string(0) ""

Πώς επηρεάζει τα κατοικίδιά σας η κλιματική αλλαγή -Και πώς να τα βοηθήσετε

Στέλλα Πανοπούλου

14/10/2023

Photo: Shutterstock

Κανείς πια δεν επιτρέπεται να κλείσει τα μάτια μπροστά στα καταστροφικά φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής.

Γνωρίζουμε, πλέον, πως κάθε εξαντλητικά καυτό καλοκαίρι θα είναι δροσερότερο από το επόμενο που ακολουθεί. Μέρη σε όλο τον κόσμο μαστίζονται από πρωτοφανή φαινόμενα: φονικές πυρκαγιές και καταιγίδες, λιώσιμο των πάγων και υπερχείλιση των υδάτων. Γνωρίζουμε πώς επηρεάζεται η ζωή μας από τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής. Ας δούμε, τώρα, πως επηρεάζονται και οι συνθήκες ζωής των ζώων.

Στην έρευνα των Joseph, Charalambous, κ.α., το επίπεδο της ευημερίας των ζώων κατά την κλιματική αλλαγή αναλύεται βάσει του “μοντέλου των πέντε τομέων”. Πρόκειται για ένα μοντέλο βασισμένο σε επιστημονικά δεδομένα, το οποίο μετρά τις συνθήκες ζωής των ζώων ως προς τους εξής πέντε τομείς:

– διατροφή

– περιβάλλον

– σωματική υγεία

– συμπεριφορά

– ψυχική υγειά

Το συγκεκριμένο μοντέλο αξιολογεί τις ολοκληρωμένες φυσιολογικές και συμπεριφορικές αντιδράσεις των κατοικιδίων ζώων σε περιβαλλοντικούς στρεσογόνους παράγοντες. Τα αποτελέσματα της έρευνας σκιαγραφούν τις παρακάτω εξελίξεις.

Ψάρια

Τα ψάρια είναι “εκτόθερμα”. Αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιούν εξωτερικές πηγές θερμότητας για να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματός τους. Έτσι, τα κατοικίδια ψάρια είναι ευάλωτα σε αλλαγές στη θερμοκρασία του νερού του ενυδρείου τους, κάτι που μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα.

Οι ακραίες θερμοκρασίες του νερού μπορούν να προκαλέσουν σωματική βλάβη στα ψάρια, όπως για παράδειγμα να αυξήσουν το μεταβολικό ρυθμό τους, να καθυστερήσουν την ανάπτυξή τους, και να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο τρέφονται.

Με εξαίρεση τα τροπικά ψάρια, το νερό σε ένα ενυδρείο εσωτερικού χώρου πρέπει να κυμαίνεται, γενικά, ανάμεσα στους 20 και στους 25 βαθμούς κελσίου.

Αυτό που μπορείτε να κάνετε, είναι να προμηθευτείτε μια συσκευή για να ελέγχετε τη θερμοκρασία του νερού συστηματικά. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι το ενυδρείο δεν βρίσκεται κοντά σε παράθυρο το οποίο το εκθέτει άμεσα στο φως του ήλιου. Αποφεύγετε να αφήνετε το ενυδρείο σας χωρίς να το έχετε ελέγξει για μέρες ή εβδομάδες το καλοκαίρι. Αν πρόκειται να φύγετε για διακοπές, απευθυνθείτε σε έναν/μία pet sitter για να φροντίζει τα ψάρια σας.

Πτηνά

Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να επηρεάσουν τη φυσιολογία των πτηνών. Ένα τέτοιο παράδειγμα αναδεικνύει μια έρευνα που έγινε σε έναν άγριο πληθυσμό μικρών Αυστραλιανών κοκκινολαίμηδων κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα. Η έρευνα έδειξε ότι οι κοκκινολαίμηδες έχασαν σωματική μάζα και εγκατέλειψαν τις φωλιές τους, ενώ κάποιοι πέθαναν.

