string(0) ""

Σας κρατάει «μούτρα» η γάτα σας αφού γυρίσατε από διακοπές; Να γιατί

Κωνσταντίνα Μάλλιου

09/05/2024

Photo: Unsplash

Επιστρέψαμε από τις διακοπές του Πάσχα και μπαίνουμε σιγά σιγά στο πρόγραμμά μας – όσο κι αν δεν θέλουμε.

Λογικό μετά από τόσες μέρες να σκεφτόμαστε ότι θέλουμε λίγο ακόμα και τελικά οι διακοπές ποτέ δεν θα είναι αρκετές. Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι θα ξαναδούμε το αγαπημένο μας φουντωτό γατάκι που μας έλειψε άπειρα και ελπίζουμε να λείψαμε και σε εκείνο για να αρχίσει να γουργουρίζει από ευχαρίστηση και για να μας κάνει «πατουσάκια».

Αρκετοί από εμάς αναγκαστήκαμε να αφήσουμε την γάτα μας δύο τρεις μέρες μόνη της στο σπίτι μας ή σε κάποιον φίλο ή συγγενή μας ή σε κάποιον pet keeper για να κάνουμε τις πολυπόθητες διακοπές μας. Και θεωρούσαμε πως όταν επιστρέψουμε θα είναι όλα όπως πριν. Όμως, αυτός ο μικρός αίλουρος έχει άλλα σχέδια. Μας κρατάει «μούτρα» και δεν μας πλησιάζει. Ή μπορεί για αρχή να ήρθε να τριφτεί πάνω μας για να τον χαϊδέψουμε και μετά να μας σνόμπαρε όπως δεν μας έχει σνομπάρει ποτέ κανένας άλλος.

Γιατί, λοιπόν, οι γάτες μας μάς κρατάνε «μούτρα» μετά τις διακοπές;

1. Έχουν μελαγχολήσει

Μπορεί να έχουν τη φήμη ότι είναι απόμακρες, όμως οι γάτες μπορούν να βιώσουν μια ποικιλία συναισθημάτων και μέσα σε αυτά είναι και η μελαγχολία. Με το να αδιαφορούν, λοιπόν, για την παρουσία μας μάς δείχνουν, με έναν σκληρό κατά τα άλλα τρόπο, ότι τους λείψαμε και οι μέρες που ήμασταν μακριά τους τούς φάνηκαν αιώνες. Κατά μία έννοια μας τιμωρούν και μας θεωρούν απαράδεκτους που δεν τις πήραμε μαζί μας στις διακοπές. Μπορεί για λίγες μέρες να μας αγνοούν τελείως, να αποφεύγουν την οπτική επαφή μαζί μας και να μην μας πλησιάζουν. Αυτές οι συμπεριφορές μπορεί να είναι πιο έντονες σε γάτες που έχουν κακοποιηθεί ή έχουν βιώσει την εγκατάλειψη στο παρελθόν.

left arrow
right arrow

2. Έχουν άγχος

Οι γάτες μπορούν να νιώσουν άγχος και να το εκφράσουν μια διάφορους τρόπους. Ένας από αυτός είναι και η απομάκρυνση από τον κηδεμόνα τους. Αν και σε γενικές γραμμές οι γάτες που βιώνουν άγχος αποχωρισμού τείνουν να είναι προσκολλημένες στον αγαπημένο τους άνθρωπο μόλις εκείνος επιστρέψει σπίτι μετά από λίγες μέρες, υπάρχουν και εξαιρέσεις. Οπότε, υπάρχουν γάτες που ενώ δείχνουν απόμακρες και αδιάφορες είναι πολύ αγχωμένες και δεν πέρασαν όμορφα για όσες μέρες ήταν μακριά από τους κηδεμόνες τους. Αυτό που χρειάζονται είναι λίγες μέρες για να επανέλθουν στους κανονικούς τους ρυθμούς.

3. Είναι κουρασμένες

Αν έμειναν με κάποιον φίλο, συγγενή ή σε κάποιον pet keeper τότε μια πολύ πιθανή αιτία που οι γάτες κρατάνε «μούτρα» είναι η κούραση. Ίσως πέρασαν αρκετά καλά και τώρα που γύρισαν σπίτι θέλουν απλά να ξεκουραστούν. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Θέλουν απλά λίγο χρόνο για να ηρεμήσουν – και όλοι ξέρουμε πόσο σημαντική είναι η ηρεμία για τις γάτες.

4. Δεν πέρασαν καλά εκεί που έμειναν

Υπάρχει περίπτωση οι γάτες να είναι απόμακρες και αδιάφορες γιατί δεν πέρασαν καλά εκεί που έμειναν. Οπότε, αυτός είναι ένας τρόπος να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους και ένας τρόπος να μας πούνε ότι δεν θέλουν ποτέ ξανά να τις αφήσουμε μόνες τους. Φυσικά, δεν σημαίνει ότι ο άνθρωπος που τις πρόσεχε ήταν κακός ή τις κακομεταχειρίστηκε. Απλά οι γάτες σαν πλάσματα της ρουτίνας δεν θέλουν τις αλλαγές, την πολυκοσμία και την φασαρία.

5. Είναι άρρωστες

Ένας τελευταίος λόγος για τη συγκεκριμένη συμπεριφορά είναι κάποια πιθανή ασθένεια. Μπορεί να αρρώστησαν, να χτύπησαν ή γενικά να πονάνε κάπου. Καλό είναι αν εμμένουν σε αυτή την αδιαφορία ακόμα ύστερα από δύο τρεις ημέρες μετά την άφιξή μας, έχουν μειωμένη όρεξη και χαμηλά επίπεδα ενέργειας, να επικοινωνήσουμε με τον/κτηνίατρό μας.

Συνοψίζοντας

Τελικά, οι γάτες μοιάζουν πολύ περισσότερο απ’ ότι νομίζουμε με εμάς τους ανθρώπους. Τους λείπουν οι αγαπημένοι τους άνθρωποι όταν είναι μακριά τους και μπορεί να το εκφράσουν με διάφορους τρόπους, ένας από αυτούς είναι και η αδιαφορία. Θα χρειαστούν λίγο χρόνο για να νιώσουν και πάλι άνετα. Είναι σίγουρο ότι όταν τους περάσουν τα νεύρα θα εκδηλώσουν τα θετικά τους συναισθήματα. Ωστόσο, καλό είναι την επόμενη φορά που θα λείψουμε λίγες μέρες, να βρούμε τρόπο να πάρουμε μαζί μας τον μικρό μας αίλουρο.

Σχετικά άρθρα

Τεχνητή νοημοσύνη και φροντίδα κατοικιδίων – Τι λένε οι κτηνίατροι

Ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι έχετε κάνει το κατοικίδιό σας κακομαθημένο

Γιατί κρύβεται η γάτα σας