string(0) ""

Οι Έλληνες που δημιουργούν προσθετικά μέλη για ζώα που έχασαν τα άκρα τους

Κωνσταντίνα Μάλλιου

17/10/2023

Οι άνθρωποι μπορούμε πολύ πιο εύκολα να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας, είτε αυτά είναι θετικά είτε αρνητικά. Μπορούμε να πούμε πότε δεν είμαστε καλά ψυχολογικά ή σωματικά.

Ιδίως σωματικά, έχουμε πρόσβαση σε γιατρούς και νοσοκομεία οπότε αν κάτι μας ενοχλεί, αν πρέπει να λάβουμε κάποια αγωγή ή να κάνουμε κάποια επέμβαση μπορούμε να το προγραμματίσουμε.

Δεν είναι πάντα εύκολο και ίσως είναι και χρονοβόρο πολλές φορές, αλλά τουλάχιστον έχουμε αυτή τη δυνατότητα εδώ και χρόνια.

Δυστυχώς, το ίδιο δεν ισχύει και στην περίπτωση των ζώων τα οποία δεν έχουν ίσες ευκαιρίες με εμάς τους ανθρώπους στο θέμα της υγείας.

Ειδικά αν πρόκειται για κάποιο χειρουργείο η κατάσταση είναι πολύ πιο δύσκολη. Ή ακόμα χειρότερα, αν κάποιο ζωάκι πρέπει να χειρουργηθεί για να αφαιρέσει κάποιο μέλος του σώματός του η κατάσταση δεν είναι καθόλου απλή. Για να μην μιλήσουμε για την αποκατάσταση που χρειάζεται μετά από ένα τέτοιο απαιτητικό χειρουργείο. Πρέπει να καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια τόσο από τους γιατρούς όσο και από το ίδιο το ζωάκι.

Μέσα σε όλες αυτές τις δυσκολίες που αναφέραμε, υπάρχουν μερικοί γιατροί και επιστήμονες, που προσπαθούν και μελετούν τρόπους για να βοηθήσουν όσα πλάσματα έχουν ανάγκη.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και ο Χάρης Κολιός, ιδρυτής της bio3Dvet, που με την ομάδα του από το 2018 διαχειρίζεται περιπτώσεις ζώων που έχουν έχουν υποστεί κάποιο κάταγμα ή χάσει κάποιο άκρο τους και χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα.

Η ιδέα του για την δημιουργία της συγκεκριμένης εταιρείας προϋπήρχε από την περίοδο που σπούδαζε και εργαζόταν στο εξωτερικό (Γερμανία-Νορβηγία) σαν Μηχανικός ανάπτυξης προϊόντων και μεθοδολογιών υψηλής τεχνολογικής έντασης, με την ταυτόχρονη εμπειρία του στον τομέα της Εμβιομηχανικής στους ανθρώπους. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ήρθε σε επαφή με ορθοπεδικούς κτηνιάτρους για να προσπαθήσουν να ενσωματώσουν αυτές τις καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις στην ορθοπεδική κτηνιατρική. Με τις παραδοσιακές μεθόδους, δυστυχώς, τα πιο σύνθετα ορθοπεδικά κτηνιατρικά προβλήματα δεν μπορούσαν να αντιμετωπισθούν με επιτυχία, οπότε έπρεπε να βρεθούν νέοι τρόποι.

Έτσι, λοιπόν, ιδρύθηκε η bio3Dvet, η οποία εφαρμόζει πλέον και στην χώρα μας μεθοδολογίες που εφαρμόζονται εδώ και χρόνια με επιτυχία στο εξωτερικό στον τομέα της κτηνιατρικής.

Είχατε κάποια εξειδίκευση και σκεφτήκατε τη bio3Dvet; Πλέον ποιες ειδικότητες εμπλέκονται και βοηθούν σε αυτό το εγχείρημα;