Η επιβάρυνση των υψηλών θερμοκρασιών μπορεί να προκαλέσει μη φυσιολογικές συμπεριφορές στα κατοικίδια πτηνά, όπως το να τσιμπούν τα φτερά τους.

Σκύλοι

Οι σκύλοι και οι γάτες υποφέρουν τις πολύ ζεστές μέρες, ιδιαίτερα εάν

– είναι ηλικιωμένοι ή υπέρβαροι

– έχουν πυκνό τρίχωμα

έχουν κοντό μουσούδι/επίπεδο πρόσωπο (που εμποδίζει τη ροή του αέρα και καθιστά δύσκολο το να δροσιστούν)

Οι σκύλοι μπορούν να πάθουν θερμοπληξία, που είναι μια ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση κατά την οποία η θερμοκρασία του σώματός τους ανεβαίνει επικίνδυνα. Δείτε εδώ πώς να βοηθήσετε τον σκύλο σας να αποφύγει τη θερμοπληξία.

Πάνω από το 80% των κηδεμόνων σκύλων αναφέρουν πως έχουν αρχίσει να εξασκούν τον σκύλο τους λιγότερο έντονα, ή για λιγότερη ώρα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει ως προς την πρόληψη της θερμοπληξίας, αλλά είναι σημαντικό και να μην μειώνετε πολύ την άσκηση του σκύλου σας, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα υγείας. Αποφεύγετε να βγαίνετε βόλτα τις ώρες που οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα υψηλές, και μην αφήνετε σε καμία περίπτωση τους σκύλους σας μόνους στο αυτοκίνητο.

Αν βγάλετε βόλτα τον σκύλο σας μια ζεστή μέρα, να έχετε μαζί σας ένα δοχείο με δροσερό, φρέσκο νερό. Θυμηθείτε, ακόμα, να βάλετε αντηλιακό για σκύλους στα σημεία που δεν έχουν τρίχες, όπως στη μύτη και στις άκρες των αυτιών.

Γάτες

Οι γάτες επίσης μπορούν να πάθουν θερμοπληξία όταν ο καιρός είναι πολύ ζεστός. Αν υποθέτετε ότι η γάτα σας έχει πάθει θερμοπληξία, καλέστε αμέσως τον/την κτηνίατρό σας.

Επίσης, η κλιματική αλλαγή με τις υψηλές θερμοκρασίες και τις πλημμύρες της, μπορεί να οδηγήσει στην εξάπλωση παρασίτων και άλλων ασθενειών, κάτι που αποτελεί κίνδυνο τόσο για τους ανθρώπους, όσο για τους σκύλους και τις γάτες.

Τις ζεστές ημέρες, βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας έχει αρκετή σκιά και νερό, και βάλετε αντηλιακό στη μύτη της και στα άκρα των αυτιών της. Είναι ιδανικό να κρατάτε τις γάτες σας μέσα στο σπίτι τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας. Βεβαιωθείτε ότι το δωμάτιο στο οποίο βρίσκονται είναι δροσερό και αερίζεται συχνά.

Ενώ οι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να κατανοήσουν τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής και να προστατευτούν, όσο είναι δυνατόν, από αυτήν, τα κατοικίδιά μας θα χρειαστούν τη βοήθειά μας για να αντεπεξέλθουν στις νέες, δύσκολες συνθήκες.

Πέρα από τα μικρά, καθημερινά τιπς, όμως, είναι βασικό να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να μειώσουμε την επιβάρυνση που προκαλούμε στο περιβάλλον, τόσο σε ατομικό όσο και σε κρατικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Σχετικά άρθρα

Τι θα γίνει αν ο σκύλος σας φάει κατσαρίδα

Παρατηρήθηκε ο πρώτος ουραγκοτάγκος που χρησιμοποίησε αυτοσχέδιο φάρμακο

Σας κρατάει «μούτρα» η γάτα σας αφού γυρίσατε από διακοπές; Να γιατί