρκεια των διακοπών, καθώς όταν φύγετε θα δυσκολευτούν να ξαναμάθουν να πιάνουν μόνες τους την τροφή τους. 

  1. Μυρίζουν άσχημα 

Οι αλεπούδες αναδύουν μια δυσάρεστη, χαρακτηριστική μυρωδιά από τους αδένες που βρίσκονται στη βάση της ουράς τους.  

  1. Μπορεί να κάνει 40 διαφορετικούς ήχους 

Η αλεπού μπορεί να κάνει μέχρι 40 διαφορετικούς ήχους, ο πιο συνήθης εκ των οποίων είναι το απόκοσμο ουρλιαχτό της. Οι αλεπούδες βγάζουν ιδιαίτερους ήχους όταν διαφωνούν μεταξύ τους, καθώς είναι ιδιαίτερα κτητικές με την περιοχή τους.  

  1. Είναι μοναχικά ζώα 

Αντίθετα με τα σκυλίσια ξαδέρφια τους, οι αλεπούδες είναι μοναχικές. Προτιμούν να κυνηγούν και να κοιμούνται μόνες τους, εκτός από την περίοδο που μεγαλώνουν τα μικρά τους στη φωλιά.  

  1. Έχουν εξαιρετική ακοή 

Οι αλεπούδες έχουν απίστευτη ακοή η οποία τις βοηθά να εντοπίζουν θηράματα που βρίσκονται κάτω απ’ τη γη. Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι χρησιμοποιούν το μαγνητικό πεδίο της γης για να εντοπίζουν τα θηράματά τους. Αυτό, σε συνδυασμό με την οξεία ακοή τους, τις καθιστά εξαιρετικές κυνηγούς. 

  1. Είναι πολύ παιχνιδιάρες 

Όπως φαίνεται και στο παραπάνω βίντεο, οι αλεπούδες λατρεύουν το παιχνίδι. Είναι γνωστές ακόμα και για το ότι κλέβουν μπαλάκια από γήπεδα του γκολφ για να παίξουν! Οι αλεπούδες μπορεί να παίζουν μόνες τους, μεταξύ τους, ή με άλλα ζώα, ακόμα και με ελάφια! Η ιστορία των αλεπούδων που τα πηγαίνουν καλά με ανθρώπους είναι μακρά, αλλά θυμηθείτε ότι δεν είναι ασφαλές να πλησιάζετε άγρια ζώα στο φυσικό τους περιβάλλον.  

left arrow
right arrow
  1. Τα μωρά αλεπουδάκια δεν μπορούν να δουν, να περπατήσουν, ή να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία τους αφού γεννιούνται 

Οι αλεπούδες συνήθως θηλάζουν τα αλεπουδάκια τους για περίπου δύο μήνες μετά τη γέννησή τους, μέχρι να μπορούν να δουν, να περπατήσουν, και να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους μόνα τους.  

  1. Δεν ζουν μόνο στην επαρχία αλλά και στις πόλεις 

Λόγω της μεγάλης ποικιλίας των τροφών που μπορούν να φάνε και των καταφυγίων στα οποία μπορούν να φωλιάσουν, οι αλεπούδες ζουν σε πολλές πόλεις, και τείνουν να σκάβουν τις φωλιές τους κάτω από θάμνους, κήπους, ρίζες δέντρων, ή ράγες τρένων. 

Σχετικά άρθρα

Μολοσσός: Ποιος είναι ο αγαθός γίγαντας του ζωικού βασιλείου

8 ζώα-μάγοι του καμουφλάζ

10 τρόποι να ψυχαγωγήσετε τη γάτα σας αν ζείτε σε μικρό διαμέρισμα