Είμαι Μηχανικός Βιομηχανικού Σχεδιασμού και Αρχιτέκτονας (ΕΠ) με εξειδίκευση στις τεχνολογίες της Ψηφιακής Μηχανικής και της Τρισδιάστατης εκτύπωσης. Επιπλέον, διαθέτω επαγγελματική κατάρτιση στην κατασκευή Ορθωτικών και Pροσθετικών τεχνητών μελών. Οι δυνατότητες που μας προσφέρουν οι σύγχρονες τεχνολογίες πλέον δεν αποτελούν σενάρια επιστημονικής φαντασίας αλλά μας επιτρέπουν να προσομοιώσουμε το περιστατικό στον Η/Υ και να το μελετήσουμε σε συνθήκες γραφείου έτσι ώστε να σχεδιάσουμε το προ εγχειρητικό του πλάνο. Επιπλέον, με την τρισδιάστατη εκτύπωση μπορούμε να «πιάσουμε» το πρόβλημα στα χέρια μας και να δούμε όλες τις κρυφές εκείνες πτυχές και λεπτομέρειες που είναι αδύνατο να διαπιστωθούν με την χρήση μιας απλής ακτινογραφίας. Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα μπορούμε να κατασκευάσουμε με την χρήση διαφόρων τεχνολογιών της τρισδιάστατης εκτύπωσης χειρουργικούς οδηγούς και χειρουργικά εργαλεία με βιοσυμβατά υλικά, όπως επίσης και εξατομικευμένα εμφυτεύματα από τιτάνιο και να τα χρησιμοποιήσουμε την επόμενη ημέρα στο χειρουργείο μας. Είναι συναρπαστικό όταν κατανοεί κάποιος ότι πλέον μπορεί να δημιουργήσει οτιδήποτε του είναι απαραίτητο για να τον βοηθήσει στην επιτυχή έκβαση του χειρουργείου του όπως είναι ένα εργαλείο, ένας χειρουργικός οδηγός, ένα εμφύτευμα ή ένα προσθετικό μέλος. Η αντιμετώπιση του κάθε περιστατικού στην bio3Dvet γίνεται σε στενή συνεργασία με τον εκάστοτε ορθοπεδικό κτηνίατρο που προσκομίζει το περιστατικό του για μελέτη. Η σωστή συνεργασία ανάμεσα στον Μηχανικό και τον ορθοπεδικό κτηνίατρο με την ταυτόχρονη προσθήκη των τεχνολογικών λύσεων της bio3Dvet είναι τα συστατικά μιας επιτυχής Εμβιομηχανικής μελέτης.

Θα θέλαμε αν μπορείτε με απλά λόγια να μας εξηγήσετε τι ακριβώς κάνετε. Να μας πείτε λίγα λόγια για τους νάρθηκες, τα 3D printed μέλη που δημιουργείτε και ότι άλλο θεωρείτε σημαντικό.

H bio3Dvet συνεργάζεται με ένα μεγάλο δίκτυο κτηνιάτρων και φυσικοθεραπευτών ανά την Ελλάδα. Όταν μας προσκομίζεται ένα περιστατικό αξιολογείται, κρίνεται η κατάσταση του και σε συνεργασία με τον θεράποντα κτηνίατρο προτείνεται η κατάλληλη αντιμετώπιση η οποία μπορεί να είναι είτε επεμβατική είτε με κάποιο από τα προϊόντα αποκατάστασης (ορθωτικές συσκευές, προσθετικά, νάρθηκες). Στην περίπτωση που το περιστατικό χρειάζεται χειρουργική αντιμετώπιση τότε αυτό σκανάρεται από αξονικό τομογράφο και τα δεδομένα αυτού χρησιμοποιούνται για την εμβιομηχανική μελέτη. Το τμήμα Εμβιομηχανικής έπειτα μπορεί να σχεδιάσει άλλα και να κατασκευάσει με χρήση τεχνολογίας 3D-Printing χειρουργικούς οδηγούς και εξατομικευμένα εμφυτεύματα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά την διάρκεια της επέμβασης για να βοηθήσουν τον χειρουργό κτηνίατρο να επιτύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η καινοτόμα αυτή μεθοδολογία της bio3Dvet χρησιμοποιεί μεθόδους Εμβιομηχανικής και σύγχρονων τεχνολογικών λύσεων προς όφελος της κτηνιατρικής επιστήμης προσφέροντας λύσεις σε προβλήματα που με τις παραδοσιακές μεθόδους θα ήταν δύσκολο να αντιμετωπισθούν. Αν το περιστατικό χρήζει αντιμετώπισης με κάποια από τα προϊόντα αποκατάστασης τότε γίνετε λήψη των απαιτούμενων μετρήσεων και του αποτυπώματος του άκρου και όλα αυτά αποστέλλονται στις εγκαταστάσεις της bio3Dvet. Το τμήμα αποκατάστασης κατασκευάζει την απαιτούμενη ορθωτική συσκευή ή νάρθηκα ή προσθετικό μέλος ακριβώς για τις μετρήσεις του κάθε κατοικιδίου. Με την χρήση του κατάλληλου προϊόντος αποκατάστασης ένα κατοικίδιο έχει πολλαπλά οφέλη. Μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις καθημερινές δραστηριότητες του, να μειώσει τον πόνο, να μειώσει την καταπόνηση του μυοσκελετικού του συστήματος και να τονωθεί η ψυχολογία του που είναι πολύ σημαντικό μια ποιοτική ζωή. Οι τεχνικοί της bio3Dvet είναι καταρτισμένοι μηχανικοί στην κατασκευή τεχνητών μελών και ορθωτικών συσκευών ενώ τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή είναι τα ίδια υλικά που χρησιμοποιούνται και στις ανθρώπινες τέτοιου είδους κατασκευές.

Με τι ζωάκια ασχολείστε; Μόνο σκύλους και γάτες; Θέλετε να ασχοληθείτε και με άλλα ζώα στο μέλλον;

Τα περισσότερα περιστατικά που διαχειριζόμαστε αφορούν σκύλους λόγω της δημοφιλίας τους και ακολουθούν τα γατάκια. Γενικά όμως τόσο οι υπηρεσίες Εμβιομηχανικής όσο και τα προϊόντα αποκατάστασης αναφέρονται και μπορούν να δώσουν λύσεις σε πολλά ζωάκια όπως ιπποειδή, πτηνά, κουνέλια και τρωκτικά.

Θυμάστε το πρώτο σας περιστατικό; Ή κάποιο δύσκολο περιστατικό;

Το πρώτο μας περιστατικό ήταν ένα σκυλάκι 40 κιλών η Poppy η οποία παρουσίαζε μια παραμόρφωση, απόρροια κατάγματος, στο μπροστινό αριστερό άκρο με αποτέλεσμα να μη μπορεί να το χρησιμοποιήσει και να καταπονεί τα υπόλοιπα άκρα λόγω και του αυξημένου της βάρους. Το περιστατικό αντιμετωπίστηκε με την μελέτη και κατασκευή εξατομικευμένων χειρουργικών οδηγών. Οι οδηγοί κατασκευάστηκαν με χρήση τεχνολογίας τρισδιάστατης εκτύπωσης και καθοδήγησαν τα κοπτικά στην επίτευξη της σωστής οστεοτομίας και την ανάταξη των οστών στην φυσιολογική ανατομική τους θέση. Η αποθεραπεία του περιστατικού ήταν εντυπωσιακή και η σκυλίτσα σε σύντομο χρονικό διάστημα άρχισε να χρησιμοποιεί το άκρο της και να τρέχει ξανά. Γενικά αυτά τα χρόνια έχουμε ασχοληθεί με αρκετά δύσκολα περιστατικά τα οποία μας έχουν χαροποιήσει ιδιαίτερα με την εξέλιξη της αποκατάστασης τους. Χαρακτηριστικότερα από τα εκατοντάδες περιστατικά που έχουμε ασχοληθεί είναι ο γατούλης Περσέας που μας προσκομίστηκε με τρία από τα τέσσερα του άκρα ακρωτηριασμένα και του τοποθετήσαμε τρία βιονικά άκρα, ο γαιδαράκος Ζαχαρούλης όπου του κατασκευάσαμε προσθετικό άκρο (από τα λίγα σε όλο τον κόσμο), ο σκυλάκος Άιβαρ που είχε πυροβοληθεί στα δύο μπροστινά του άκρα και με την εφαρμογή του προσθετικού δεν έχει σταματήσει να τρέχει και φυσικά την σκυλίτσα Κάνον η οποία φέρει το πρώτο βιονικό πόδι σε σκύλο στην Ελλάδα και ένα από τα πολύ λίγα στον κόσμο.

Συνεργάζεστε με κτηνιατρικά κέντρα εκτός Ιωαννίνων;

Η bio3Dvet έχει δημιουργήσει ένα δυναμικό δίκτυο συνεργαζόμενων κτηνιάτρων και επαγγελματιών του χώρου (φυσικοθεραπευτές και εκπαιδευτές) καλύπτοντας το σύνολο των μεγάλων πόλεων σε όλη την Ελλάδα. Εκεί προσκομίζονται περιστατικά τα οποία σε συνεργασία με τους κτηνιάτρους αξιολογούνται και διαχειρίζονται αναλόγως. Στόχος μας είναι το δίκτυο αυτό να εμπλουτίζεται και να ανανεώνεται διαρκώς. Οι υπηρεσίες και τα προϊόντα της bio3Dvet απευθύνονται σε ολόκληρη την κτηνιατρική κοινότητα και είναι μεγάλη μας χαρά μέσα από την διαπίστευση των αποτελεσμάτων να κερδίζουμε την εμπιστοσύνη συνεχώς όλο και περισσότερων επαγγελματιών του χώρου.

Ταυτόχρονα με τους επαγγελματίες του κτηνιατρικού χώρου η bio3Dvet απευθύνεται και στους ιδιώτες-κηδεμόνες κατοικιδίων όπου μπορούν να απευθυνθούν άμεσα στην bio3Dvet για την εύρεση λύσης σε κινητικά και ορθοπεδικά ζητήματα που απασχολούν το κατοικίδιο τους.

7. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων που γιορτάσαμε πριν λίγες ημέρες, πόσο σημαντικό θεωρείτε ότι είναι τα ζώα να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες στην υγεία με τους ανθρώπους;

Στόχος της bio3Dvet είναι η αναβάθμιση των παρεχόμενων κτηνιατρικών υπηρεσιών μέσω των σύγχρονων τεχνολογικών λύσεων. Οι λύσεις αυτές εφαρμόζονται χρόνια στο εξωτερικό με επιτυχία και πλέον η ελληνική κτηνιατρική κοινότητα έχει την δυνατότητα να τις εφαρμόζει και να αντιμετωπίσει σύνθετα ορθοπεδικά περιστατικά μέσω της bio3Dvet.

Πρακτικές όπου σε περιπτώσεις μερικού ακρωτηριασμού άκρου αφαιρείται ολόκληρο το άκρο πλέον πρέπει να εκλείψουν. Υπάρχουν οι τρόποι έτσι ώστε τα ζωάκια να έχουν μια ποιοτική ζωή όπου με την χρήση του κατάλληλου εξωπροσθετικού να μπορέσουν να ανακτήσουν την χαμένη τους κινητικότητα.

Οοι μεθοδολογίες και οι λύσεις που προσφέρουμε στους τετράποδους φίλους μας είναι αντάξιες με τις πλέον καινοτόμες μεθοδολογίες που εφαρμόζονται στο εξωτερικό στον ανθρώπινο τομέα υγείας. Για εμάς τα κατοικίδια είναι ισάξια μέλη της οικογενείας μας και θέλουμε να τους προσφέρουμε το καλύτερο δυνατό, εξού και το moto μας που είναι το “best care for your best friend”!

Η Ελλάδα έχει κατηγορηθεί πολλές φορές είτε στο μακρινό είτε στο πρόσφατο παρελθόν για ντροπιαστικές συμπεριφορές στα ζώα. Η bio3Dvet μια καινοτόμα startup στο χώρο της κτηνιατρικής έρχεται να συμβάλει στην αλλαγή αυτής της εικόνας υιοθετώντας τις πλέον σύγχρονες πρακτικές και μεθόδους από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα προς όφελος των μικρών τετράποδων φίλων μας.

Μελλοντικά σχέδια ή στόχοι;

Οι άμεσοι στόχοι είναι η ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Για την μεν πρώτη περίπτωση της Ελλάδας ετοιμάζεται ήδη ο χώρος στην Αθήνα, όπου θα μας επιτρέπει να δεχόμαστε και να διαχειριζόμαστε περιστατικά από την πρωτεύουσα. Το άνοιγμα στο εξωτερικό θα έρθει με την δημοσιοποίηση του ανανεωμένου μας site το οποίο θα είναι μεταφρασμένο στα Αγγλικά, Γερμανικά και Ιταλικά καθώς και με την παρουσία μας σε εμπορικές και κτηνιατρικές εκθέσεις του εξωτερικού.

Μπορείτε να βρείτε την bio3Dvet στο Facebook, στο Instagram και φυσικά στο site τους bio3Dvet.gr

Σχετικά άρθρα

Τι πρέπει να κάνετε όταν δείτε έναν άγνωστο σκύλο να έρχεται τρέχοντας πάνω σας

Πώς νιώθει κάθε γενιά για τα κατοικίδια; Ερευνητές στην Αμερική απαντούν

Γιατί η γλώσσα της γάτας είναι σαν γυαλόχαρτο